Boeing grevdeki çalışanlarına son teklifini yaptı

Boeing, makinistlere yönelik maaş artışını yüzde 30’a çıkaran yeni bir sözleşme teklifi sundu .Havacılık devi verdiği teklifin cuma gününe kadar değerlendirilmesini bekliyor.

Boeing grevdeki çalışanlarına son teklifini yaptı
Boeing grevdeki çalışanlarına son teklifini yaptı
GİRİŞ 24.09.2024 09:57 GÜNCELLEME 24.09.2024 09:57

Yüzde 25'lik zam teklifini yeterli bulmayan Boeing çalışanları, greve gitme kararı almıştı. Boeing, yapılan görüşmeler sonrasında 30 binden fazla makinist için son teklifini yaptığını açıkladı. Boeing'e göre bu teklif, 'en iyi ve son' teklif.

Yapılan açıklamaya göre Boeing, maaş artışlarını dört yıl içinde yüzde 30'a çıkarmayı teklif etti. Ayrıca daha önce teklif edilen 3 bin dolarlık bonusu da 6 bin dolara çıkardı. Ancak sendika, bu teklifi eleştirerek Boeing'in müzakere yapmadığını ve bu hamlenin sendikayı devre dışı bırakmaya yönelik bir girişim olduğunu ifade etti.

Uluslararası Makinistler ve Havacılık İşçileri Birliği District 751, yani işçilerin sendikası, Boeing’in yeni teklifini 'hiçbir tartışma olmadan önümüze atıldı' şeklinde eleştirdi. Boeing ise teklifin Cuma günü saat 23:59’a kadar onaylanması gerektiğini belirtti.

Sendika tarafı, verilen sürenin üyelere gerekli detayları sunmak veya oy kullanma yerlerini organize etmek için yeterli olmadığını savundu.

Sendika, Boeing'in daha fazla görüşme yapmayı reddettiğini ve bu nedenle 27 Eylül’de bir oylama yapılmayacağını duyurdu. Ancak sendika, işçilere bir anket yaparak yeni teklifin talepleri karşılayıp karşılamadığı konusunda geri bildirim toplayacaklarını belirtti.

Boeing'in bu son teklifi, şirketin grevin maliyetini azaltma girişimi olarak görülüyor. Grev, 2008’den bu yana sendikalı iş grubunun ilk grevi olma özelliğini taşıyor ve yeni CEO Kelly Ortberg üzerindeki baskı artmış durumda.

Grev Boeing'e günlük 50 milyon dolara mal oluyor

Bank of America analisti Ron Epstein’a göre grev, Boeing’e günlük 50 milyon dolara mal oluyor. Kredi derecelendirme kuruluşları grevin uzaması halinde şirketin notunun düşebileceğini vurguluyor.

Boeing, grevin ilk günlerinde sendika üyesi olmayan çalışanları geçici olarak ücretsiz izne çıkardı, işe alım sürecini durdurdu, seyahat giderlerini kıstı ve çalışanların birinci sınıf ve business sınıfı uçak biletleri hakkını iptal etti.

Hem Boeing hem de sendika, geçtiğimiz haftaki müzakerelerden memnun olmadıklarını ifade ederken, işçilerin yüzde 94,6’sı sendikanın desteklediği önceki teklifi reddetmişti.

Boeing çalışanları kararlı

Grev hattındaki makinistler, CNBC’ye yaptıkları açıklamalarda Seattle bölgesindeki yaşam maliyetlerindeki sert artış nedeniyle maaşlarının bu artışlara ayak uydurmasını istediklerini belirtti.

Bazı işçiler ise greve uzun süre devam etmeye hazırlandıklarını ve bu süreçte yemek teslimatı ya da depo işleri gibi ek işlerle gelir sağladıklarını dile getirdi.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.