Ankiros Fuarı, İstanbul Fuar Merkezi’nde 16. kez kapılarını açtı

Uluslararası Demir-Çelik, Döküm, Demir Dışı Metalürji Teknolojileri, Makine ve Ürünleri İhtisas (Ankiros) Fuarı, "Sürdürülebilir Metalurji ve Yenilikçi Teknolojiler" ana temasıyla İstanbul Fuar Merkezi’nde 16. kez kapılarını açtı.

Ankiros Fuarı, İstanbul Fuar Merkezi’nde 16. kez kapılarını açtı
Ankiros Fuarı, İstanbul Fuar Merkezi’nde 16. kez kapılarını açtı
GİRİŞ 19.09.2024 17:01 GÜNCELLEME 19.09.2024 17:01

Fuar bu yıl, 1137 katılımcı ile 70 bin metrekare fuar alanında ziyaretçilerini ağırlıyor. Hannover Messe Ankiros Fuarcılık AŞ tarafından iki yılda bir düzenlenen etkinlik, 415 yerli ve 695 yabancı firmayı ağırlıyor. 43 ülkeden katılımın olacağı fuar, metalürji sektörünün dev firmalarına ve en son teknolojilere ev sahipliği yapıyor.

Ankiros Fuarı'nda ayrıca dijitalleşme ve yapay zeka uygulamalarına odaklanan yeni sergi alanları ve seminerler düzenleniyor. Katılımcı firmalar, yenilikçi ürün ve teknolojilerini sergileyebilecekleri interaktif alanlarda yer alıyor.

Türkiye Döküm Sanayicileri Derneği (TÜDÖKSAD) tarafından organize edilen 12. Uluslararası Döküm Kongresi ve METEM tarafından düzenlenen 22. Uluslararası Metalurji ve Malzeme Kongresi de fuar kapsamında gerçekleştiriliyor.

Fuara 20 bini aşkın ziyaretçi bekleniyor. Ziyaretçi profili ağırlıklı olarak demir çelik üreticileri, kullanıcıları ve ticaretini yapanlar, dökümhaneler, demir dışı metal üreticileri, makina imalatı, savunma sanayisi, belediyeler, çimento, otomotiv, beyaz eşya, inşaat ve gemicilik sanayi sektörlerinden oluşuyor.

Fuarda 3 özel bölüm yer alıyor. Demir-çelik bölümünde, çelik endüstrisinin uluslararası tedarikçileri ve önde gelen üreticileri, gelişen teknoloji, hizmet ve ürünlerini bu hollerde sergileme imkanı buluyor.

Döküm ürünleri bölümünde ise ağır sanayi tezgâhlarından tarım makinelerine, gemi inşasından otomotive kadar birçok alanda farklı döküm yöntemleri ile üretilen malzemeler alıcılara sunuluyor. Demir dışı metaller bölümünde ise katılımcılar, bu alanda en son makina, ekipman, ürün, ham madde ve sarf malzemelerini sergiliyor.

"YAŞANAN GERİLEMENİN ARDINDAN 2024 YILINDA OLUMLU BİR İVME YAKALANDI"

Hannover Messe Ankiros Fuarcılık Genel Müdürü İbrahim Anıl, fuarın açılışında yaptığı konuşmada, her sene açılış konuşmasında rekorlardan bahsettikleri gibi bu sene de bahsedeceklerini belirterek Ankiros gibi fuarda küçük rakamlardan bahsedilemeyeceğini ifade etti.

Anıl, en çarpıcı gelişmenin fuara doğrudan katılan firmaların sayısındaki gelişme olduğuna işaret ederek "Katılımcı sayısı yüzde 42 artarak 462'den 660'a yükseldi. 95 olan doğrudan yabancı katılımcı sayısı 3 kattan fazla artarak 289'a ulaştı." açıklamasını yaptı.

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Başkanı Fuat Tosyalı da yaşanan gerilemenin ardından bu yıl olumlu bir ivme yakalandığını dile getirdi.

"HER ZAMAN DIŞ TİCARETTE ARTI VEREN BİR SEKTÖRÜZ"

Tosyalı, yaşanan tüm sıkıntılara rağmen sektörün 2023 yılında yüzde 10'un üzerinde artış sağlayarak üretim kapasitesini 60 milyon ton seviyesine çıkarma başarısını gösterdiğini belirterek sektörün 2024 yılında üretimini bir önceki yıla kıyasla yüzde 14,9, ihracatını da yüzde 45,3 artırdığını ifade etti.

Türkiye Döküm Sanayicileri Derneği (TÜDÖKSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Efe ise AR-GE'si, teknolojisi, yatırımlarıyla Türkiye'nin lokomotif sektörü olduklarını ifade etti.

Efe, her zaman dış ticarette artı veren bir sektör olduklarını altını çizerek "Esasında ülkeye döviz kazanımı sağlayan bir sektörüz. Hedefimiz bahsedilen rakamlarında üstüne çıkarak, Almanya'yı da yakalayarak birinci olmak." diye konuştu.

KAYNAK: AA
Emre Genç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emre Genç

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul’da doğdu. Selçuk Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden 2021 yılında lisans derecesiyle mezun oldu. 2017 yılında Üniversite Televizyonu’nda başladığı kariyerinde 3 yıl boyunca spor spikerliği ve muhabirliği görevlerinde bulundu. Daha sonra 2020 yılında özel bir haber kanalında haber ve spor editörlüğü yaptı. Ardından Turkuvaz Medya Grubu’nda editörlük görevinde bulundu. 2024 Mayıs ayından itibaren Kanal 7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com’da editör olarak görevini sürdürmektedir.