Hollanda Merkez Bankası Başkanı Klaas Knot’tan TCMB’ye destek

ECB üyesi Klaas Knot, TCMB’nin doğru bir rotada ilerlediğini söylerken, Türkiye ekonomisinin zor bir süreçten geçtiğini, ancak büyüme oranlarının iyi göründüğünü belirtti. Knot, Tek haneli enflasyon hedefinin de zaman alacağını belirtti.

GİRİŞ 19.09.2024 16:53 GÜNCELLEME 19.09.2024 16:56
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi ve Hollanda Merkez Bankası Başkanı Klaas Knot, CNBC-e'den Alara Akgün'e verdiği röportajda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) başarılı olacağını belirterek, tek haneli enflasyonun zaman alacağını belirtti.

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi ve Hollanda Merkez Bankası Başkanı Klaas Knot

Klaas Knot, Hollanda’nın 100. yıl kutlamaları kapsamında Türkiye’de bulunduğunu açıklarken, TCMB’nin ilk kurulduğu yıllarda o dönemin merkez bankası başkanlardan Gerard Vissering’in TCMB’ye danışmanlık kapsamında ilettiği raporu hatırlattı. Knot, bu raporun, “o zamandan bu yana TCMB’nin finansal sistemdeki bağımsızlığının ve oynadığı rolün temelini oluşturduğunu” belirtti. İşte Knot ile yapılan röportajın tamamı:

''SONUNDA TCMB’NİN BAŞARILI OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM''

Merkez Bankası’nın bağımsızlığı ve kredibilitesinin yeniden tesis edildiğini belirten Knot, şu ifadeleri kullandı:

''Benim "uluslararası bankalar kardeşliği" dediğim bir unsurun parçası olan bu durumda, hepimiz kendi ülkelerimizde benzer pozisyonlardayız. Türk ekonomisi zorlu bir süreçten geçiyor ancak büyüme oranı iyi görünüyor. Maalesef bazı dengesizlikler var ve bunların en büyüğü yüksek enflasyon. Bu yüzden TCMB, dezenflasyon süreci için acı verici bir ilaç olarak ABD eski Merkez Bankası Başkanı Paul Volcker stili bir dezenflasyon politikasına başvurabilir. Ancak bana kalırsa banka doğru bir rotada ilerliyor. Bu yolda çok fazla kararlılık ve sabır gerekecek. Sonunda TCMB’nin başarılı olacağını düşünüyorum.''

TCMB BU YIL GEVŞEME ADIMI ATACAK MI? FAİZ İNDİRİMİ YAPACAK MI?

''Bu konuda pek bilgim yok. Bunu Türk mevkidaşım Bay Karahan’a sormanız gerekiyor. Türkiye, piyasa güveni ve yatırımcı güvenini geri kazanmada şimdiye dek başarılı oldu. Liralaşma yönünde sermaye akışı var. Bu önemli bir adım. Ancak yatırımcı güveni tabii ki yabancı yatırımcıların beklentilerine bağlı. Dezenflasyon sürecinin gidişatına bağlı ve bu süreç daha yeni başladı. Yani enflasyon tekrar tek hanelere gelene kadar zamana ihtiyaç var. Bu sebeple mevkidaşımın sabırlı ve azimli olması gerekiyor.''

TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ GİDİŞATI NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?

“Şanslıyız ki küresel enflasyon zirveyi çoktan yaşadı ve gelişmiş ülkelere baktığımızda dezenflasyon süreci çoktan başladı. Bu sayede merkez bankaları faiz oranlarında yeniden indirimlere başladı. Biz Euro sistemindeyiz ve 2 kere indirime gidildi. Dün akşam da Fed indirimi gerçekleşti. Bu da küreselde yüksek faiz ortamındaki talebin sınırlanacağını gösterir. Küresel ekonomi için iyi bir haber. Küresel ekonomide bu yıl yüzde 3-4 oranında büyüme bekleniyor. Benim beklentim ise yüzde üç buçuk civarında bir büyüme. Bunlar iyi haberler. Daha az iyimser olan haber ise jeopolitik konular. Riskler, jeoekonomik parçalanmaya sebep oldu. Bu parçalanma, hizmet ve mal akışının küresel çapta engellerle karşılaşmasına neden oluyor. Ticaret daha zor olacak, doğrudan yabancı yatırımlar daha zor olacak ve bu süreç kesinlikle kontrol altında tutulmalı. Bunu sağlamanın yolu da iletişimi korumak ve uluslararası işbirliğini sürdürmek. Bu sebeple burada olmaktan çok mutluyum. Türkiye'nin coğrafi konumu harika. Asya ve Avrupa arasında bir köprü. Maalesef aynı zamanda jeopolitik riskleri oluşturan bazı çatışmaların da hemen yanında. Ancak ben uluslararası işbirliğine inanıyorum. Hepimizin parçası olduğu, kurallara dayalı uluslararası düzene inanıyorum ve korumamız gerektiğini düşünüyorum.”

KÜRESEL EKONOMİDE TÜRKİYE NASIL BİR KONUMDA?

''Türkiye, en büyük 17. ekonomi. Büyüyen ve genç bir nüfusa sahip. Büyüme oranları da ortalamanın üstünde seyrediyor. Bence Türkiye'nin ekonomisi gitgide daha büyük ve önemli hale gelecek. Tabii bunun olması için yüksek enflasyonun kontrol altına alınması lazım. Fiyat istikrarının sağlanması gerekiyor çünkü fiyat istikrarı, güçlü ve sürdürülebilir bir ekonominin çok önemli bir parçası.''

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 13
  • Vatandaş 5 saat önce Şikayet Et
    Tabiki över dünyanın en yüksek faizini Türk Milleti ödüyor
    Cevapla
  • Hızır 5 saat önce Şikayet Et
    Gavur övüyorsa yol yanlıştır
    Cevapla
  • Cahil vatandaş 5 saat önce Şikayet Et
    Sen de yahudisin.
    Cevapla
  • Emekli 5 saat önce Şikayet Et
    Demekki kötüye gidiyoruz. Gavur bizi neden övsün.
    Cevapla
  • Arda 6 saat önce Şikayet Et
    Anlaşıldı adam Türkiye'de olduğu için böyle açıklama yapıyor şaşıracak birşey yokki bu Avrupalıların hepsi ikiyüzlü karaktersiz .daha önce gelenlerde böyle yapiyordu bilmiyormuş gibi sasiriyorsunuz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle