Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Piyasaların merakla beklediği faiz kararı açıklandı. Merkez Bankası, eylül toplantısında politika faizini beklendiği gibi yüzde 50'de tuttu. Merkez Bankası bu kararla birilkte üst üste 6. ayda faizde değişikliğe gitmedi.

GİRİŞ 19.09.2024 14:49 GÜNCELLEME 19.09.2024 14:49
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), eylül ayı faiz kararını açıkladı.

TCMB Para Politikası Kurulu, beklentilere paralel hareket ederek politika faizini yüzde 50'de bıraktı. Merkez Bankası böylece üst üste 6 ay faizi sabit tutmuş oldu.

Ekonomistlerin beklentisi de politika faizinin yüzde 50'de kalması yönündeydi.

Geçen yıl gerçekleşen genel seçimlerin ardından haziran ayından beri sıkılaştırmanın sonucu olarak TCMB politika faizini sonuncusu mart ayında olmak üzere 4 bin 150 baz puan yükseltti.

"YURT İÇİ TALEBİN ENFLASYONİST ETKİSİ AZALDI"

Merkez Bankası. üçüncü çeyreğe ilişkin göstergelerin yurt içi talebin yavaşlamaya devam ederek enflasyonist etkisinin azaldığını teyit ettiğini vurguladı. Merkez'in önceki aydaki açıklamasında enflasyonist etkisinin azaldığına 'işaret ettiği' belirtilmişti.

HİZMET ENFLASYONUNDA SON ÇEYREK VURGUSU

Hizmet enflasyonundaki iyileşmenin son çeyrekte gerçekleşmesinin beklendiği kaydedildi. Önceki açıklamada hizmet enflasyonundaki katılığa dikkatçekilerek, iyileşmenin gecikmeli olacağı değerlendirildiği vurgulanmıştı.

İŞTE KARAR METNİ

Para Politikası Kurulu'nın karar metninde şu ifadelere yer verildi:

"Ağustos ayında aylık enflasyona dair göstergeler bir bütün olarak incelendiğinde, ana eğilimin belirgin bir değişim sergilemediği değerlendirilmiştir. Üçüncü çeyreğe ilişkin göstergeler yurt içi talebin yavaşlamaya devam ederek enflasyonist etkisinin azaldığını teyit etmektedir. Temel mal enflasyonu sınırlı bir artışla düşük seyretmeye devam ederken, hizmet enflasyonundaki iyileşmenin son çeyrekte gerçekleşmesi beklenmektedir. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam ettiğini kaydetmiştir.

'SIKI DURUŞ SÜRECEK' MESAJI

Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve dezenflasyon sürecini güçlendirecektir. Kurul, politika faizinin sabit tutulmasına karar vermekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelemiştir. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası araçları etkili şekilde kullanılacaktır.

"GEREKİRSE İLAVE MAKROİHTİYATİ ADIMLARLA DESTEKLENECEK"

Kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması ilave makroihtiyati adımlarla desteklenecektir. Likidite koşulları muhtemel gelişmeler göz önünde bulundurularak yakından izlenmektedir. Sterilizasyon araçları etkili şekilde kullanılmaya devam edilecektir.

Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyecektir.

Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanacaktır."

ENFLASYONDA OVP ÖNGÖRÜSÜ YÜZDE 41,5

Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) mayısta yıllık yüzde 75,45'te zirve yaptıktan sonra politika değişimi ve baz etkisinin de katkısıyla düşüşe geçerek ağustos ayında yüzde 51,97 olarak gerçekleşti. TCMB bu düşüşün yıl sonunda yüzde 38'e ulaşacağını öngörürken piyasa beklentisi düşüşün yüzde 43 civarında kalacağı yönünde. Eylül başında güncellenen Orta Vadeli Program'daki (OVP) yıl sonu tahmini ise yüzde 41,5 seviyesinde.

OVP'de 2024 yılı için daha önce öngörülen bütçe açığının gayrı safi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranı yüzde 6,4 olan hedefin "oldukça altında" yüzde 4.9'a revize edildi. Bütçe açığı 2025 yılında yüzde 3,1, program sonunda ise yüzde 2,5 öngörülmekte. Ekonomi yönetimi bu değişimin maliye politikasının dezenflasyona güçlü destek sağlayacağının göstergesi olduğuna dikkat çekiyor.

KAYNAK: HABER7
ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 12
  • Bagkurlu Ahmet 3 hafta önce Şikayet Et
    Aferin böyle devam, ülkenin varı yoğu faiz bekleyen para babalarına aksın biz 3 kuruş kazanacağız diye didinelim duralım
    Cevapla
  • Ali Gaziantep 3 hafta önce Şikayet Et
    Faizleri daha da yükseltin kimse çekemesin, iş kuracak olanlara devlet kendisi sisteminden faizsiz destek versin Avrupa gibi. Kimse ev araba almak için olmayan parasıyla ortalığı faizle karıştırmasın...
    Cevapla
  • Esnaf 3 hafta önce Şikayet Et
    Doğru söylüyorsun Faiz biraz daha yükselsin. Ev ve Araç piyasası sabit kaldı. Faiz düşerse Millet ev ve Araç fiyatları nı yine yükseltir.Böyle devam etsin. Parası olan alsın olmayan almasın
    Cevapla
  • Birisi 3 hafta önce Şikayet Et
    Yabancılar ne güzel yiyor bizde bakıyoruz. Dolar yukselmesin yeterli faiz yerinde saysın. Bu gidiş iyi değil.
    Cevapla
  • Kemalettin 3 hafta önce Şikayet Et
    Nas nasıl olacak,boyle
    Cevapla
  • Tango 3 hafta önce Şikayet Et
    Ey müslümanlar faiz alanda verende cehennemde azap çekecektir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle