Altının rotası belli oldu: Yıl sonunda ne kadar olacak? Uzman isimden çarpıcı tahmin!

Altının rotasını Fed'e çevirdiğini ifade eden Eda Karadağ, Fed’in faiz indirimlerini 2025’e ötelemesi durumunda altının olumsuz etkileneceğini ancak her toplantıda faiz indirimine gitmesi durumunda ise yeni zirvelerin yaşanacağını belirtti.

GİRİŞ 17.09.2024 14:30 GÜNCELLEME 17.09.2024 14:30
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Bu hafta küresel piyasaların ana gündem maddesi Fed’in faiz kararı olacak. ABD perakende satış verileri ve BoE’nin faiz kararı da dış piyasada takip edilecek önemli veriler arasında yer alacak. İç piyasada takip edilecek en önemli gelişmeler ise ağustos ayı bütçe dengesi ile TCMB’nin faiz kararı olacak.

Fed’in yüzde 5,25-5,50 aralığında olan faiz oranını 18 Eylül'de ne kadar düşüreceği tahminleri canlılığını koruyor. 50 baz puanlık indirim ihtimali dün sabah itibariyle %59 ile fiyatlanırken, 25 baz puanlık indirim ise %41 seviyesindeydi.

Altın fiyatları bu hafta önemli merkez bankası faiz kararları öncesinde tüm zamanların en yüksek seviyelerine yakın seyretti.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,36 yükselişle 9.611,59 puandan başladı.

Piyasalarda gündemi Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdür Yardımcısı Eda Karadağ, Haber7 için değerlendirdi.

 

 

FAİZ İNDİRİMLERİ BAŞLAYACAK MI?

Hafta itibarıyla merkez bankalarının takip edileceğini söyleyen Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdür Yardımcısı Eda Karadağ, piyasaların odağında Fed’in olduğunu belirtti. Avrupa Merkez Bankası’nın ilk faiz indirimine giden merkez bankası olduğunu vurgulayan Eda Karadağ, Fed için Ocak ayından bugüne beklentilerin belirsiz olduğunu dile getirdi.

Karadağ, Fed’in 50 baz puan faiz indirimine gitmesi ile resesyon endişeleri yaşanabileceği yönünde tahminlerde bulundu. 18 Eylül’ün kritik olduğunun altını çizen Karadağ, 25 baz puanlık bir faiz indirimine gidildiği zaman ise piyasalarda ‘temkinli’ olarak algılanabileceğini söyledi. Eda Karadağ, Çarşamba akşamı sadece kararın değil, ekonomik projeksiyonların, karar metninin ve söylemlerin de kritik olduğunu açıkladı.

 

BEKLENTİ BELLİ OLDU

Perşembe günü yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz kararının açıklanacağını ifade eden Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdür Yardımcısı Eda Karadağ, TCMB’nin eylül toplantısında da faizi sabit bırakacağı yönünde tahminlerde bulundu.

Merkez’in en son seçim öncesinde faiz artışına giderek daha sonra faizi sabit bıraktığını vurgulayan Karadağ, Perşembe günü karar metninden alınacak sinyallerin önemli olduğunu dile getirdi. Enflasyonda düşüşün başladığını ancak acele edilmemesi gerektiğini ifade eden Karadağ, Merkez Bankası’nın da bu anlamda temkinli davrandığını belirtti.

 

 

ALTIN ROTASINI FED'E ÇEVİRDİ

Altının uzun süredir ‘Fed faiz indirimini’ fiyatladığını belirten Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdür Yardımcısı Eda Karadağ, altının bu hafta itibarıyla Fed’in bir sonraki toplantılarını ve Powell’ın söylemlerine yönelik alacağı sinyaller ile fiyatlanabileceğini dile getirdi.

Altının artık Ekim ayı ve sonrası Fed toplantılarına odaklanacağını söyleyen Eda Karadağ, Fed’in eylül ayında kesin bir faiz indirimine gideceğini ancak eylül sonrasının belirsiz olduğunun altını çizdi. Fed’in istikrarlı şekilde ocak ayına kadar her toplantıda faiz indirip indirmeyeceğinin tartışma konusu olduğunu ifade eden Eda Karadağ, eylül sonrası faiz indirimlerinin 2025’e ötelenmesi durumunda altının negatif etkilenebileceğini vurguladı.

Fed’in Ocak ayı ile birlikte her toplantıda 25 baz puanlık bir faiz indirimine gitmesi durumunda altının yeni bir zirve seviye oluşturacağını söyleyen Karadağ, altının rotasını Fed’e çevirdiğinin altını çizdi.

 

ÇARPICI BORSA YORUMU

Borsa İstanbul tarafında yeni bir gelişme yaşanmadığını belirten Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdür Yardımcısı Eda Karadağ, temmuz ayı itibarıyla ivme kaybetmeye devam ettiğini açıkladı. Karadağ, 5 Ağustos dünya genelinde yaşanan satışların etkisinden borsanın oldukça etkilenmesi sonrası toparlanmakta zorlandığını dile getirdi.

Borsa İstanbul’da bir süre daha yatay ve zayıf seyrin devam edeceğini söyleyen Eda Karadağ, yeni hikayelerin borsayı destekleyebileceğini belirtti. Fitch tarafından gelen not artışından borsanın yeterli düzeyde etkilenmediğini de açıklayan Karadağ, olumlu gelişmelerin olduğunu ancak borsanın istenilen şekilde yükselmediğini söyledi. Borsada temmuz ayına kadar çok sert yükselişlerin yaşandığını da vurgulayan Karadağ, orta uzun vadeli yatırımcı için fırsat oluşturabileceğini belirtti.

KAYNAK: HABER7
Dilan Can Haber7.com - Muhabir-editör
Haber 7 - Dilan Can

Editör Hakkında

2001 yılında Kocaeli'de doğdu. Gazetecilik mesleğine lise yıllarında başlayarak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gazetecilik bölümünden 2023 yılında mezun oldu. 7 yıllık gazetecilik hayatında sunucu, editör, muhabir gibi birçok görevde bulundu. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Özel Haberler Muhabiri' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 2
  • Arif¹ 1 gün önce Şikayet Et
    Hiç bir şey fark etmez. FED yapmazsa Merkez Bankamız yapar. Sıkmayın canınızı altını düşürmez. Ons/dolar düşse de dolar i yükseltir altını düşürmeyiz. 1 gram ile altının olmadan yorum yapıyorum.
    Cevapla
  • Ahmed 1 gün önce Şikayet Et
    Halen altın ve döviz tuzağına inanıp bindiği dalı kesmeyi sevenler var.
    Cevapla