Çin'in Çinli otomobil üreticilerine yaptığı çağrı sonrası Türkiye'den açıklama

Çin yönetiminin elektrikli otomobil üreticilerine 'teknolojilerinin yurt içinde kalmasını sağlama çağrısı' yaptığı iddiaları üzerine söz konusu ülkeden Türkiye'ye yapılan ve yapılması planlanan yatırımlar sorunsuz devam ediyor.

Çin'in Çinli otomobil üreticilerine yaptığı çağrı sonrası Türkiye'den açıklama
Çin'in Çinli otomobil üreticilerine yaptığı çağrı sonrası Türkiye'den açıklama
GİRİŞ 12.09.2024 21:48 GÜNCELLEME 12.09.2024 21:51
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Uluslararası medyada çıkan haberlere göre, Çin yönetimi, otomobil üreticilerine gelişmiş elektrikli araç teknolojilerinin yurt içinde kalması için "Teknolojiyi dışarı çıkarmayın, gittiğiniz ülkede montaj yapın." çağrısında bulundu.

Söz konusu çağrının, BYD ve Chery gibi şirketlerin İspanya'dan Tayland'a, Macaristan'dan Türkiye'ye kadar pek çok ülkede fabrika kurma planlarına ağırlık verdiği dönemde gelmesi dikkati çekti.

Çin hükümeti, ayrıca Türkiye'ye yatırım yapmak isteyen otomobil üreticilerinin, öncelikle Çin'in elektrikli araç sektörünü denetleyen Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığına ve Türkiye'deki Çin Büyükelçiliğine bilgi vermelerini istedi.

Çinli otomotiv devi Chery'den Türkiye açıklaması: 'Oldukça doğru bir lokasyon'Çinli otomotiv devi Chery'den Türkiye açıklaması: 'Oldukça doğru bir lokasyon'

"BYD İLE SÜREÇ SORUNSUZ DEVAM EDİYOR"

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından edinilen bilgilere göre, halihazırda BYD ve Chery ile Türkiye'de fabrika yatırımları için yürütülen müzakerelerde herhangi bir aksaklık beklenmiyor.

Bakanlık, BYD ile 8 Temmuz'da imzalanan anlaşmaya göre planlanan yatırım sürecinin sorunsuz ilerlediğini ve diğer Çinli firmalarla görüşmelerin sürdüğünü bildirdi.

Otomobil devi BYD, Türkiye’de resmen şirket kurduOtomobil devi BYD, Türkiye’de resmen şirket kurdu

ANLAŞMA TEMMUZ'DA İMZALANMIŞTI

Batı ülkeleriyle ekonomik ve ticari anlamda sıkıntı yaşayan Çin, Türkiye'deki pazar çeşitliliğini artırma ve bu pazarlardaki etkinliğini geliştirme stratejisiyle ticari ilişkileri bir üst seviyeye taşımaya başlamıştı.

Bu kapsamda temmuz ayında dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi Çinli BYD firması ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında, Türkiye'de yatırıma yönelik anlaşma imzalanmıştı.

Anlaşma çerçevesinde, BYD'nin Türkiye'de yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırımla yıllık 150 bin araç kapasiteli elektrikli ve şarj edilebilir hibrit otomobil üretim tesisi ile sürdürülebilir mobilite teknolojilerine yönelik AR-GE merkezi kurması öngörülüyor. 2026 sonunda üretime başlaması hedeflenen tesiste, 5 bin kişiye kadar doğrudan istihdam sağlanması planlanıyor.

BYD Başkan Yardımcısı ve BYD Amerika Üst Yöneticisi (CEO) Stella Li de AA'ya yaptığı açıklamada, Türkiye'ye sadece bir üretim tesisi inşa etmeye gelmediklerini belirterek, "Türkiye'yi geleceğin teknolojisinin merkezi, ardından inovasyon merkezi haline getirmek istiyoruz." demişti.

Türkiye'deki üretimin detaylarına değinen Li, "Yani yaklaşık 8 ila 12 farklı model arasında bir üretim üzerinde konuşuyoruz. Bu yüzden burada daha fazla model üretebilme ve kendimizi burada yerelleştirebilme şansını yakalamak istiyoruz." şeklinde konuşmuştu.

Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 16
  • Ziyaretçi 4 gün önce Şikayet Et
    Sıkıntı yok.. kendi markasına sahip çıkmayan millete koymaz..
    Cevapla
  • Tayfun 4 gün önce Şikayet Et
    Büyük güçler devreye girerek tıpkı volkswagen de olduğu gibi son anda vazgeçirecekler gibi bir his var içimde, inşallah iptal olmaz çünkü Ülkemiz için çook büyük bir kazanım..
    Cevapla
  • Fatih 4 gün önce Şikayet Et
    Çok geç bile kalındı, ne o yav biran önce Çin ve Rusya'yla işbirliği yapılmalı batıdan bize fayda yok sadece ambargo var bizde doğuya yönelip kısa zamanda Güney Kore gibi olabiliriz gelişmiş ülke olmak için!!!
    Cevapla
  • Serdar 4 gün önce Şikayet Et
    çünkü biliyor yaptığı hırsızlıklardan. çin sanayisi nasıl büyüdü, batıdan gelen fabrikalardan öğrendiler ne öğrendilerse... sonra tersine mühendislik ve hackerleri ile çaldıkları bilgiler üzerine inşa ettiler bu günkü durumlarını. Şimdi de başlarına benzeri gelir ve karşılarında yeni çincikler kurulur korkusu...
    Cevapla
  • delidumrul 4 gün önce Şikayet Et
    hele kafir kominist çine bak. alçak bize gelince mi yapıyon lan bu açıklamayı.
    Cevapla
  • Kamil 4 gün önce Şikayet Et
    Çin - Türkiye endüstriyel işbirliğinin olumlu sonuçlar vermesi için tabiki teknolojik bilgi paylaşımı yapacaklar . Yerel imalat sektörümüz buna göre ihtiyaçları olan elektrik motoru , metalik cam , lastikler , elektronik paneller , sensörler vb birçok yan yedek parçayı endüstriyel standartlara uygun olarak üretecek .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle