Bakan Bolat emlakçıları uyardı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 15 Eylül'den itibaren emlakta uygulanacak "doğrulanmış ilan" düzenlemesi kapsamında verilecek yetkinin sadece ilan için geçerli olacağını belirtti.

Bakan Bolat emlakçıları uyardı
Bakan Bolat emlakçıları uyardı
GİRİŞ 12.09.2024 11:42 GÜNCELLEME 12.09.2024 17:30
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Ticaret Bakanlığının, tüketici haklarını korumak, sahte ilanlarla vatandaşların karşılaştığı fiyat manipülasyonlarının önüne geçmek, taşınmaz ticaretinde kayıt dışılığı önlemek amacıyla ilan platformlarında uygulayacağı "doğrulanmış ilan" düzenlemesi, emlakta 15 Eylül itibarıyla başlıyor.

Bakan Bolat, "Yetki, emlak işletmesince taşınmaz hakkında tapu işlemi yapılmasını veya başka bir tasarrufta bulunulmasını kapsamayacak." dedi.

Düzenleme kapsamında Bakanlıkça kurulan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), bu tarihte devreye alınacak ve yılbaşından itibaren zorunlu olarak emlak ticaretinde uygulanacak.

Böylelikle, platformlardaki emlak ilanları, taşınmaz sahibi, bu kişinin birinci ve ikinci derece hısımları veya eşi tarafından verilebilecek ya da taşınmaz sahibince yetkilendirilen emlak işletmesince sunulabilecek.

Sistemle taşınmaz sahibi, emlak işletmesini e-Devlet'te oluşturulan ekrandan yetkilendirecek, bu ekrandan ilana konu taşınmazı, yetki vermek istediği emlak işletmesini ve süresini belirleyerek işlemini tamamlayabilecek.

"ALIM-SATIM VE KİRALAMAYA ARACILIK SÖZLEŞMESİ ZORUNLULUĞU DEVAM EDİYOR"

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, AA muhabirine, düzenlemenin devreye girmesine günler kala değerlendirmede bulundu.

Vatandaşların, verdikleri yetkinin kapsamına ilişkin herhangi bir endişe taşımamaları gerektiğini belirten Bolat, "Vatandaşlarımız tarafından emlak işletmesine verilecek yetki sadece bu işletmece ilanın verilmesine ilişkindir. Yetki, emlak işletmesince taşınmaz hakkında tapu işlemi yapılmasını veya başka bir tasarrufta bulunulmasını kapsamayacak." dedi.

Bolat, hem vatandaşların hem de emlak işletmelerinin dikkat etmesi gereken hususlara ilişkin de şunları söyledi:

"EİDS üzerinden verilecek ilan yetkisi, emlak işletmelerinin yönetmelik gereği düzenlemesi gereken sözleşme ve diğer belgelerin yerine geçmeyecek. İşletmelerin, yetkilendirme sözleşmesi, taşınmaz gösterme belgesi, alım satıma ve kiralamaya aracılık sözleşmesi gibi belgeleri düzenleme zorunluluğu devam ediyor. Diğer taraftan, sistemin devreye alınmasıyla emlakçılık yapılabilmesi için Bakanlığımızdan alınması gereken taşınmaz ticareti yetki belgesi bulunmayan emlak işletmelerince ilan girişi yapılamayacak. Bu nedenle halihazırda yetki belgesiz şekilde faaliyet gösteren emlak işletmelerimizin herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için ivedilikle yetki belgesi almalarını önemle hatırlatmak isterim.

UYGULAMA 1 OCAK'TA TAMAMEN DEVREYE ALINACAK

EİDS yetki doğrulama uygulamasında, 15 Eylül-31 Aralık 2024 döneminin bir geçiş süreci olarak öngörüldüğünü vurgulayan Bolat, "Bu süreçte doğrulama olmaksızın da ilan verilebilmesi mümkün olacak ancak doğrulanmış ilanlarda EİDS'den doğrulandığına yönelik bir logo yer alacak." ifadesini kullandı.

Bolat, uygulamanın 1 Ocak 2025 itibarıyla yetki doğrulaması yapılmaksızın ilan verilemeyecek şekilde tamamen devreye alınacağına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Söz konusu sistemin devreye alınmasının, ilan platformlarında yer alan sahte ve aldatıcı ilanlar ve bu ilanların yol açtığı spekülatif fiyat artışlarını engelleyeceğini, yetki belgesiz ve kayıt dışı emlakçılık faaliyetlerini önleyeceğini, tüketici mağduriyetlerinin azalmasına ve sektörde adil, rekabetçi ve istikrarlı bir piyasa yapısının tesis edilmesine katkı sağlayacağını değerlendiriyoruz."

KAYNAK: AA
Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 5
  • Karahan 18 3 ay önce Şikayet Et
    Kira ve konut fiyatlarının artmasının en baş sorumlularının biri de emlakçılardır. Fazla komisyon alabilmek için vatandaşın 10.000 lira kira bedeli olacak yerine 20.000 fiyat çekerek piyasayı yükseltiyorlar. Alım satımda da aynı durum.
    Cevapla
  • emekli 3 ay önce Şikayet Et
    Şimdide emlakçıları zengin edeceksiniz...
    Cevapla
  • Misafir 3 ay önce Şikayet Et
    Emlakçılar dışında herkes emlakçı
    Cevapla
  • A demır 3 ay önce Şikayet Et
    Güzel bi haber fakat emlakçılarla ilgili başka buyuk bı sorun daha var.Ev kıralıyorsunuz ev sahıbıne bır kıra şu kadar depozıto verıyorsunuz bırde emlakçı bır kıra bedelı alıyor.Emlakçı hızmetını mulk sahıbıne verdıği halde bır kere evı gosterıp beğendığin an senden bır kıra 20.000 tl alıyor bu çok buyuk bı rakam degılmı sayın bakan hızmet ev sahıbıne faturayı bır kere evı gorup beğenen
    Cevapla
  • zamaneci 3 ay önce Şikayet Et
    emlakçılar daha çok almak için fiyat artırıyorlar... mal sahibinin 7 bin e verdigi yeri emlakçı 11 bin yaptırıyor... her önüne gelenin emlakçı oldugu ülkede ne beklenir... denetimsiz başı boş bir ülke her zaman sorunludur...
    Cevapla