Almanlardan skandal Akkuyu kararı! Çinliler devreye girdi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Siemens şirketinin Akkuyu NGS için gerekli parçaları geciktirmesinin projeyi aksattığını, bunun bir karşılığı olması gerektiğini belirtti.

GİRİŞ 11.09.2024 15:38 GÜNCELLEME 11.09.2024 16:04
Bu Habere 267 Yorum Yapılmış

Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bayraktar, Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) projesinde 30 binin üzerinde çalışanla yoğun bir çalışma yürütüldüğünü belirterek, "Akkuyu dünyanın en büyük nükleer santral şantiyesi. Zira 4 reaktörü aynı anda yapıyoruz, böyle bir örnek dünyada çok fazla yok." dedi.

Birinci reaktörün inşaatının yüzde 90'ın üzerinde tamamlandığını ifade eden Bayraktar, şunları kaydetti:

"Nükleerin doğası gereği yaşadığımız zorluklar var. Bir de maalesef dışarıdan kaynaklı zorluklar var. Sayın Cumhurbaşkanı'mız da ifade etmişti, Siemens'in henüz depolarında beklettiği teslim etmesi gereken nükleer ada ile ilgili ekipman var. Elektriğin iletimini sağlayan, şant sahasında kullanılan ekipmanlar. İnşaatı yavaşlatma etkisi var maalesef. Birkaç ay geciktirme etkisi olabilecek bir şey. Hiçbir hukuki temeli olmayan herhangi bir uluslararası yaptırım konusu olmayan bir konuda maalesef böyle bir siyasi tutumla alınmış bir karar var. Konu en üst düzeyde dile getirildi."

“BUNUN İZAHI YOK”

Bayraktar söz konusu firmanın bu konuda izahat sağlayamadığının altını çizerek, "Bu konuda firmanın mutlaka bir bedel ödemesi lazım. Özellikle Türkiye piyasasında bu kadar güçlü bir varlığı olan bir firmanın yani burada amaç Rusya'ya yaptırım uygulamaksa bundan etkilenen ciddi anlamda Türkiye de var. Buradan Türkiye zarar görüyor. Türkiye'deki proje zarar görüyor. Bu ekipmanın Türkiye'de kullanılacağına dair her türlü garanti verilmiş durumda. Bunun çok izahı yok." değerlendirmesinde bulundu.

ÜRÜN ÇİN’DEN SİPARİŞ EDİLDİ

Söz konusu ekipmanın 24 milyar dolarlık Akkuyu santralinde üretilecek enerjinin sisteme aktarılması amacıyla nükleer şalt sahasında kullanılacağını belirten Bakan Bayraktar, “Yapımı üstlenmiş olan Rosatom, bu ürünle ilgili alternatif siparişini Çin’e geçmiş durumda ve ürün oradan gelecek” bilgisini paylaştı.

"BOTAŞ VE SHELL ARASINDAKİ LNG ANLAŞMASI ÖNEMLİ"

Bakan Bayraktar, BOTAŞ ve Shell arasındaki LNG anlaşması hakkında ise şunları söyledi:

“Bizim tedarik kaynaklarımızı mutlaka çeşitlendirmemiz lazım. Son 7-8 yıldır gazlaştırma kapasitemizi arttırıyoruz. 30-37 milyon metreküp gazlaştırma yaparken LNG alıp onu gaza çevirecek kapasiteye sahipken şu anda bu 160 milyon metreküpe çıktı. Türkiye ihtiyacı olan gazın en az yarısını sıvı olarak gemilerle alabilir. Bu çok büyük bir çeşitlendirme ve yenilik dolayısıyla Shell anlaşması bu anlamda önemli”

 

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 267
  • KERİZ 5 gün önce Şikayet Et
    Kapatın bu Siemens si Türkiye de çin açığı kapatır bu ne ya
    Cevapla
  • Bozkurt 5 gün önce Şikayet Et
    Siemens ürünü almıyorum. Bunu yayginlastiralim. Devlette ihalelere sokmasın. Hem bu ülkeden çuvallar dolusu para kazanıp, bir de bu ülkeye kötülük yapacaksın. Olmaz, olamaz...
    Cevapla
  • Koparan 5 gün önce Şikayet Et
    Sooyonist almanya......!
    Cevapla
  • Avşar 5 gün önce Şikayet Et
    Teröre destek veren almanya şimdide ilerlememize köstek olmaya çalışıyor. alman malı alan her kişi Mehmetçiğe sıkılan bir kurşun aldığını unutmasın!!!
    Cevapla
  • bbbbbbbbb 5 gün önce Şikayet Et
    sn.bakan almanların bu türden engel olacağını ön görmüş olmanız lazım.sizdede var hata .almanlar Türkiyeye sürekli ambargo uyguluyor.biraz uyanık olun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle