Hükümet düğmeye bastı! Emeklilere müjde! Merak edilen detaylar belli oldu!
Son dakika haberi: Emeklinin gelirini artırmak için düğmeye basıldı. Hükümet, 2025'in 4'üncü çeyreğinde Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi'ni devreye alacak.
Hükümet, emeklilerin gelirlerini artırmak için kollarını sıvadı. Ekonomide üç yıllık dönemi kapsayan yeni Orta Vadeli Programı'na (OVP) göre, Otomatik Katılım Sistemi'nin işverenlerin de katkısı ile ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşeceği Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) kurulacak.
Yeni kıdem tazminatı sistemi olan TES, emeklilikteki gelir kaybını telafi etme üzerine kurulu bir yapı olacak. 2025 yılının 4. çeyreğinde yasal düzenlemeler hayata geçirilecek.
Çalışma dönemindeki yaşam standartlarını koruyacak, ek emeklilik geliri oluşturacak ve hane halkının daha fazla tasarruf yapabilmesine fırsat verecek bir çalışma olarak kurgulanan TES ile hem sosyal güvenlik sisteminden hem de tamamlayıcı emeklilik sisteminden emeklilik maaşı alınabilecek.
DEVLET DE DESTEK VERECEK
TES ile birlikte çalışan, işveren ve devlet tarafından çalışanın bireysel hesabına nakdi katkılar yapılacak.
Çalışanın brüt maaşından yapılan kesintiye ek olarak işverenin de belli bir oranda çalışanın sözleşmesine katkı sağlamasının planda olması bekleniyor.
Ayrıca işverene, yapacağı katkı için devlet tarafından bir destek verilmesi öngörülüyor. Bu açıdan bir ikinci basamak emeklilik sistemi olarak tanımlanıyor.
İŞVEREN DE ÖDEYECEK
Bir hesaplama örneğine göre, çalışanın maaşından 500 TL kesildiği takdirde işverenden de 500 TL destek yatırılacak.
Buna ek olarak devlet de katkı sağlayacak ve toplam tutar işçinin sözleşmesine aktarılacak.
TES taslağında, işverenler her ay çalışanlara maaşlarının yüzde 8.33'ünü tazminat olarak ödeyecek. Bu tutar, çalışanın kişisel hesabında toplanacak ve emeklilikte kullanılacak.
KİMLERİ KAPSAYACAK?
TES'in, 4/A'lı işçi statüsünde çalışanlarla, 4/C memur statüsünde çalışanları kapsaması planlanıyor. 4/B statüsünü (Bağ- Kur) ise kapsamayacağı öngörülüyor. Tamamlayıcı emeklilik sisteminde çıkışlar bazı şartlara bağlanacak.
Sadece yalnızca emeklilik için gerekli şart ve koşulları yerine getirenlerin sistemden çıkabileceği yönünde düzenleme yapılacağı ifade ediliyor.
TAZMİNAT NE ZAMAN ALINACAK?
TES ile beraber kıdem tazminatı, işten ayrılma durumunda alınamayacak.
Çalışanlar, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi içerisinde kıdem tazminatlarını emeklilik döneminde alabilecekler.
TES'te yer alacak katılımcılar, 60 yaşına kadar işten ayrılma durumunda bir defaya mahsus olmak üzere kıdem tazminatının belirli bir oranını alabilecek.
Kıdem tazminatının kalan kısmını ise 60 yaşına geldiği ve emeklilik şartlarını yerine getirdiği zaman alabilecek.
KATILIMCI SAYISI ARTACAK
Tasarruf bilincinin ve finansal araç yetkinliğinin artırılması amacıyla bireysel emeklilik ve otomatik katılım sistemini geliştirici düzenlemeler hayata geçirilecek.
Otomatik Katılım Sistemi'nin işverenlerin de katkısı ile ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşeceği tamamlayıcı emeklilik sistemi kurulacak.
Bireysel Emeklilik Sistemi'ndeki standart emeklilik yatırım fonları, katılımcıların birikimleri için daha fazla katma değer üretecek şekilde yeniden tasarlanacak.
OKS katılımcılarına BES'te yer alan emeklilik fonlarına erişim imkânı tanınacak, kesintilerin sadeleştirilmesini sağlayacak düzenlemeler yapılacak ve bu kapsamda sistemin cazibesi artırılarak fon tutarı ve katılımcı sayısında artış sağlanacak.
-
ares 4 hafta önce Şikayet EtYine para lazım 5 li çetelereBeğen Toplam 2 beğeni
-
vicdan7MERHAMET 4 hafta önce Şikayet EtAma günde 8 saat çalışan cumartesi pazar günleri milli ve dini bayramlarda tatil kullanan memur emeklisinden az maaş alıyorumBeğen Toplam 2 beğeni
-
Emekli 4 hafta önce Şikayet EtPRİM GÜN SATISI, PRİM TUTARI BAZ ALINMALI. Aksi halde adaletsizlik oluyor.Beğen Toplam 4 beğeni
-
Metin Ertem 4 hafta önce Şikayet EtErken emekli olmuş memur ve işçilerin emeklilik sonrası yaptıkları prim desteği yıllar itibariyle belli oranda emekliliğe sayılırsa (üçte iki gibi)eski ve yeni emekliler arasında açıklık kapanabilir.Beğen
-
Gft 4 hafta önce Şikayet EtAvrupanın vergi sistemini,emeklilik yaşını örnek alıyorsunuz da avrupalının gelirini de örnek alınBeğen Toplam 18 beğeni
-
fett 3 hafta önce Şikayet Etiyi de bir cok avrupa ulkesinde durum biz de cok køtu en køtu hangisi ise onu alirsa devlet ne olacak sanki avrupa gelir iyi de gider yok mu adama koyar tek gelir emekli eger oslo da kira da ise aldigi kiraya gider devlet destek vermez ise tam girer sanki burda hayat cok iyiBeğen Toplam 1 beğeni
-
DARK 4 hafta önce Şikayet EtÇok çalışmak, profesör olmak, hiççç önemli değil. okuma, çalışma, kitap kırtasiye masrafı yapma, saçlarını ağartma, dökme, işçi ol herşeyi memurdan fazla al.Beğen Toplam 4 beğeni