Emeklilik sistemi değişiyor mu? Emeklilik yaşı yükselecek mi?

Emeklilik sistemi değişiyor mu? Emeklilik yaşı yükselecek mi? soruları gündeme geldi. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, emeklilik sisteminin değişmesine dair açıklamada bulundu. Güler, "Daha adil, daha dengeli ve sürdürülebilir bir emeklilik sistemi inşa etmemiz lazım." dedi.

Emeklilik sistemi değişiyor mu? Emeklilik yaşı yükselecek mi?
Emeklilik sistemi değişiyor mu? Emeklilik yaşı yükselecek mi?
GİRİŞ 06.09.2024 16:58 GÜNCELLEME 06.09.2024 17:21
Bu Habere 80 Yorum Yapılmış

Mevcut emeklilik sisteminde erkek çalışanların en az 60 yaşını ve belirli prim gününü tamamlamış olmaları gerekiyor. Kadınların en erken emeklilik yaşı ise 58 olarak belirlendi fakat emeklilik sistemi için değişiklik yolda olabilir. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, yeni emeklilik sistemi ile ilgili yaptığı açıklamalar sonrası akıllara, "Emeklilik sistemi değişiyor mu? Emeklilik yaşı yükselecek mi?" soruları geldi.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler

EMEKLİLİK SİSTEMİ DEĞİŞİYOR MU?

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, emeklilik sistemi ile ilgili şu şekilde açıklama yaptı:

"Gelişmiş ülkelerdeki uygulamayı esas alırsak emeklilikte üç tane başlık öne çıkıyor. Bir tanesi, ödediğiniz prim miktarı, ödediğiniz süre ve yaş. Avrupa'nın gelişmiş ülkelerinde bizim ülkemizde olduğu gibi 40'lı, 45'li ve 50'lili yaşlarda bir emekliliğe rastlayamazsınız. Avrupa'da emeklilik yaşı 65'tir, 67'dir. Kimi ülkelerde de 70 yaşına kadar emeklilik yaş durumu vardır. Bu, sürdürülebilirlik çizgisi açısından önemlidir. 

Dünya ortalamasına baktığımızda 3 ila 4 çalışana karşılık bir emekli vardır. Ama şu an ülkemize baktığımızda halihazırda yaklaşık 32 milyon çalışan ve 16 milyon 100 civarında emekli olduğunu görüyoruz. Yani 2 çalışana 1 emekli olduğunu görüyoruz. Bizim bu manada mutlaka hem prim miktarını ve yaşı hem de ödenen süreyi esas alacak şekilde daha adil, daha dengeli ve sürdürülebilir mahiyette bir emeklilik sistemini inşa etmemiz lazım. Vatandaşlarımızın da seçmiş oldukları tercih noktasında ona göre bir emekli maaşına kavuşması lazım."

EMEKLİLİK YAŞI YÜKSELECEK Mİ?

Konuya dair değerlendirme yapan Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz'ın açıklamaları şu şekildedir:

''Maalesef genç nüfus popülasyonunda bir adım geriye düşmüş durumdayız. İnsan ömrü gün geçtikçe uzamakta ve bunun üzerinden insanların gelecek kaygıları artmaktadır. İşte bu nedenle sosyal güvenlik hayatımızda önemli bir yer tutmakta. Burada sosyal güvenlik denildiği zaman sadece emeklilik aklımıza gelmemelidir. Çünkü sağlık, sosyal destekler gibi birçok alanı kapsamaktadır. Ben emeklilik yaşında bir değişiklik olacağını düşünmüyorum. Emeklilik yaşı 65 olarak devam edecektir.'' dedi.

BİRÇOK ÜLKEDE 60 YAŞLARINDA EMEKLİ OLUYORLAR

Birçok ülkede çalışanlar 60’lı yaşlarında emekli oluyor. Almanya ve İtalya’da kadın 66, erkek ise 67, Rusya’da kadınlar 60, erkekler ise 65 yaşında emekli olmaktadır. ABD ve Kanada’da çalışanlar 65 yaşında emeklilik hakkı elde edebiliyor. Japonya’da yaş sınırı 65 ama isteyen 70’e kadar çalışabiliyor. Çin’de emeklilik yaşı 60 ancak kadınlar 55’de emeklilik hakkını elde ediyor.

İbrahim Turna Haber7.com - Seo Editörü
Haber 7 - İbrahim Turna

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul'da doğdu. Beykent Üniversitesi Yeni Medya (İngilizce) bölümünden mezun oldu. Kanal 7 Medya Grubu'na bağlı Haber7.com bünyesinde SEO Editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 80
  • Kademeli emeklilik 1 hafta önce Şikayet Et
    Kademeli emeklilik ve Bağkur tescil mağdurları ve de staj ve çıraklık mağdurlarını da unutmayın lütfen
    Cevapla
  • 70 lil 1 hafta önce Şikayet Et
    70 yaş ne bastonlamı işe gelecekler. SAKINN yapmayın 65 ten sonra herkes gitmeli.......
    Cevapla
  • Ahmet 1 hafta önce Şikayet Et
    Kesinlikle emklibagkanma oranları yukseltilmeli yüzde 50 den aşağı olmamalı..ayrıcalık emeklilik vekil vb olmamamli..emekli maaşı asgari ücretin 1,5 katından aşağı olmamalı..7500 gün ve üzeri ödeyen emekli olmalı..
    Cevapla
  • Mahmut 1 hafta önce Şikayet Et
    Nankör. Bunlar. Gitmedi . Bi. 100.yılın en kötü adamı
    Cevapla
  • adaletli sistemcilik 1 hafta önce Şikayet Et
    Her siyaset döneminde farklı farklı çözüm üretmeler tamamen yıkımla sonuçlandı. Bu işi en iyi toplum komisyonu önerisi ile çözebilir. 145 bin maaş alanların 12500 tl ile geçinmeyi öğretmesi ile olmuyor, kıyak emeklilik cabası
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle