Bakan son noktayı koydu: Özelleştirme olmayacak

Bloomberg'e konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, THY ve Ajet'te özelleştirmeyi düşünmediklerini belirtti. Uraloğlu, Türk Telekom ile olan ve 2026 yılında bitecek imtiyaz sözleşmesinin ise yenileceğini söyledi.

GİRİŞ 03.09.2024 16:39 GÜNCELLEME 03.09.2024 16:48
Bu Habere 24 Yorum Yapılmış

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türk Hava Yolları (THY) ya da Ajet’in özelleştirilmesi gibi bir gündemlerinin olmadığını söyledi.

Bloomberg’le gerçekleştirdiği mülakatta konuşan Uraloğlu, Ajet’in THY bünyesinden ayrılmasının, şirketin daha rekabetçi bir yapıya sahip olması için gerçekleştirildiğini söyledi.

Uraloğlu, “THY zaten dünyada marka. Türkiye’nin bayrak taşıyıcısı, gerçekten çok çok kıymetli. THY ile ilgili hiçbirimizin bir soru işareti yok. Çok net söylüyorum. Ajet’in THY’den ayrılması, yeni bir kamu şirketi haline gelmesi ise ‘low cost’ dediğimiz alt seviyedeki rekabet gücünü artırarak büyümesi noktasında alınmış olan bir karardır. Onun da satılmasıyla bir gündem yok. O kamu şirketi olarak devam ediyor. Şu an Türkiye’nin bizim bakanlığımızın gündeminde çok net bir şekilde olmadığını söyleyebilirim” dedi.

RAYLI SİSTEM İHALESİ BU YIL

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın son dönemde en çok üzerinde çalıştığı projelerden biri de Basra Körfezi’nden Türkiye’ye uzanan Kalkınma Yolu Projesi.

Projenin Avrupa’ya bağlantısı konusunda önem taşıyan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde inşa edilecek raylı sistemle ilgili çalışmalar da sürüyor. Türkiye BAE ile bu konuda uzun zamandır müzakereler yürütüyor. Ancak henüz somut bir adım atılmadı.

Uraloğlu, bu konuyla ilgili soruyu yanıtlarken de “Körfez tarafından bunun finanse edilmesi ile ilgili bazı teklifler gelmişti. Onları konuşuyoruz. Ama çok rahatlıkla şunu söyleyeyim bizim özellikle demiryolu projelerimize, yani neredeyse hangisi olursa olsun, gerek Dünya Bankası, gerek Avrupa Kalkınma ve Yatırım Bankası, gerekse de Asya Yatırım Bankası’ndan hem bu kurumsal kredileri bulabiliyoruz hem de finans kurumlarından kredi bulabiliyoruz” diye konuştu.

Uraloğlu, “Kredi vermeye hazırlar. Sadece konuşacağımız kredinin şartları, ülkemiz için doğru olan şartlar olsun istiyoruz. Pahalı kredi olsun istemiyoruz. Ödeme dilimlerinden tutun da faiz oranlarına kadar. Ama bir problem olacağını düşünmüyoruz” ifadelerini kullandı.

Bakan Uraloğlu, projenin ihalesinin önümüzdeki aylarda yapılabileceğini söylerken, “hedef bu yıl ihalesini yapmak” diye ekledi.

"TELEKOM BU YIL BİTECEK"

Bakan Uraloğlu, geçen yıl Bloomberg’le gerçekleştirdiği mülakatta Türk Telekom’da Şubat 2026’da sona erecek olan imtiyaz sözleşmesinin 2024’te yenilenmesinin planlandığını açıklamıştı.

Bu konudaki hedeflerinin değişmediğini ifade eden Uraloğlu, Türkiye Varlık Fonu ve Hazine ile süreci yürüttüklerini anlattı. Uraloğlu, “Buradaki konuştuğumuz şeyler; devletin kasasına ne girmesi lazım, bunlara yatırım yükümlülüğü ne getirmemiz lazım, bunları tartışıyoruz. Hedefimiz bu sene içerisinde bitirmek” dedi.

Sürenin 25 yıl olup olmayacağı sorusuna da Bakan Uraloğlu, “Bunu şöyle düşünelim. Şirketler süre ne kadar uzun olursa o kadar iyi olduğunu söylüyorlar. Niye? Çünkü daha iyi yatırım planlaması yapabilme adına ve şeyin de şirketin de değerinin bu anlamda yükselmesi adına. Öbür taraftan da biz şunu asla gözden kaçıralım istemiyoruz. Yani biz buradan Hazine’ye doğrudan ne alacağız? Yani uzun süre olursa daha fazlasını almış olacağız, onu hesap ediyoruz ve bir optimizasyon sağlayarak inşallah yürütmüş olacağız.” diye konuştu.

Uraloğlu diğer GSM operatörleriyle ilgili sürecin de 2026 yılı başına kadar 5G’ye geçişin ardından takvimlendirileceğini duyurdu.

KAYNAK: BLOOMBERG HT
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 24
  • CEMAL BERBER 1 hafta önce Şikayet Et
    Sayın Bakan'ı kutluyorum. Bir de yabancıya konut ve arazi satımı yapılmamalı. Uygurların Göç Destanı'ndaki Yada Taşı'nın Çinlilere verilmesinden sonra başlarına nasıl bir bela geldiğini hatırlatmak isterim. Vatana bağlılık ve onun uğruna can verme duygumuz da zedeleniyor.
    Cevapla
  • Levent sorgun 1 hafta önce Şikayet Et
    Maalesef iyi şeyler yazmayı çok isterdim ama telekom resmen banker gibi çalışıyor. Halka hizmet halka hizmet desturunu şiar edinmemiş. Nalıncı keseri gibi kendine yontuyor. Yatırım yok kendini çağa uygun girişim yok. Sanki yükümü alayım kaçayım havasında.
    Cevapla
  • Vah 1 hafta önce Şikayet Et
    (Tekrar ihale edilmiyorda sözleşme yenileniyor benim mantığım almıyor. )Çok mu harika hizmetide biz senden başka bulamayık mı deniyor ???
    Cevapla
  • Kaan 1 hafta önce Şikayet Et
    Telekomu devlet alsın artık. Millete hizmeti yook özel şirket olarak hiçbir halta yaramıyor telekom. 10 yıldır daha telekom adam gibi bir Web sitesi bile yapamadı Saçma sapan personeller sıfır bilgi eş dost akraba kayırma torpille işe adam alma telekom tam rezalet
    Cevapla
  • Ordulu 1 hafta önce Şikayet Et
    Telekom derhal geri alınması gerek. Devletin bel kemiği komünikasyon.
    Cevapla
  • Mesut 1 hafta önce Şikayet Et
    Uykudan uyan dostum, Telekom geri alinali 2-3 sene olacak neredeyse....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle