40 bin satıcı sıraya girdi: ‘Yetki belgesiz’ galeri kalmayacak

“Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti” yönetmeliğine göre yetki belgesi olmayanlar ticari faaliyet kapsamında ikinci el motorlu kara taşıtı pazarlama veya satışı yapamayacak. Yetki belgesi almak için işyeri açma zorunluluğu ise kaldırıldı.

40 bin satıcı sıraya girdi: ‘Yetki belgesiz’ galeri kalmayacak
40 bin satıcı sıraya girdi: ‘Yetki belgesiz’ galeri kalmayacak
GİRİŞ 03.09.2024 11:19 GÜNCELLEME 03.09.2024 15:18
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Ticaret Bakanlığı tarafından uzun süredir üzerinde çalışılan ve araç ticaretine yönelik şartları kapsamlı şekilde ele alan “Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti” yönetmeliği geçtiğimiz hafta Resmi Gazete’de yayınlanmıştı.

Yönetmelik kapsamında, yetki belgesi olmayanların ticari faaliyet kapsamında ikinci el motorlu kara taşıtı pazarlama veya satışı yapamayacağı belirtilirken; bu belgeyi alabilmek için meslek odasına kayıtlı, 5. seviye mesleki yeterlilik belgesi sahibi ve vergi mükellefi olunması gibi şartlar getirildi. Yetki belgesi almak için işyeri açma ve çalıştırma ruhsatına sahip olma zorunluluğu ise kaldırıldı. Peki, kaldırılan bu zorunluluk ne anlama geliyor? Her isteyen artık rahatlıkla yetki belgesi alabilecek mi?

‘80 BİN YETKİLİ SATICI VAR’

Konuyla ilgili Hürriyet Gazetesi'ne açıklamalarda bulunan İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Ertemel, şunları söyledi:

“Yetki belgesine erişimde işyeri açma ruhsatı zorunluluğu, bu işi yapan meslektaşlarımız için yetki belgesinde erişimde problemler yaratıyordu. Türkiye’de bu işi meslek edinen 80 bin satıcı bulunuyor. Bu satıcıların yaklaşık 40 bin adedinde yetki belgesi bulunurken yaklaşık 40 bini işini yıllardır geçici belgeyle iş yapabiliyor ve araç satışı için yapılan özel siteler haricinde yetki belgesi alamıyorlardı. Şimdi buradaki mağduriyet giderilmiş olacak ve bu 40 bin ikinci el araç satıcısı yetki belgelerini alabilecekler” dedi.

Uzun süredir yetki belgesi bekleyen ikinci el araç satıcılarının belgesini almasının ardından koşulların zorlaştırılabileceğini belirten Ertemel, “Bir sonraki aşamada çeşitli kriterler getirilecek. Zorlaştırılacak şartlarla her önüne gelen yetki belgesi alıp araç satamayacak. Bu işi gerçekten meslek olarak yapanlar belgelendirilmiş olacak” ifadelerini kullandı.

‘KAYITDIŞI İÇİN ÖNEMLİ ADIM’

Marmara Motorlu Araç Satıcıları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Aykut Bakşi ise şöyle konuştu:

“Ticaret Bakanlığı kayıtdışı ticaretin önüne geçmek, merdiven altı diye ifade edilen ticaretleri durdurmak için yetki belgesi alma şartlarının içerisinden ‘İşyeri açma ve çalıştırma ruhsatına sahip olma’ şartının kaldırarak, bu mesleği yapmak isteyenlerin yetki belgelerine ulaşmasını kolaylaştırdı. Yetki belgesiz ticari faaliyetler yasaklandı. Kayıt altına alınan işletmelerle birlikte kayıtdışı ticaret ile mücadelede büyük bir adım atılmış oldu.”

MERDİVEN ALTI GALERİLER ÇOĞALACAK MI?

İşyeri açma ve çalıştırma ruhsatı şartının kaldırılmasından sonra bina altlarında galerilerin çoğalacağı görüşünün doğru olmadığını belirten Ertemel, sözlerine şöyle devam etti:

“Düzenlemeden ‘artık her apartman altında showroom açılacak’ anlamını çıkarmak doğru değil. İşyeri açma ruhsatı zaten belediyeler tarafından veriliyordu, sadece yetki belgesi alınabilmesi için gerekli olan şartlar arasından kaldırıldı. Ticari faaliyetlerini sürdürmek isteyen firmaların işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı zorunluluğu devam ediyor ki bunun için de şartlar belli.

Burada önemli olan konu, yönetmelik ile artık herkes motorlu araç alım ve satımı yapamayacak. Yetki belgesiz ticari faaliyetler bakanlıkça denetlenecek, bu tarz faaliyetlerde bulunanlar için cezai yaptırımlar uygulanacak.”

KAYNAK: HÜRRİYET
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 3
  • Misafir 1 hafta önce Şikayet Et
    Bu sayı çok en fazla dört bin olmalı
    Cevapla
  • Türk 1 hafta önce Şikayet Et
    At bi başlık vatndş dan esnafdan ver parayı oda olmadı at bi başlık sizlere hizmt icin de ver parayı oda olmadı at bi başlık sizlerin güvng icin de ver parayı artık varya belamı okusak tutmuyor kötü söylesek sıkılan yok ne söylemi nasıl denmeli şakrabana cevirdinz yönetmelgi ilan veremiyor ama vergi dairesi acılş veriyor ayıp ya birz kaltl yapın bari
    Cevapla
  • Misafir 1 hafta önce Şikayet Et
    3 5 arabası var galeri açmış hiç bir bilgisi yok milleti kandırmakdan başka işleri yok. onun bunu arabasını satıp yolunu almak vergi yok.
    Cevapla