Bakanlıktan 'Mazot ve gübre destekleri kaldırıldı' haberlerine yalanlama

Tarım ve Orman Bakanlığı, "mazot ve gübre desteğinin kalktığına" ve "fark ödemesi desteğinin artık yapılmayacağına" ilişkin iddiaları içeren haberlerin asılsız olduğunu bildirdi.

GİRİŞ 29.08.2024 15:43 GÜNCELLEME 29.08.2024 15:45
Bu Habere 54 Yorum Yapılmış

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "2025-2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar"ın bugün Resmi Gazete’de yayımlandığı belirtildi.

Birçok ilki barından bu kararın ardından ortaya atılan asılsız iddialara ilişkin açıklama yapma ihtiyacının hasıl olduğunun kaydedildiği açıklamada, "Mazot ve gübre desteğinin kalktığı ve üreticilerimizin prim desteği olarak ifade ettiği fark ödemesi desteğinin artık yapılmayacağı bazı basın yayın organlarınca iddia edilmiştir. Bu tamamen asılsızdır. İlk olarak; mazot ve gübre desteği kalkmamıştır. Yeni dönemde bunun tanımlaması, temel girdi maliyetleri (mazot ve gübre) esas alınarak belirlenen temel destek olarak revize edilmiştir." ifadesine yer verildi.

Açıklamada, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olan üreticilerin, temel destek ile mazot maliyetinin yüzde 50'si ve gübre maliyetinin yüzde 25’inin karşılanacağı belirtilerek, ayrıca üretim planlaması kapsamında yer alan ürünlerin havzasında yetiştirilmesi durumunda temel desteğe ilave olarak üreticilerin kullandığı mazotun yüzde 50’sini, gübrenin de yüzde 25’ini planlı üretim desteği olarak alacağı vurgulandı.

"DESTEKLER AYNİ OLARAK DEĞİL NAKDİ OLARAK ÖDENECEKTİR"

Böylelikle mazot maliyetinin yüzde 100’ü, gübre maliyetinin ise yüzde 50’sinin desteklenmiş olacağına işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Su kısıtının olduğu 11 il 52 ilçede ise planlama kapsamında az su tüketen mercimek, nohut, baklagil, yem bitkileri, buğday, arpa ve yağlık ayçiçeği üreten çiftçilerimize ise gübre maliyetinin kalan yüzde 50'lik kısmı da 'yer altı su kısıtı desteği' olarak verilecektir. Böylece bu bölgelerde üretim planlamasına uygun ekim yapanların mazot ve gübre desteğinin yüzde 100’ü desteklenecektir. Tüm bunların yanında çiftçilerimizin uzun süredir talep ettiği gibi bu destekler ayni olarak değil nakdi olarak ödenecektir."

Açıklamada, ikinci olarak ise yine bazı basın yayın organlarında prim desteğinin kalktığı iddiasının ortaya atıldığı kaydedilerek, şu bilgilere yer verildi:

"Söz konusu kararın 2'nci maddesi, 11'inci fıkrasında 'Fark Ödemesi Desteği: Öncelikle arz açığı veya planlama kapsamındaki ürünler olmak üzere ilgili üretim yılındaki üretim maliyetleri ile iç ve dış fiyatlar dikkate alınarak çiftçilerin, tarım politikaları amaç ve ilkelerine uyumunu kolaylaştırmak, üretimde sürdürülebilirliği sağlamak ve gelir kayıplarını telafi edebilmek amacıyla fark ödemesi desteği verilir. Her yıl, fark ödemesi kapsamına alınacak ürünler ve ödeme miktarı Tarım ve Orman Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ayrıca teklif edilir' ibaresi yer almaktadır. Bahsi geçen desteklere ilave olarak üreticilerin aleyhine gelişen bir durum olması halinde ihtiyaç olan üründe üretim dönemi sonunda Tarım Kanunu kapsamında belirtilen hususlar dikkate alarak fark ödemesi desteği verilebilecektir."

1- TEMEL DESTEKLER

Temel girdi maliyetleri (Mazot ve Gübre) esas alınarak ürünler kategorilere ayrıldı. Her kategori için temel girdi maliyetlerini esas alan destek katsayısı belirlendi.

2025 üretim yılı için destek katsayı değeri dekara 244 TL olarak hesaplandı.

Temel, planlı üretim ve üretimi geliştirme destekleme tutarı, destek katsayı değeri (244 TL/da) ile destek katsayısının ( 1. Kategori için 1katsayı) çarpımı sonucu elde edilmektedir.

Temel destek ile mazot maliyetinin %50’si ve gübre maliyetinin %25’i karşılanacaktır.

Örneğin

1. kategoride yer alan aspir, mercimek, nohut üreten çiftçilerimiz dekara (244 x 1) 244 TL,

2. kategoride yer alan arpa, buğday üreten çiftçilerimiz dekara (244 x 1,3) 317,2 TL,

3. kategoride yer alan ayçiçeği, soya, kuru fasulye üreten çiftçilerimiz dekara (244 x 1,5) 366 TL,

4. kategoride yer alan pamuk ve çeltik üreten çiftçilerimiz dekara (244 x 2,25) 549 TL

temel destek alacaktır.

2- PLANLI ÜRETİM DESTEĞİ:

Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu tarafından arpa, aspir, ayçiçeği (yağlık), buğday, kolza (kanola), fasulye (kuru), mercimek, mısır (dane), nohut, pamuk (kütlü), patates, soğan (kuru), soya ve yem bitkileri planlı üretim kapsamındadır.

Planlama kapsamındaki ürünleri, havzasında üreten çiftçilere temel desteğe ilave destek ödemesi yapılacaktır.

Bu üreticilerimize temel destek kadar ilave planlama desteği verilecektir.

Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu tarafından süt havzası olarak belirlenen illerde (Amasya, Bingöl, Bitlis, Çorum, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Muş, Tokat ve Tunceli) yem bitkisi üreten çiftçilere destek katsayısının %50’si kadar ilave planlı üretim desteği verilecektir.

Yeraltı sularının yetersiz seviyede ve su kısıtı olduğunun Bakanlıkça tespit edildiği havzalarda yer alan sulu tarım arazilerinde ilgili üretim yılında Arpa-Buğday (1,4), Aspir-Fiğ- Mercimek-Nohut-Yem bezelyesi (0,8), Ayçiçeği (yağlık) (1,4) üreten çiftçilere ilave yeraltı su kısıtı desteği ödenecektir.

3-ÜRETİMİ GELİŞTİRME DESTEĞİ:

Temel destek ve planlama desteğine ilave olarak verim ve kaliteyi arttırmak için; 

• Sertifikalı tohum kullanım desteği,

• Sertifikalı/standart fidan kullanım desteği,

• Organik tarım desteği,

• İyi tarım uygulamaları desteği,

• Katı organik-organomineral gübre desteği,

verilmeye devam edilecektir.

Yukarıda bahsedilen desteklere ilave olarak üretim dönemi sonunda Tarım Kanunu kapsamında belirtilen hususlar dikkate alarak fark ödemesi desteği verilebilecektir.

Karar Kapsamındaki Diğer Destekler;

• Biyolojik ve biyoteknik mücadele desteği, 2025 yılında örtü altı paket destek tutarı 2.550 TL/da’ dan %50 artırılarak 3.825 TL/da’a, açıkta paket destek tutarı dekara 870 TL/da’dan 1.305 TL/da’ a çıkarılmıştır.

• Lisanlı depolarda muhafaza edilen ürünler için kira desteği; Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen kira ücret tarifesinin %75’i olarak ödenecektir.

• Çiftlik Muhasebe Veri Ağı (ÇMVA) sistemine katılım primi desteği; ÇMVA sistemine dahil olan işletmeler %50 oranında arttırılarak 1.500 TL’ye çıkartılmıştır.

• Tarımsal yayım ve danışmanlık desteği %104 arttırılarak 294.000 TL ye çıkartılmıştır.

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 54
  • Ertuğrul 2 ay önce Şikayet Et
    Ben çiftçi çocuğuyum. Ata evinden başka Konya'da 2 tane ev var babamın. Açlıktan geberecek tek çiftçi yok ama aç gözlü çok. Şükürsüzlük çok. Nimeti veren Allah'ı unutanın gözü aç olur.
    Cevapla
  • Ertuğrul 2 ay önce Şikayet Et
    Birde bakanlık gelsin tarlaları ekiversin sulama zamanı biz haber veririz çapa zamanı en az 10 işçi isteriz bi zahmet işçilerin başına da bir çavuş. Hasat zamanını sakın kaçırmasın. Mahsulumu bi zahmet depoma depolasin haaa bu arada sigortayı da yapmayı unutmasın
    Cevapla
  • OSMANLI 2 ay önce Şikayet Et
    CHP deyince aklımıza yalan, ihanet beceriksizlikten başka bir şey gelmiyor. Bunlarda utanma diye bir şey yok.
    Cevapla
  • işçi 2 ay önce Şikayet Et
    kimse yanlış anlamasın ama ben çifçilikle uğraşan fakir görmedim milyonluk traktörler biçerdöverler Allah bol kazanç versin
    Cevapla
  • vatan sevdalısı 2 ay önce Şikayet Et
    ciftçi aile olarak çalışır ve birikim bir terdw toplanır, keşke görüntü bakmadan tanışın varsa bankaya kaç lira borcunuda sorsaydın yani siyaset swninki
    Cevapla
  • Kemalettin 2 ay önce Şikayet Et
    Algıda cag atladınız hic fakir ciftci yok hepsinin altında traktor bicerdover var demek yeni bir seviye
    Cevapla
  • Misafir. 2 ay önce Şikayet Et
    Sen. Nerde yaşıyorsun merak ettim. Sen çiftçilik yaptinmmi hiç.
    Cevapla
  • Tuzla 2 ay önce Şikayet Et
    Arazi sahipleri istanbulda yaşıyor arazileri yaricilar ekiyor bütün destek paralarını İstanbul'daki arazi sahipleri Mercedes alarak villa alarak lux hayat içinde harcıyor
    Cevapla
  • yusufCUK 2 ay önce Şikayet Et
    Tarla da ki fiyat ile pazarda ki fiyat arasın da uçurum var bakılıp görüldüğün de Tarımcılar da Halk kadar mağdurlar gibi Asıl konu devletimiz nasıl olur da aradaki UÇURUM FAYİŞ FİYAT fazlalığına yol açan konu ve koşulları çözmez? Mesle taşıma ve işçilik ise taşımayı da mazotuda çözersiniz işçi ise onu da devlet çözebilir????
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle