Türkiye hava savunma sistemlerinde öne çıkıyor

Türkiye, "Çelik Kubbe" projesi ile envanterine kattığı ve geliştirmekte olduğu hava savunma sistemlerini daha etkin bir hale getiriyor. Yerli ve milli imkanlarla geliştirilen sistemler yabancı muadilleriyle de yarışıyor.

GİRİŞ 16.08.2024 18:21 GÜNCELLEME 16.08.2024 18:22
Bu Habere 36 Yorum Yapılmış

Türkiye, hava savunma alanında kendi sistemlerinin üretimine hızla devam ediyor. "Çelik Kubbe" projesi ile bu sistemler daha da etkin bir hale gelecek. Üstelik Türkiye'nin geliştirdiği sistemler dünyadaki muadilleriyle de yarışıyor.

YAKIN HAVA SAVUNMASI 'GÖKDENİZ'E EMANET

ASELSAN tarafından geliştirilen GÖKDENİZ Yakın Hava Savunma Sistemi, Amerikan muadili olan PHALANX ile benzer ihtiyaçlar için üretildi. İki sistem de gemileri hava tehditlerine karşı korumak için yüksek hızda mermi ateşliyor. Amerikan muadili PHALANX dakikada 4 bin 500 mermi atarken GÖKDENİZ bin 100 mermi atma kapasitesine sahip. Ancak GÖKDENİZ, Türk mühendislerin geliştirdiği parçacıklı ATOM mühimmatı sayesinde, hedefin önünde bir set oluşturarak, başarı şansını çok daha yukarı taşıyor.

SUNGUR, ABD MENŞELİ STİNGER'DAN DAHA ÜSTÜN

ROKETSAN tarafından geliştirilen araç üzerinden veya tek personel tarafından omuzdan ateşlenebilen SUNGUR da yine bir çok özelliği ile Amerikan muadili STINGER'ın önüne geçiyor.

Omuzdan atılabilen hava savunma sistemleri arasında dünyanın en bilinen sistemlerinden biri olan STINGER yaklaşık 5 kilometre menzile sahipken, milli SUNGUR'un menzili 8 kilometreye ulaşıyor. İrtifada da SUNGUR, Amerikalı muadilinden önde yer alıyor.

HİSAN-O, MENZİLİYLE MUADİLLERİNİ YAKALIYOR

Yakın zamanda 40 kilometrenin üzerinde menzile ulaşarak hedefini başarıyla imha eden HİSAR-O da orta irtifada seyir eden hava hedeflerinin imhasında görev alıyor. Halihazırda TSK envanterinde kullanılan sistemin Rus, Amerikan ve İngiliz muadilleri bulunuyor. HİSAR-O; BUK-M3, HAWK ve SKY SABRE gibi muadillerine göre daha modern bir sistem olmasıyla öne çıkıyor.

HAVA TEHDİTLERİNE 'SİPER' ÇEKİLECEK

Türk savunma sanayii, hava savunma sistemlerinde çok alçak, alçak ve orta irtifada TSK ihtiyacını yerli ve milli sistemlerle karşılıyor. Yüksek irtifada ise son aşamaya gelen SİPER envantere girmek için gün sayıyor. Seyir füzeleri, havadan karaya mühimmatlar ve İHA'lara karşı geliştirilen SİPER 30 kilometre yükseklikteki bir hedefi 150 kilometre uzaktan imha edebiliyor. Bu özellikleri ile Amerikan yapımı PATRIOT'lar ile Rus yapımı S-400'ler ile benzer alanlarda görev yapıyor.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 36
  • Misafir 2 ay önce Şikayet Et
    merak etme yapıldı hazır DHA neker var bir bilsen
    Cevapla
  • Misafir 2 ay önce Şikayet Et
    Ver bizde yapak ne olur ölürmüsün
    Cevapla
  • Yoksul 2 ay önce Şikayet Et
    bu söyledikleriniz sözde, hazırlamak için 300milyarTL gerekiyor Türkiye için
    Cevapla
  • Ömer 2 ay önce Şikayet Et
    Bunlar TSK teslim edildi bile sen deredemi yuzuyorsun uyanda balığa gidelim
    Cevapla
  • Qerty 2 ay önce Şikayet Et
    S 400 her zaman aktif tutulmalı. Bayan Maria(Meral) in dediği gibi sarayı korumuyor. Türkiye'yi koruyor. ABD neden kendine tehdit olarak görüyor saldırma planları var demek ki
    Cevapla
  • Bdjdjdkjfjf 2 ay önce Şikayet Et
    Savaş kapıda 40 yıl önce alınan F 16 dan başka uçak yok Tedbir almak lazım . Patriot türü hava savunma sistemleri elimizde yok.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle