Piyasalarda büyük yangın! İndirim bekleniyor

Küresel piyasalarda haftaya oldukça kötü başladı. Riskli varlıklarda rekor kayıplar yaşanırken, gözler ABD Merkez Bankası'na çevrildi. Yatırımcılar, Fed'in acil toplantı ile faiz indirimi yapabileceğini fiyatlarken, Fed acil olarak toplandı

GİRİŞ 05.08.2024 13:19 GÜNCELLEME 05.08.2024 20:44
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Küresel piyasalarda haftaya tarihi satış baskısıyla başladı. ABD'de resesyon endişelerinin güçlenmesi piyasaları alt üst etti. Riskli varlıklardan kaçışlar hızlanırken, hisse senetleri ve kripto paralarda sert düşüşler yaşandı. Satış baskında Ortadoğu'daki gerilimin etkisi de büyük oldu.

Borsa 'Devre keserek' sert düşüşle açıldı!Borsa "Devre keserek" sert düşüşle açıldı!

ABD'de valide piyasalarda önde gelen teknoloji hisselerinde kayıplar çift hanelere ulaştı. 10 yıllık Hazine tahvilinin getirisi yüzde 3,68'e gerileyerek 26 Haziran 2023'ten beri en düşük seviyeyi gördü.

Yatırımcılar şokta: Bitcoin ve Ethereum'da büyük çöküş! Sabah gözlerini kabusa açtılar...Yatırımcılar şokta: Bitcoin ve Ethereum'da büyük çöküş! Sabah gözlerini kabusa açtılar...

FED'DEN ACİL ADIM GELİR Mİ?

Borsa ve kripto paralarda panik satışları engellenemezken, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) acil bir adım atabileceği fiyatlanmaya başladı.

Analistler, ABD'de sanayi ve istihdam verilerinin ardından yüksek enflasyon riskine dair endişelerin tamamen ortadan kalktığını belirtti.

Gram altın için sürpriz yılsonu beklentisi!Gram altın için sürpriz yılsonu beklentisi!

Fed Başkanı Jerome Powell

FED ACİL TOPLANTI KARARI ALDI

ABD Merkez Bankası (Fed), Japonya borsasındaki çöküşün ardından istikrarın sağlanması için yeni önlemleri tartışmak amaçlı, faiz oranlarıyla ilgili acil bir toplantı kararı aldı.

Toplantıda, küresel ekonomik istikrarı sağlamak için alınacak önlemlerin tartışılacağı öğrenildi. Bu kararın piyasalara faiz indirimi sinyali verdiğini belirtiliyor.

ABD Tahvil piyasası aktörleri, ekonomisinin hızlı biçimde kötüleştiği endişesiyle hareket ediyor.

Fed'in normal toplantı tarihinden önce gevşeme adımı atması gerektiği beklentisi hakim.

Fed'in gelecek ay 50 baz puan faiz indireceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Fed

Yatırımcılar Fed'in bir hafta içinde olağanüstü toplantı ile 25 baz puanlık faiz indirimine gitme olasılığını yüzde 60 olarak fiyatladı.

Fed, 1994, 1998, 2001, 2007, 2008 ve 2020 yıllarında olağanüstü faiz indirimleri yapmıştı. Bu durumun son örneği koronavirüs salgını sürecinde yaşanmıştı.

Temmuz ayı enflasyon rakamları açıklandı! Bakan Şimşek'ten ilk açıklamaTemmuz ayı enflasyon rakamları açıklandı! Bakan Şimşek'ten ilk açıklama

ABD, Merkez Bankası salgının olumsuz etkileri nedeniyle Mart 2020'de olağanüstü toplantıyla politika faizini yüzde 0 - 0,25 aralığına indirmişti. 2008 yılındaki Lehman Brothers'ın iflasının ardından da 50 baz puanlık indirim gelmişti.

AVRUPA BORSALARI TEPETAKLAK

Avrupa borsalarında da kayıplar yüzde 2'yi aştı ve altı ayın en düşük seviyelerine yaklaştı. Bankacılık ve teknoloji hisselerinde sert düşüşler görüldü.

Stoxx Europe 600 endeksi yüzde 2,3'ün üzerinde azalış kaydetti. Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 2,5, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 2, Fransa'da CAC 40 endeksi 2,1 değer kaybetti.

Hollanda merkezli çip firması ASML hisseleri, yüzde 8,4 geriledi.


Merkezi Almanya’da bulunan Avrupa’nın en büyük yazılım şirketi SAP hisselerindeki düşüş yüzde 3,50’yi aştı.

Zürih merkezli UBS hisseleri yüzde 3,6 gerilerken, Londra Borsası hisselerindeki değer kaybı yüzde 1,9’u buldu.

Yunanistan merkezli Eurobank Ergasias S.A ve bankacılık kurumu Alpha Services ve Holdings SA hisseleri sırasıyla yüzde 6 ve yüzde 5,3 değer kaybetti.

ASYADA TARİHİ DÜŞÜŞ

Asya piyasalarında da tarihi bir düşüşün yaşandı. Japon pay piyasalarında, düşüş yüzde 10'u aşarken, Güney Kore'de de yüzde 10'a yaklaştı.

Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 8,77 değer kaybıyla 2.441,5 puandan günü tamamladı.

Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,46 azalışla 16.698 puanda, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1,54 düşüşle 2.860 puandan günü tamamladı. Hindistan'da Sensex endeksi yüzde 3 düşüşle 78.520 puanda bulunuyor.

JAPONYA'DA NELER OLUYOR?

Japonya'da Nikkei 225 endeksi, yüzde 12,40 ile 1987'den bu yana en büyük düşüşü kaydetti. Endeksteki düşüşte Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) adımları ile küresel piyasalardaki resesyon endişeleri etkili oldu.

BoJ'un faiz artırım döngüsünün girmiş olabileceği yönündeki beklentiler güçlendi. Bu durumun ABD'deki resesyon endişeleriyle birleşmesinin ardından ülke varlıklarına ilişkin risk algısı had safhaya ulaştı.

Yıl içerisinde 161,3'e kadar çıkan dolar yen paritesi 142,2 ile ocak ayından bu yana en düşük seviyeyi test etti.

Döviz piyasasında özellikle ABD ekonomisinde yavaşlama belirtileri ve Japonya Merkez Bankası'nın geçen hafta politika faizini 15 baz puan artırarak yüzde 0,25'e çıkarması ve bankanın gelecek birkaç yıl içinde aylık tahvil alımlarını yarıya indirme planını açıklaması, yenin dolar başta olmak üzere diğer para birimleri karşısında önemli ölçüde değer kazanmasına yol açıyor.

Yendeki bu artışın, kurumsal karları azaltacağını hesaplayan analistler, bu durumun ülkenin uluslararası sanayi şirketlerinin hisse fiyatlarına da olumsuz yansıdığını bildirdi.

Japonya ve ABD'de faiz oranlarındaki ani çifte dönüşün yenin düşüşünü kırmış olabileceğinden piyasaların dalgalı kalmasını bekleyen analistler, ABD ile Japonya arasındaki getiri farkının gelecek yıl önemli ölçüde azalacağını varsayıyor.

Analistler, Japon yeni borçlanması ile yüksek getirili varlıklara yapılan yatırımların BoJ'un faiz artışı ve Japon yeninin hızla değerlenmesiyle bölge piyasalarındaki satış baskısını tetiklediğini söyledi.

Hem BoJ'un şahinleşmesiyle güçlenen yenin, hem de dünyada artan resesyon endişesinin ihracatçı Japon şirketlerin performansını olumsuz etkileyebileceği endişesi Japonya pay piyasalarındaki satış baskısının derinleşmesinde önemli rol oynadı.

Japonya Maliye Bakanı Shunichi Suzuki, piyasalardaki düşüşün ardından yaptığı açıklamada, hükümetin Japonya Merkez Bankası ile işbirliği içinde olduğunu ve piyasaları "aciliyet" duygusuyla yakından izlediklerini belirterek, "Hisse senetlerindeki düşüşün arkasında ne olduğunu söylemek zor." ifadesini kullandı.

Suzuki, yetkililerin borsa hareketlerini "ciddi endişe" içinde takip ettiklerini kaydetti.

BORSA İSTANBUL İKİ KEZ DEVRE KESTİ

Dünya borsalarında yaşanan sert kayıplar içeriyi de negatif etkiledi

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 6,72 değer kaybıyla açılırken, seans başlamadan devre kesti.

İşlemlerin tekrar başlamasıyla satışlar yüzde 7'yi aştı ve devre kesici ikinci kez çalıştı. BIST 100, yüzde 7,07 düşüşle 9.733 puana geriledi.

İkinci devre kesici sonrası BIST 100'de işlemler yüzde 4'ün üzerinde düşüşle devam ediyor. Endeks, yeniden 10.000 puanın üzerine çıktı.

Önceki kapanışa göre günün ilk yarısında BIST 100 endeksine dahil hisselerden 2'si yükselirken, 98'i değer kaybetti. En çok işlem gören hisse senetleri Türk Hava Yolları, Türkiye İş Bankası (C), Ereğli Demir Çelik, Tüpraş ve Akbank oldu.

ALTININ ONS FİYATI 2 BİN 424 DOLAR

Uluslararası piyasalarda saat 13.00 itibarıyla avro/dolar paritesi 1,0950, sterlin/dolar paritesi 1,2740 ve dolar/yen paritesi 142,40 düzeyinde bulunuyor.

İstanbul serbest piyasada dolar 33,3500 liradan, avro 36,5140 liradan satılıyor.

Uluslararası piyasalarda altının onsu yüzde 0,8 düşüşle 2 bin 424 dolardan, Londra Brent tipi ham petrolün varili yüzde 2,8 azalışla 75,2 dolardan işlem görüyor.

KRİPTO PARALARDA SATIŞLAR HIZLANDI

Kripto para piyasalarında satışlar derinleştirdi.

Bitcoin, yüzde 13'ün üzerinde düşüşle şubat ayından bu yana ilk kez 49 bin doların altına indi.

Son 24 saatte kripto piyasasından toplam 1 milyar dolar silindi.

Kısa bir süre ETF başvuruları onaylanan Ethereum ise yüzde 20'ye yakın düşüşle 2 bin 110 doları gördü. En büyük ikinci kripto varlık ocak ayından bu yana en düşük seviyesini gördü.

KAYNAK: NTV, AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 21
  • C.Türk 1 ay önce Şikayet Et
    Eğer büyük indirim.olursa bu Amerika ,Muhalefet ve Fetönün işine gelmez!... Hemen ürünler bir şekilde Piyasalardan çekilir ya Et Gibi Stoklanır yada Çöplere dökülür Fahiş Fiyatlar yine gündemde olur ..Ticaret ve Ekonomi bakanları bu Resimi yine seyreder .. Zamlar peşpeşe gelir..
    Cevapla
  • Naim 1 ay önce Şikayet Et
    Tuzak insanlara varlıklarını sattirip ucuzdan alacaklar bunu da buraya yazıyorum not alın. Panikle satanlar malını kaptırdı geçmiş olsun.
    Cevapla
  • Konyalı 1 ay önce Şikayet Et
    Panik satıştan kaçının zaten bugüne kadar bedavadan kazandınız no panik
    Cevapla
  • Mehmet 03 1 ay önce Şikayet Et
    Bence akaryakıta zamin durmasi lazım akaryakatin yukselmasi herşeyi yukarı çekiyor Enflasiyon düşecek refah payı bunlar hikaye Önceki belediye başkanlarının yaptığı usulsüzlükler bunların cezalarının verilmesi gerekiyor bence
    Cevapla
  • Stratejik bakış 1 ay önce Şikayet Et
    Yahudi.... bitcoini ..batırarak dünyaya .260 milyar dolar kazık caktı.... Geriside geliyor
    Cevapla
  • ihsan kastamonu 1 ay önce Şikayet Et
    israile yardımı bedavaya getirdi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle