İş dünyasından 'yabancı çalışan' çağrısı: Biz kefil oluruz

TOBB çatısı altındaki 365 oda ve borsanın yöneticileri İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’dan destek isterken “Gerekirse yabancı çalışanlarımızı zimmetimize alırız. Bir sorun yaşanırsa muhatap ve sorumlu olmaya hazırız” dedi.

GİRİŞ 24.07.2024 10:08 GÜNCELLEME 24.07.2024 10:17
Bu Habere 101 Yorum Yapılmış

Yabancı uyruklu, sığınmacı çalışanlara yönelik önyargıların revaçta olduğu bir dönemde sanayideki personel açığı da işverenin başını ağrıtıyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde önceki gün Ankara'da düzenlenen istişare toplantısında iş adamları öneri ve şikayetlerini İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya iletti. Yaklaşık 4 saat süren toplantı basına kapalı gerçekleşti. Sadece başlangıçta fotoğraf alındı. Toplantıda İçişleri Bakanı Yerlikaya, hem sunum yaptı hem de iş dünyasının sorunlarını dinledi. Toplantının ana gündem maddelerini; siber güvenlik, terörle mücadele, göç ve sığınmacı meselesi, Doğu ve Güneydoğu'daki güvenlik sorunları oluşturdu.

Fitch'ten Türkiye açıklamasıFitch'ten Türkiye açıklaması

ÇALIŞMA İZNİ SORUNUNU ÇÖZELİM

Edinilen bilgiye göre;

365 oda ve borsanın yönetim kurulu başkanları, İçişleri Bakanı Yerlikaya'dan göçmen iş gücünün ekonomiye kazandırılması konusunda destek istedi. Patronlar, çalışma izni, sigorta ve diğer haklarla ilgili yabancı uyruklu çalışanları zimmetlerine alabileceklerini, bir sıkıntı yaşanması halinde de kendilerinin hesap verebileceklerini bildirdi. Yerlikaya'nın öneriye sıcak baktığı, diğer bakanlıklarla da ortak çalışma yapılması gerektiğini ifade ettiği öğrenildi. Doğu ve Güneydoğu'dan gelen başkanlar ise bölgelerinde oluşan güven ortamı sayesinde daha rahat iş ve yatırım yapabildiklerini dile getirip, teşekkür etti.

Zincir marketlerde yeni dönem resmen başladı: İşte yeni sistemin detaylarıZincir marketlerde yeni dönem resmen başladı: İşte yeni sistemin detayları

TCMB'den likidite sterilizasyonu için yeni adımTCMB'den likidite sterilizasyonu için yeni adım

İLLERDE BİRİM KURULSUN

Toplantıda söz alarak kürsüye çıkan Düzce Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Erdoğan Bıyık da göçmenlerin çalışma izinleri için illerde birim oluşturulmasını talep etti. Bıyık, "Yabancı uyruklu çalışanlar için çalışma izinleri Ankara'daki genel müdürlükte veriliyor. Yaşanan yoğunluk dolayısıyla taşradan telefonla erişim sağlanamıyor ve muhatap bulunamıyor. Çalışma izinleri için illerde bir birim oluşturulması, iş adamlarının lehine olacaktır" açıklamasında bulundu.

KONTROLLÜ İŞÇİ GETİREBİLİRİZ

Türkiye'ye yasa dışı yollarla gelen Afgan uyruklulara geçici kimlikleri olmaması dolayısıyla çalışma izni başvurusu yapılamadığına da değinen Erdoğan Bıyık, "Bu konuda da hükümetler arası görüşmeler yapılarak tarım ve hayvancılık gibi belirli sektörlerin ihtiyaçları doğrultusunda kontrollü işçi gelebilir. Belirli sektörlerdeki ürünlerin fiyatlarının kontrol altına alınabilmesi için uygun maliyetli üretim sağlanması faydalı olacaktır" diye konuştu. Tunceli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Coşkun ise özelikle bölgeler ve şehirler arasındaki ticaretin geliştirilmesinin önemine dikkat çekti.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi’nde yüksek lisans Eğitimini tamamladı. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlendi. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü olarak katılan Öner, şu anda Haber7.com'da Yayın Koordinatörü olarak görev yapmaktadır. Evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 101
  • Osman 4 ay önce Şikayet Et
    Memleket için güzel çözgü o firmalar fabrikalar kapanırsa dış ticaret de biter tek gelir turistler olur onlarda ırkçılık ve fiyatlar yükseldigi için gelmezler sonunu siz düşünün
    Cevapla
  • Ersever 4 ay önce Şikayet Et
    12 yıllık zorunlu eğitim ile gençlerimizi üniversitelere kanalize ettik, her yere üniversite açtık. Meslek üzerine eleman yetiştirme dik. Heryer diplomalı işsiz kaynıyor. Şimdi anladılar gençleri meslek liselerine yönlendirip ikinci eğitimler kapatılıyor. Piyasada genç çok, ara eleman yok. 25 yaşında üniversite mezununa sanayide hangi işi yaptıracaksanız, gençler çökmüş durumda.
    Cevapla
  • Kaynakçı 4 ay önce Şikayet Et
    Bizim ülkemizdeki kadar yabancı hangi ülkede var Suriyelileri çalıştırın afganlılar da var özbekliler de var bunları çalıştıramıyorsunuz hangileri çalıştıracaksınız Avrupa Birliği'nden mi adam getireceksiniz bizim işverenlerimiz kadar Açgözlü bir insan görmedim işin kolayına kaçıyorsunuz adam yetiştirmiyorsunuz Hatta yetiştirmek istemiyorsunuz armut piş ağzıma düş Bazen bu ülkede yaşamak
    Cevapla
  • merkez - 39 4 ay önce Şikayet Et
    odalardan bazılarının kimlerin elinde olduğuda belli değil. böyle cicili bicili kutulara konup güzelce paketleyip dışını güzel gösterip içine bombayı koyup Ülkemin kucağına bırakmalarına izin veremeyiz. bombanın dışını ne güzelde süslemişler. hadi ordan. bunlar bedavadan az yüksek fiyata işçi çalıştırmak istiyor. bedava işçi var desen utanmasa üstüne para isteyecekler. varyemezler sizi.
    Cevapla
  • merkez - 32 4 ay önce Şikayet Et
    bunlar, işverenler ne yapmaya çalışıyor. asgari ücretlinin parasını artırsana. ülkemizi yabancılarla doldururlarsa asgari ücretliden daha düşük çalışan bulacak. servetine servet katacak. sonra iş arayan Müslüman Türk lere asgari ücretin altında çalışırsan çalış çalışmassan sen bilirsin. bedava işçi çok diyecek. hadi ordan.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle