TCMB'den likidite sterilizasyonu için yeni adım

Merkez Bankası, piyasada oluşan fazla likiditenin önlenmesine yönelik yeni bir adım attı. Buna göre TCMB, Türk Lirası karşılığı altın ve döviz satışı yapabileceği swap ihalelerine başlayabilecek.

GİRİŞ 23.07.2024 16:50 GÜNCELLEME 24.07.2024 12:15

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), piyasada oluşan Türk Lirası fazlalığının sterilize edilmesine yönelik yeni bir adım attı.

Bankalara gönderilen talimata göre, uygulanmakta olan para ve kur politikası çerçevesinde sterilizasyon araçlarının çeşitlendirilmesi amacıyla satım yönlü altın karşılığı TL swap ihalelerine (valör tarihinde TCMB'nin TL karşılığı altın satışı) başlanmasına karar verildi.

Ayrıca, satım yönlü döviz karşılığı TL swap ihalelerine (valör tarihinde TCMB'nin TL karşılığı döviz satışı) başlanması kararlaştırıldı.

Ekonomistler, TL likidite fazlasına yönelik yeni adımlar atılmasını bekliyordu.

Merkez Bankası, faiz karar metninde, likidite koşullarının muhtemel gelişmeler göz önünde bulundurularak yakından izlendiği belirtmişti. Açıklamada, "Sterilizasyon araçları, gerektiğinde çeşitlendirilerek etkin şekilde kullanılacaktır." ifadeleri kullanılmıştı.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.