Uzman isim 'Masada iki kritik konu var' diyerek açıkladı: Çarpıcı enflasyon yorumu!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizini değiştirmeyerek yüzde 50'de tuttu. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Şirin Sarı karar metninin detaylarını Haber7’ye değerlendirdi.

GİRİŞ 23.07.2024 15:48 GÜNCELLEME 23.07.2024 15:48
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, Yaşar Fatih Karahan başkanlığında toplandı.

Kurul, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 50 düzeyinde sabit tutulmasına karar verdi.

PPK tarafından yayımlanan karar metninde haziran ayında aylık enflasyonun ana eğilimi belirgin bir zayıflama kaydettiği ifade edildi.

Merkez Bankası'nın açıklamasında sıkı para politikasının devam edeceğine ilişkin mesajlar dikkat çekti. Enflasyonda belirgin bozulma yaşanması halinde ek faiz artışına açık kapı bırakıldı.

MASADA İKİ KRİTİK KONU!
 

Merkez Bankası’nın kararını değerlendiren Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Şirin Sarı, karar metninde enflasyon ve faiz artırımına ilişkin olan ifadelere dikkat çekti. Şirin Sarı, gerekirse Merkez’in sıkılaşma anlamında adım atabileceğini ve faiz artırımına ilişkin açık kapı bıraktığını vurguladı. Global merkez bankalarının yıl sonu faiz indirim beklentisi ile yurt içindeki beklentiye değinen Sarı, enflasyondaki ana eğilimin karar metninde vurgulandığının altını çizdi. Sarı, enflasyon ve faiz makası daralana kadar Merkez’in sıkılaşma adımı atabileceğini belirtti.

Karar metninde enflasyona ait ifadeleri değerlendiren Sarı, mayıs ayında enflasyonun pik yaptığını haziran ayı itibarıyla da dezenflasyon sürecinin başladığını söyledi. Sarı, metinde temmuz ayında enflasyonun geçici olarak yükseleceği doğrultusunda olduğunu ifade etti. Enflasyondaki düşüş eğiliminin beklenti doğrultusunda devam etmesi ile ancak temmuz ayında geçici yükseliş olabileceğini vurgulayan Sarı, ağustos ve eylül ayında belirgin düşüşlerin görülebileceğini dile getirdi.

FAİZ İNDİRİMLERİ BAŞLAYACAK MI?
 

Faiz indirimlerini konuşmanın erken olduğunu vurgulayan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Şirin Sarı, Merkez Bankası Başkanı Karahan’ın da ‘böyle bir gündemimiz yok’ ifadelerini hatırlattı. Eylül ve sonrası için böyle bir beklentinin ‘iyimser’ olduğunu söyleyen Şirin Sarı, 2024 yılı içerisinde bir faiz indirim beklentisinin düşük olduğunu belirtti. Şirin Sarı, enflasyondaki soğuma eğilimine daha vaktin olduğunu ve faiz indirimi noktasında zamana ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

PİYASALARDA SON DURUM
 

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Şirin Sarı, yıl sonunda enflasyon beklentisinin yüzde 40 – 45 seviyelerinde olduğunu açıkladı.

Kararın piyasalara yansımalarını değerlendiren Sarı, borsada 11 bin puanın üzerindeki seyrin devam ettiğini ufak hareketlerin görüldüğünü belirtti. Sarı, kararın mevduat tarafında önemli olduğunu vurguladı. Mevduat faizlerinde ciddi değişiklikler olmadığı sürece borsa ve altın tarafının yatay seyredeceğini belirten Sarı, kararın beklentiler doğrultusunda gelmesi ile piyasaların yatay seyrettiğini ifade etti.

KAYNAK: HABER7
Dilan Can Haber7.com - Muhabir-editör
Haber 7 - Dilan Can

Editör Hakkında

2001 yılında Kocaeli'de doğdu. Gazetecilik mesleğine lise yıllarında başlayarak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gazetecilik bölümünden 2023 yılında mezun oldu. 7 yıllık gazetecilik hayatında sunucu, editör, muhabir gibi birçok görevde bulundu. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Özel Haberler Muhabiri' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 7
  • ramazan 1 ay önce Şikayet Et
    Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası degil. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası.
    Cevapla
  • ülker 1 ay önce Şikayet Et
    Olmuyorsa zorlamayacaksın,
    Cevapla
  • Arif¹ 1 ay önce Şikayet Et
    Bir de size bir tavsiye daha! Trump seçildiğinde Amerika 'da borsa çökecek. güven endeksi bitmiş.
    Cevapla
  • Ömer 1 ay önce Şikayet Et
    Milletçe faizci olduk. Bankalar paran varsa sana kredi vermek istiyorlar. Paran yoksa tefecilerden daha vicdansızlar.
    Cevapla
  • Arif¹ 1 ay önce Şikayet Et
    Sayın Şirin Hanım meslenmginiz nedir tam olarak bilemediğim Içın sormak istiyorum! Bir para piyasaları uzmanı olmadığınız belli de! Neden derseniz biraz çarşı pazar dolaşınız. Belki enflasyonun bari kaç olduğunu görürsünüz. Size bir tavsiye.
    Cevapla
  • Angara 1 ay önce Şikayet Et
    Enflasyonu bu baysn dahil diğerleri pşyasaya göre değil hükümetin ve merkez bank ın para politikasına,göre tahmin yürütüyorlar.piyasayı kim takıyo
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle