Demir yollarında elektri̇kli̇ dönüşüm!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, 2002 yılında 2 bin 122 kilometre olan elektrikli hat uzunluğunu yüzde 237 oranında arttırarak 7 bin 142 kilometreye yükselttiklerini söyledi.

GİRİŞ 21.07.2024 12:37 GÜNCELLEME 21.07.2024 12:51
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, son 21 yılda mevcut demiryolu hatlarının elektrikli hale getirilmesi kapsamında yapılan çalışmalarla, 2002 yılında 2 bin 122 kilometre olan elektrikli hat uzunluğunu yüzde 237 oranında arttırarak 7 bin 142 kilometreye yükselttiklerini söyledi. Bakan Uraloğlu, mevcut konvansiyonel hatların 993 kilometrelik kesiminde elektrifikasyon yapım çalışmalarının devam ettiğini aktardı. Uraloğlu, “Elektrifikasyon sistemlerini yaygınlaştırarak elektrik enerjisi yönünden dışa bağımlılığı azaltarak daha az dışa bağımlılığı olan kendi enerji kaynaklarımızdan azami derecede istifade ederek, ithal edilen petrole ödenen dövizden tasarruf sağlamayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, demiryollarında yürütülen elektrifikasyon çalışmalarına dair açıklamalarda bulundu. Mevcut hatların elektrikli hale getirilmesi çalışmalarının, Türkiye için ekonomik ve stratejik olarak büyük önem arz ettiğinin altını çizen Bakan Uraloğlu, Türkiye genelinde artan yolcu ve yük taşımacılığı arzının karşılanabilmesi, işletmeciliğin daha ekonomik ve çağın koşullarına uygun hale getirilebilmesi için projelerin duraksamadan hazırlandığını ve yapım aşamasının devam ettiğini söyledi.



“1 ADET ELEKTRİKLİ LOKOMOTİFİN ÇEKERİ 2 ADET DİZEL LOKOMOTİFİN ÇEKERİNE EŞİT”

Maliyet olarak elektrikli lokomotif giderlerinin, dizel lokomotif giderinin yüzde 33’üne tekabül ettiğini vurgulayan Uraloğlu, “Genel olarak 1 adet elektrikli lokomotifin çekeri 2 adet dizel lokomotifin çekerine eşit. Böylece az lokomotif ile çok daha fazla yük daha kısa sürede taşınacağından hat kabiliyetinin ve kapasitesinin artması da sağlanıyor.” diye konuştu.

“ELEKTRİKLİ LOKOMOTİFLERİN BAKIM MALİYETİ, DİZEL LOKOMOTİFLERE KIYASLA DAHA UCUZ”

Elektrikli lokomotiflerin işletme ve bakım kolaylığı sağladığını da belirten Bakan Uraloğlu, elektrikli lokomotiflerin bakım maliyetinin, dizel lokomotiflere kıyasla daha ucuz olduğunun altını çizdi. Uraloğlu, “Sadece bakım maliyeti ve ucuzluk olarak bakmıyoruz. Doğal yaşama ve çevreye olan hassasiyetimizle Türkiye’nin ulaşım ağını güçlendirmeye devam ediyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde son 22 yılda kendi demiryolu ekosistemimizi oluşturma yolunda çok önemli mesafe kat ettik. Yüksek hızlı ve hızlı demiryolu inşaatında çok önemli işlere imza attık. Artık Milli Elektrikli Lokomotiflerimiz, Milli Hızlı Trenimiz, Milli Elektrikli Setlerimiz, Milli Vagonlarımızın tasarımından üretimine kadar ileri teknoloji kullanılarak milli ve yerli imkanlarla üretim yapıyoruz.” şeklinde konuştu.

Öz kaynaklar ile yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik enerjisi üretilmesi yönünde yaptıkları çalışmalarla, daha çevreci ve daha ekonomik bir ulaşım imkanı sağladıklarının da altını çizen Bakan Uraloğlu, “Elektrifikasyon sistemlerini yaygınlaştırarak elektrik enerjisi yönünden dışa bağımlılığı azaltarak daha az dışa bağımlılığı olan kendi enerji kaynaklarımızdan azami derecede istifade ederek, ithal edilen petrole ödenen dövizden tasarruf sağlamayı hedefliyoruz” dedi.



“MEVCUT KONVANSİYONEL HATLARIMIZIN 993 KİLOMETRELİK KESİMİNDE YAPIM ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR.”

Son 21 yılda mevcut hatların elektrikli hale getirilmesi kapsamında yapılan çalışmalar ile 2002 yılında 2 bin 122 kilometre olan elektrikli hat uzunluğunun yüzde 237 oranında bir artışla 2024 yılı Mayıs ayı itibariyle toplam 7 bin 142 kilometreye ulaştığını vurgulayan Uraloğlu, “Mevcut konvansiyonel hatlarımızın 993 kilometrelik kesiminde yapım çalışmalarımız devam ediyor. Bu hatlar; Malatya – Elazığ, Karaman – Ulukışla, Alayunt - Afyon – Konya, Köseköy – Gebze. Tobalı - Ödemiş hattımızda ise çalışmalarımızı tamamladık. 2 bin 926 kilometrelik kesim için ise proje ve ihale hazırlık çalışmaları devam ediyor. Mevcut ve yapımı devam eden projelerimiz ile orta vadede elektrikli hat oranımızı yüzde 90’a yükseltmeyi hedefliyoruz.” açıklamasında bulundu.

KAYNAK: HABER7
Emre Genç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emre Genç

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul’da doğdu. Selçuk Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden 2021 yılında lisans derecesiyle mezun oldu. 2017 yılında Üniversite Televizyonu’nda başladığı kariyerinde 3 yıl boyunca spor spikerliği ve muhabirliği görevlerinde bulundu. Daha sonra 2020 yılında özel bir haber kanalında haber ve spor editörlüğü yaptı. Ardından Turkuvaz Medya Grubu’nda editörlük görevinde bulundu. 2024 Mayıs ayından itibaren Kanal 7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com’da editör olarak görevini sürdürmektedir.
YORUMLAR 6
  • İZZET.B... 3 ay önce Şikayet Et
    bursa 15 yıldır bekliyorrrr
    Cevapla
  • Ankaralı 3 ay önce Şikayet Et
    ANTALYA+AFYON YHT çalışmalarına yolcu, lojistik, nakliye, tarımsal ürünlerin taşıması, turizm, zaman, güvenli yolculuk, Marmara, Ege, İç Anadolu Bölgesi'ndeki vatandaşların Akdeniz'e kısa zamanda ulaşımı, ve benzeri gerekçeler ile çok acil başlanmalıdır,...
    Cevapla
  • Melih 3 ay önce Şikayet Et
    Kesinlikle katılıyorum.Özellikle tarımsal ürünlerin elektrikli lokomotiflerle taşınması ürünlerin piyasa fiyatını ciddi anlamda düşürecektir.Ayrıca devletin komisyoncularıda aradan çıkarması gerekiyor.
    Cevapla
  • Kurtuluş 3 ay önce Şikayet Et
    Hani marmarayı ekrem yaptı deyince onay veren chp seçmeni varya bunlarıda chp belediyeleri yapıyor zanneder
    Cevapla
  • A. Kezkic 3 ay önce Şikayet Et
    sayin bakanim ne gerek var bunlara , millet sonradan azıyor hatta gavur oluyor rahatlığa erisince , hem degmez bu millete hiç birşey , benden söylemesi. sizde öbürleri gibi yiyin icin ortada öylesine dolaşın ( chp belediyeleri gibi )
    Cevapla
  • Yorum 3 ay önce Şikayet Et
    Tren yolu var ama Raylarda tren yok. Mevcut trenler yetersiz. Bilet bulmak zor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle