Dünyanın konuştuğu yatırım buraya yapılacak! Bakan inceledi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Çinli elektrikli araç üreticisi BYD'nin 1 milyar dolarlık yatırım yapacağı alanda incelemelerde bulundu. Söz konusu dev yatırım dünya basınında 'Batı'ya uyarı atışı' olarak değerlendirilmişti.

GİRİŞ 20.07.2024 17:27 GÜNCELLEME 20.07.2024 20:46
Bu Habere 50 Yorum Yapılmış

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, bir dizi ziyaret ve fabrika açılışı gerçekleştirmek üzere Manisa'ya geldi. Bakan Kacır, ilk olarak, Yunusemre ilçesi Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nde Çinli elektrikli araç üreticisi BYD'nin 1 milyar dolarlık yatırım yapacağı alanda incelemede bulundu.

Çinli otomobil devin BYD'den Togg açıklaması! 'Agresif olacağız'Çinli otomobil devin BYD'den Togg açıklaması! 'Agresif olacağız'

Bakan Kacır'ı, burada Manisa Valisi Enver Ünlü, AK Parti Manisa Milletvekili Murat Baybatur, Manisa İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Zafer Tombul, Manisa Emniyet Müdürü Fahri Aktaş, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rana Kibar, Yunusemre Kaymakamı Atilla Kantay, Manisa Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Sait Türek, Manisa Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mehmet Üçbaş, Manisa KOSGEB İl Müdürü Oğuz Kılınç ve Zafer Kalkınma Ajansı Manisa Temsilcisi Cansu Uyar karşıladı.

BYD'den Türkiye'ye yatırım: Fabrikayı 1 yıldan önce inşa edeceğizBYD'den Türkiye'ye yatırım: Fabrikayı 1 yıldan önce inşa edeceğiz

Karşılama sonrası basına kapalı gerçekleşen programda Bakan Kacır, Vali Ünlü ve Manisa Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Türek ile diğer yetkililerden bilgi aldı.

'BATIYA UYARI ATIŞI' DİYE DUYURDULAR

Çinli otomobil üreticisi BYD, Türkiye'de 1 milyar dolarlık yatırımla fabrika kurma kararı uluslararası basında büyük yankı uyandırmıştı. BYD'nin 150 bin araç üretim kapasiteli fabrika ile Batılı rakiplerine uyarı atışı yaptığı ifade edilmişti.

İŞTE DEV YATIRIMLA İLGİLİ DÜNYA BASININDAN YANSIYANLAR

BBC (İngiltere): Tesla’nın Çinli rakibi Türkiye’de 1 milyar dolarlık tesis kuruyor. Duyuru, Çinli EV üreticilerinin Avrupa Birliği ve ABD'de artan baskıyla karşı karşıya kaldığı bir dönem­de geldi. Türkiye, AB Gümrük Birliği'nin bir parçası; bu da ül­kede üretilen ve Blok’a ihraç edi­len araçların ek tarifeden mu­af olabileceği anlamına geliyor. ABD'li yatırımcı Warren Buf­fett’ın desteklediği BYD, Elon Musk'un Tesla'sından sonra dünyanın en büyük ikinci elekt­rikli araç şirketi.”

Çin devinin adımı öncü oldu! Türkiye'ye yatırım yağacakÇin devinin adımı öncü oldu! Türkiye'ye yatırım yağacak

Financial Times (İngil­tere): “İkinci büyük elektrik­li araç üreticisi, Blok’un Çin it­halatına erişimi kısıtlamasıyla AB üretimini genişletiyor. BYD ayrıca Macaristan'da da gelecek yıl üretime başlayacak bir tesis kuruyor ve bu ülkede ikinci bir tesis kurmayı düşünüyor. Tür­kiye, Hyundai, Toyota, Renault ve Ford gibi yabancı grupların çoğunlukla ortak girişimler yo­luyla ülkede faaliyet gösterdiği büyük bir otomotiv endüstrisi­ne sahiptir.

Otomobil üreticile­ri geçen yıl Türkiye'de yaklaşık 1,5 milyon araç üretti. UBS'deki analistler, Avrupa'daki yerel üre­timin her zaman AB gümrük ver­gilerinin ‘olası bir sonucu’ oldu­ğunu söyledi:

‘BYD zaten bu ne­denle Macaristan'da bir tesise yatırım yapıyor. Doğu Avrupa'da üretilen Çin otomobilleri, büyük Avrupalı rakipleri tarafından üretilen otomobillere göre hâlâ kabaca yüzde 25'lik bir maliyet avantajına sahip.’ BYD’li yetkili­ler de ‘Çin'den Avrupa'ya otomo­bil göndermek uzun vadeli olma­yacak. Uzun vadede yerel üretim yapmaktır’ dedi.”

Yerli üreticilerden BYD açıklaması: ''Adil şartlarda Çinlilerle rekabet ederiz''!Yerli üreticilerden BYD açıklaması: ''Adil şartlarda Çinlilerle rekabet ederiz''!

Reuters (İngiltere): “Anlaş­ma, Aralık 2023'te Çin'e yapılan ziyaretten bu yana Çinli yetki­lilerle yapılan görüşmelerin so­nucu.”

Elektrek (ABD): “Anlaş­ma, BYD'nin ilk fabrikasını Tay­land'da açmasının ardından gel­di; yurtdışı pazarlarda geniş­lerken Brezilya ve Meksika'da başka fabrikalar da planlanıyor. BYD, AB'de satılan her Seal U modelinden yaklaşık 14 bin 300 euro (15 bin 360 dolar) kazanı­yor. BYD ikinci çeyrekte 426 bin 39 EV sattı. Tesla, ‘dünyanın en büyük EV üreticisi’ ünvanını çok az farkla (443 bin 956) alabildi.”

Investors Business Daily (ABD): “Çin'in BYD'si bu hare­ketle Tesla dahil Batılı elektrik­li araç üreticisi olan rakiplerine uyarı atışı yaptı. Ezeli rakip Tes­la (TSLA), 2023'te çeşitli Avru­pa pazarlarında EV satışlarına hakim oldu. BYD'nin elektrikli araçlarının çoğu hâlâ Çin'de sa­tılıyor ancak satışlar, Avrupa da dahil olmak üzere kendi ana pa­zarı dışında artıyor.”

Nikkei Asia (Japonya): “Türkiye'nin sert oyunu işe ya­ramış gibi görünüyor. Bu, Türki­ye'de yabancı bir üreticinin sa­hip olduğu ilk EV fabrikası ola­cak. BYD, 2004 yılında AB'ye katılan ve euroya geçmeye ha­zırlanan Macaristan'da haliha­zırda bir fabrika inşa ediyor. Bir Türk fabrikası bu planları des­tekleyecek.”

Bakan Kacır: Bir Çin otomotiv deviyle daha yatırım imzası yakınBakan Kacır: Bir Çin otomotiv deviyle daha yatırım imzası yakın

France 24 (Fransa): “Yıllık 100-125 bin araç kapasiteli bir fabrika makul bir yatırım ola­cak.”

Söz konusu haberde; Fiat ve Renault gibi büyük otomobil üreticilerinin 1970'lerin başında Türkiye'de fabrika açtığı ve daha sonra Ford, Toyota ve Hyundai gibi şirketlerin de Türkiye'yi seçtiği hatırlatıldı.

Bloomberg (ABD): “Çin'in BYD’si, 1 milyar dolarlık Türkiye fabrikası için imzayı bastı, gözü Avrupa'da.”

Benzinga (ABD): “Warren Buffett’ın desteklediği BYD, Tür­kiye’de.”

Carscoops (ABD): "BYD, Tür­kiye fabrikasıyla AB’yi atlata­cak"

South China Morning Post (Çin): “Yeni fabrika BYD'nin Av­rupa Birliği'ne erişimini iyileş­tirecek.”

Seeking Alpha (ABD): “Bir diğer Çinli EV üreticisi SWM de Türkiye’ye gidiyor.”

Agenzia Nova (İtalya): “Çin’in BYD’si Türkiye’ye fabri­ka açıyor.”

News.Az (Azerbaycan): “İmza sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BYD eki­biyle İstanbul’da görüştü.”

KAYNAK: DHA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 50
  • xxx 1 ay önce Şikayet Et
    tarım arazisimi kullanılacak baska yer yokmuymuş
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    bu elektrikli araclara bu kadar guvenmeyin ,hidrojen bin kat daha iyi, nedir bu elektrik secgisi anlasilmiyor
    Cevapla
  • 2247 1 ay önce Şikayet Et
    maşallah herkes yatırım uzmanı olmuş ne yapılması veya yapılmaması gerekenleri çok bilenler varmış bu yatırımlar size niçin sorulmadan yapılır bilmemki acaba sonuç chpkk nin istedigi yatirım gelmesinmi da
    Cevapla
  • Emekli 1 ay önce Şikayet Et
    Avrupa bu ülkeye yatırım yapmaz. Bizde doğu nun yatırım ülkesi olmalıyız. Ama halkımızıda düşünerek.
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    Almanların yaptıkları hainliklere karşılık Alman arabalarını bitirecek projedir. Şimdi onlar düşünsün.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle