Bakan Şimşek: Swap hariç net rezervler 4,5 yılın zirvesinde

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası net rezervlerinin swap hariç son 4,5 yılın zirvesine çıktığını belirtti.

Bakan Şimşek: Swap hariç net rezervler 4,5 yılın zirvesinde
Bakan Şimşek: Swap hariç net rezervler 4,5 yılın zirvesinde
GİRİŞ 18.07.2024 18:11 GÜNCELLEME 18.07.2024 19:15
Bu Habere 24 Yorum Yapılmış

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Merkez Bankası rezervlerine ilişkin sosyal medya platformu X üzerinden paylaşımda bulundu. Bakan Şimşek paylaşımında, "Swap hariç net rezervler son 4,5 yılın zirvesinde." bilgisini vererek verileri paylaştı.

MERKEZ BANKASI RESMİ REZERV MİKTARINI AÇIKLADI

TCMB tarafından, Haziran 2024 dönemine ilişkin "Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi Gelişmeleri" verileri yayımlandı.

Buna göre, resmi rezerv varlıkları, haziranda bir önceki aya göre yüzde 0,5 azalarak 142,9 milyar dolar oldu.

Bu dönemde alt kalemler itibarıyla, döviz varlıkları bir önceki aya göre yüzde 1,3 artarak 77,4 milyar dolara yükselirken, altın cinsinden rezerv varlıkları yüzde 2,8 azalarak 58,1 milyar dolara geriledi.

Vadesine 1 yıl veya daha az kalmış Merkezi Yönetim ve Merkez Bankası’nın önceden belirlenmiş döviz çıkışları (döviz kredileri, menkul kıymetler ve mevduat işlemlerinden doğan yükümlülükler) bir önceki aya göre yüzde 2,2 artarak yaklaşık 46,6 milyar dolara çıktı.

Bu tutarın yaklaşık 38,8 milyar doları anapara, 7,8 milyar doları faizden oluşuyor.

Ayrıca, Merkez Bankası’nın yurt içi ve yurt dışı yerleşik bankalarla yapmış olduğu swap işlemlerinden kaynaklanan net döviz ve altın yükümlülükleri yaklaşık 27,8 milyar dolar olurken, söz konusu tutarın 4,7 milyar dolar bir ay vadeli olarak kayda geçti.

Bu dönemde, şarta bağlı döviz çıkışları, 1 yıl içinde ödenecek Hazine garantili dış borçlar ile diğer yükümlülüklerden (döviz ve altın cinsinden zorunlu karşılıklar bloke hesabı ve akreditifler) oluşurken, söz konusu yükümlülükler bir önceki aya göre yüzde 2,5 azalarak 49,6 milyar dolara indi.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 24
  • Burak 1 ay önce Şikayet Et
    Su kkm yi bitirsin artik sabrimiz yok
    Cevapla
  • ddd 1 ay önce Şikayet Et
    ne üretildi satıldı.faize gelen bu
    Cevapla
  • Helal Faiz Lobisi 1 ay önce Şikayet Et
    % 50 faiz millet faizde o yüzdendir
    Cevapla
  • İsak 1 ay önce Şikayet Et
    Ne yaparsanız yapın bütün işler denetimli olmalı ekonomiyi halkın vicdanına bırakırsanız herkesten aynı sonuç alamazsınız kul hakkı dürüst ticaret vb değerler yok
    Cevapla
  • Mustafa testici 1 ay önce Şikayet Et
    Swap hariç açlık sınırı kaç dolar swap hariç yoksulluk sınırı kaç dolar. Yap işlet devretme vergileri nasıl alınacak. 2024 yılında bu şirketlere kaç milyar dolar verilecek.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle