Merkez Bankası'ndan indirim sinyali! Banka müdürleriyle görüşüldü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yönetimi, daha önce çeyreklik bazda düzenli yapılması kararlaştırılan istişare toplantıları çerçevesinde banka genel müdürleri ile bir araya geldi.

Merkez Bankası'ndan indirim sinyali! Banka müdürleriyle görüşüldü
Merkez Bankası'ndan indirim sinyali! Banka müdürleriyle görüşüldü
GİRİŞ 17.07.2024 17:04 GÜNCELLEME 17.07.2024 17:04
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

TCMB yönetimi, uygulanmakta olan programa dönük olarak görüş alışverişinde bulunmak adına banka genel müdürleri ile bir araya geldi.

Önceki toplantılarda karar verildiği şekilde 3 ayda bir düzenli olarak yapılacak olan istişare toplantısında, bankaların çeşitli konularda taleplerini dile getirdikleri, TCMB yönetiminin ise kendi duruşuyla ilgili bakış açısını paylaştığı öğrenildi.

KKM'DEN ÇIKIŞ BİR KEZ DAHA DİLE GETİRİLDİ

Bloomberg HT’nin edindiği bilgilere göre, toplantıda TCMB yönetimi KKM’den çıkış konusundaki yaklaşımını bir kez daha dile getirdi. Bankaların ise bu konuda yapılması gerektiğini düşündüğü ince ayara dair önerilerde bulundukları ifade edildi.

DDM FAİZİNDE ALT SINIR AŞAĞI GELEBİLİR

Döviz Dönüşümlü Mevduat’ta (DDM) şu an itibariyle verilen faiz önceki düzenlemeler çerçevesinde yüzde 40’ın altına inemiyor. Bankalar çıkışı teşvik için bu faizin altına inilmesi yönünde talepte bulunduğu, TCMB’nin ise bu sınırın 5 puana kadar aşağı çekilmesi konusunda adım atılabileceğine dair görüş bildirdiği öğrenildi.

DDM'DE ZORUNLU KARŞILIKLARA VADE AYARLAMASI

Aynı çerçevede bankaların DDM işlemlerinde vadelere göre farklılaşan zorunlu karşılıklar konusunda da düzenleme yapılmasında fayda bulunduğuna dair görüş beyan ettikleri belirtildi.

Daha önceki uygulamalarda uzun vadeye yönlendirme isteği çerçevesinde 6 aya kadar olan vadeye uygulanan zorunlu karşılıklar 3 aya göre avantaj sağlıyordu. Bankaların 6 aydaki zorunlu karşılık avantajının kısa vadeyle eşitlenmesini önerdiği, TCMB yönetiminin ise bu yaklaşımı olumlu gördüğü bildirildi.

ZORUNLU KARŞIĞA NEMA TALEBİ

Bankaların bir diğer yaklaşımı ise yapılan zorunlu karşılık düzenlemeleri sonrasında ortaya çıkan karlılık sorunu oldu. Bankalar, zorunlu karşılık düzenlemeleri sonrasında TCMB’de tutmak durumunda kaldıkları paranın vadesiz mevduat tutarının önemli bir bölümüne yaklaştığını belirterek nema konusunda TCMB’den destek istedi.

YP KREDİ KARTLARINDA TAVAN

Ayrıca karlılık çerçevesinde özellikle yabancı para kredi kartlarında uygulanan yüzde 1.8’lik sınırın kendilerini zorladığını belirten bankalar, bu rakamın kendi maliyetlerinin çok altında kaldığı görüşünü bildirdi. Tavanın yükseltilmesi talebini dile getirdi. Bu iki konuda Merkez Bankası yönetiminin not aldığı ifade ediliyor.

BÜYÜK MONTANLI YP KREDİLERE YÜZDE 2 AYARI

Bloomberg HT’nin edindiği bilgiye göre toplantıda üzerinde konuşulan bir diğer konu ise kredilere uygulanan yüzde 2 büyüme sınırı oldu. Bankacıların yüzde 2 sınırını zorlayan büyük montanlı yabancı para yatırım kredilerine dönük bir uyarlama talebinde bulundukları, bu talebin de değerlendirileceği yanıtını aldıkları öğrenildi.

Toplantıda TCMB yönetiminin ise program konusunda kararlılığını dile getirdiği öğrenildi. Rezerv artışının süreceği mesajını veren Merkez Bankası yöneticilerinin “İşler şu aşamada yolunda gitse de sorunlar tamamen ortadan kalkmış değil” sözleriyle ihtiyat mesajı verdiği vurgulandı.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 17
  • adem 1 ay önce Şikayet Et
    yatirim fonlari stopaj oranlari dusurulmeli mevduat gibi fonlarda sifirlanmali
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    bankaların sanal altın alım satım makas aralığı çok yüksek zaten parayı bankalar kullanıyor neden 0 olmuyor Lütfen gereğini yapın....
    Cevapla
  • Ayse 1 ay önce Şikayet Et
    Memduat faizleri inmemeli ve belirli seviyede tutulmali. Aksi taktirde mevduat sahipleri parasini tekrar doviz ve altina yatirir.
    Cevapla
  • Vicdan lazım 1 ay önce Şikayet Et
    Faizle beslendiğiniz yetmez mi. Fakir fukara var. Piyasa kitlenmiş. Kart borçluları rekor faizin altında geberdi. Döviz ve altın alımına fakiri ezerek çözüm bulunmaz
    Cevapla
  • Ser 1 ay önce Şikayet Et
    Bay ekonomist faiz NASA noldu kkm basimiza getiren geri zekalı şimdi temizle dur buda halka bedel odetiyorlar
    Cevapla
  • Sırdaş 1 ay önce Şikayet Et
    Piyasa ne yapacağınızı bilmiyor haberler yabancılardan geliyor eylülde faiz indirimi garanti gözüyle bakılıyor Türk işletmesine işadamına yatırımcısına bu gareziniz neden ? Hem döviz kredisi çektirip tutuyorsun hemde tekerine çomak sokuyorsun ondan sonrada paralar neden yurtdışına çıkıyor diye ağlarsınız
    Cevapla
  • Faruk Topçu 1 ay önce Şikayet Et
    Eylül çok erken olur. Mevcut TCMB yönetimi bu yanlışı yapmaz.
    Cevapla
  • serdar 1 ay önce Şikayet Et
    ya arkadaş insanların geriden gelen kart kredi borçları var ve her şeyin musluğunu kestiniz artık haciz icra olayları başlarsa bunun altından kim kalkacak,kredi veren banka yok veren olsada vade 12 ay faiz%7 lere dayanmış durumda kredi kartlara %25 nakit avans sınırı ve 3 taksit geldi zaten zor dönen insanlara he kimisi abartılı kullanıyordu ama nefes aldırıyordu kartlar şimdi mahvaolduk
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle