Karar çıktı dolar karşısında yüzde 10 ralli yaptı

Rusya'da döviz satış zorunluluğunun %40'a düşürülmesi ve ithalatın %8,5 azalarak 107,8 milyar dolara gerilemesi, döviz talebini azalttı. Bu gelişmeler, rublenin değer kazanmasına katkıda bulunuyor.

Karar çıktı dolar karşısında yüzde 10 ralli yaptı
Karar çıktı dolar karşısında yüzde 10 ralli yaptı
GİRİŞ 16.07.2024 15:46 GÜNCELLEME 16.07.2024 15:46

Rusya'da döviz talebi, ithalatın yüzde 8,5 düşmesiyle birlikte azalıyor. Bu gelişme, rublenin dolar karşısında son üç ayda yaklaşık yüzde 10 değer kazanmasına neden oldu.

Hükümet, pahalı ruble bütçe açıklarını kapatmayı zorlaştırdığı için rublenin güçlenmesini durdurmak amacıyla döviz satış zorunluluğunu azaltma yoluna gitti. Ancak bu önlemler istenilen etkiyi henüz yaratmadı. Çoğu ekonomist, önümüzdeki aylarda da rublenin önemli bir oranda değer kaybetmeyeceğini öngörüyor.

Rusya hükümeti, döviz satış zorunluluğunu önce yüzde 80'den yüzde 60'a, son olarak da yüzde 40'a düşürdü. Bu önlemler, ithalatın azalması ve rublenin güçlenmesi karşısında alınan adımlar olarak yorumlandı. Yetkililer, bu düzenlemelerin ulusal para biriminin istikrarını sağlamak ve yeterli döviz likiditesine ulaşmak amacıyla yapıldığını belirtti.

Federal Gümrük Servisi'nin verilerine göre, 2024 yılının ilk beş ayında Rusya'nın ithalatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,5 azalarak 107,8 milyar dolar seviyesine geriledi. Aynı dönemde ihracat yüzde 0,6 oranında düşüşle 172,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu durum, dış ticaret dengesinin iyileşmesine ve ithalat için döviz talebinin azalmasına yol açtı.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi’nde yüksek lisans Eğitimini tamamladı. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlendi. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü olarak katılan Öner, şu anda Haber7.com'da Yayın Koordinatörü olarak görev yapmaktadır. Evli ve bir çocuk babasıdır.