TCMB Başkanı Karahan: Göstergeler kira enflasyonunda yavaşlamaya işaret ediyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, JPMorgan yatırımcı toplantısı sunumunda öncü göstergelerin kira enflasyonunda yavaşlamaya işaret ettiğini belirtti.

GİRİŞ 11.07.2024 14:37 GÜNCELLEME 11.07.2024 14:38
Bu Habere 27 Yorum Yapılmış

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, yurt içi swaplardaki düşüşün parasal aktarım mekanizmasını güçlendirdiğini belirtti.

Karahan, JP Morgan'ın bugünkü yatırımcı toplantısında sunum yaptı.

Karahan, Türkiye ekonomisine ilişkin makroekonomik verilerdeki iyileşmeye dikkati çekerek, özellikle Mayıs 2023'ten bu yana kredi büyümesindeki yavaşlama, net ihracattaki artış ile iç talepteki yavaşlama, cari açıktaki normalleşme ve Merkez Bankasının rezervlerindeki artışa işaret etti.

Türkiye'nin kalıcı bir dezenflasyonist sürecinin eşiğinde olduğunu aktaran Karahan, "Sıkı para politikası duruşu devam ediyor." dedi.

Son dönemdeki niceliksel ve makroihtiyati sıkılaştırma tedbirlerine değinen Karahan, çeşitli araçlar kullanarak fazla likiditeyi de sterilize ettiklerini bildirdi.

Yurt içi swaplardaki düşüşün parasal aktarım mekanizmasını güçlendirdiğini belirten Karahan, finansal koşulların sıkı olmaya devam ettiğini kaydetti.

Karahan, bireysel kredi büyümesindeki yavaşlamaya dikkati çekerek, TL kredilerin etkisiyle ticari kredi büyümesinin de önemli ölçüde gerilediğini aktardı.

TL mevduatın payının yıl sonu hedefinin üzerinde gerçekleştiğini dile getiren Karahan, döviz rezervlerindeki hızlı artışı vurguladı.

"CARİ DENGE İYİLEŞMEYE DEVAM EDİYOR"

Fatih Karahan, yurt içi talepte de normalleşme işaretlerinin görüldüğünü ifade ederek, cari dengenin iyileşmeye devam ettiğini bildirdi.

Ülke risk primlerindeki düşüşün altını çizen Karahan, haziranda yıllık enflasyonun 3,8 puan azalarak yüzde 71,6 ya gerilediğini ve enflasyon göstergelerinin ana eğiliminin enflasyondaki yavaşlamaya işaret ettiğini söyledi.

Karahan, hizmet enflasyonunda zorlu bir süreç olduğunu ifade ederek, çeşitli öncü göstergelerden kira enflasyonunda yumuşamanın başladığı sinyalini aldıklarını kaydetti.

Enflasyonun yılın ikinci yarısında düşeceğine dair artan bir konsensüsün olduğu aktaran Karahan, haziranda dezenflasyon döneminin başladığını bildirdi.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 27
  • Ugur 1 ay önce Şikayet Et
    Hangi ulkede yasiyirsunuz Allah askina 3.5 olan ev kiram 8.5 oldu evden cikayim ev bakayim diyorum en ucuz ev 10 bin bide bulundugum yer ilce.
    Cevapla
  • Haber7 okuru. 1 ay önce Şikayet Et
    Hatanın büyüğünü kiraya %25 sınır koyarak yaptı reisimiz. Adam kiraya çok az zam yapacağım kontrat sonu diye evini yüksekten verdi. Suç onda degil bunu hesaba katamayan muhteşem yoneticiletimizde. Cocuga kalsin diye alinan ikinci ev ile emlak yatirimcisini ayni kefeye koydular. Simdi belediye baskan adayinizin ev sayisina bakin oyle konusun. Ayıklayın pirincin taşını. Zor ama.
    Cevapla
  • Neyin kafası bu !! 1 ay önce Şikayet Et
    Devlet maaşa % 24 zam versin, evsahibi % 65 zam koysun , aradaki farkı kim veriyor. Böyle bir sistem olamaz !!!
    Cevapla
  • vatan 1 ay önce Şikayet Et
    Doğru isimli yorumcu, adam maaşına yapılan % 24 zammı dile getirmiş, sen bunu anlamadan yorum yapmışsın, adamın yazdığını iki üç defa oku anlarsın, gerçi anlayacağından şüpheliyim ama neyse.
    Cevapla
  • Doğru 1 ay önce Şikayet Et
    Altıaylık 24.kıra altı aydamı artıyo çök bılmiş
    Cevapla
  • Demirbukey 1 ay önce Şikayet Et
    Kentsel dönüşüm sona erene kadar ev kiraları artmaya devam edecek yada bir mucize olurda toki evi olmayanları ev sahibi yaparsa düşer veya yabancılar ülkemizi terkederse düşer..
    Cevapla
  • Demirbukey 1 ay önce Şikayet Et
    Kiraları uçuranlar emlakçılar ve aç gözlü ev sahipleridir..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle