UBS: Türkiye'deki milyoner sayısı yüzde 43 artacak

UBS'nin 2024 Küresel Servet Raporu'na göre küresel milyoner sayısı artmaya devam edecek. Türkiye'deki artışın yüzde 43 seviyesinde olması bekleniyor.

UBS: Türkiye'deki milyoner sayısı yüzde 43 artacak
UBS: Türkiye'deki milyoner sayısı yüzde 43 artacak
GİRİŞ 10.07.2024 16:19 GÜNCELLEME 10.07.2024 17:45
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

UBS, 2024 Küresel Servet Raporu'nun sonuçlarını açıkladı. Rapora göre küresel milyoner sayısı önümüzdeki beş yıl içinde artmaya devam edecek.

CNBC-e'de yer alan habere göre 2023-2028 yılları için yapılan ankete katılan 56 gelişmiş ve gelişmekte olan ekonominin 52′sinde 1 milyon dolar veya daha fazla servete sahip yetişkin sayısının artması bekleniyor.

Bu trendin öncülüğünü Tayvan üstlenecek. Ülkede, büyüyen mikroçip endüstrisi ve zengin yabancıların göçündeki artışın da etkisiyle milyoner sayısının yüzde 47 artacağı öngörülüyor.

Dünyanın en zengin şehri belli oldu!

TAYVAN'IN HEMEN ARDINDAN YÜZDE 43 ILE TÜRKIYE GELIYOR

Listenin devamında Kazakistan yüzde 37 ile, Endonezya yüzde 32 ile ve Japonya yüzde 28 ile yer alıyor.

Hali hazırda en fazla küresel milyonerin bulunduğu ABD ve Çin'de ise artışın sırasıyla yüzde 16 ve yüzde 8 olacağı söyleniyor. Öte yandan beklenti İngiltere'de düşüşün yaşanması. İngiltere'de milyoner sayısının yüzde 17 azalacağı tahmin ediliyor.

UBS Küresel Varlık Yönetimi Başekonomisti Paul Donovan, İngiltere’nin şu anda dünyada en fazla dolar milyoneri sayısına sahip üçüncü ülke olduğunu söyleyerek, bunun “bir ekonomi olarak hak ettiğinden çok daha fazlası olduğunu" da sözlerine ekledi.

Milyoner sayısının sırasıyla yüzde 16 ve yüzde 9 artması beklenen Fransa ve İtalya gibi ülkelerde daha doğal bir büyüme görülüyor. İngiltere’deki büyümenin ise çeşitli itme ve çekme faktörleri nedeniyle sermaye çıkışlarıyla dengeleneceği belirtiliyor.

Donovan'a göre bu kısmen, dünya ekonomisinin yapısal değişiklikler geçirmesinden kaynaklanıyor. Bir başka sebep de sermayenin dünya çapında hareket etmesi nedeniyle servet dağılımında yaşanan doğal değişimler.

HOLLANDA'DA DA DÜŞÜŞ VAR

Dolar milyoneri sayısının azalacağı tahmin edilen bir diğer ülke ise Hollanda. Hollanda'da da zenginlerin sayısında yüzde 4′lük bir düşüş yaşanması bekleniyor. UBS'nin raporunda Rusya’daki ABD doları milyonerlerinin sayısının yüzde 21 oranında arttığı görülüyor.

Donovan, bunun kısmen döviz dalgalanmalarından ve son zamanlardaki emtia ve enerji piyasası trendlerinden kaynaklandığını ve bazı işletme sahiplerinin bundan faydalandığını söyledi.

UBS, küresel servet büyümesinin 2022′deki yüzde 3′lük düşüşün ardından 2023′te yüzde 4,2 büyüme kaydederek toparlandığını gösteriyor.

ORTALAMA ZENGİNLİĞİN DENGESİZ OLDUĞU ÜLKELER FRANSA VE MEKSİKA

Toparlanma, esas olarak yüzde 4,8 büyüyen EMEA bölgesi (Avrupa, Orta Doğu ve Afrika) tarafından yönetildi. Rapor, servet eşitsizliğinin gelişimine dair de karışık bir tablo sunuyor. En düşük servet diliminde başlayan kişilerin en az bir seviye yükselme şansı yüzde 60 olarak ölçüldü. İki veya daha fazla servet sınıfı atlamanın şansı ise üçte bir olarak kaydedildi.

Ortalama zenginliğin medyan zenginliğe göre en dengesiz olduğu ülkeler arasında Fransa ve Meksika yer alıyor. Ortalama zenginlik toplumun genel refah düzeyini yansıtıyor.

Toplam gelirin kişi sayısına bölünmesi anlamına geliyor. Medyan zenginlik ise en uç kesimlerden arındırılmış bir paylaşım anlamına geliyor. Ortalama vatandaşın sahip olduğunu refahın göstergesi olarak kullanılıyor.

BÜYÜK SERVET TRANSFERİNİN YÜZDE 10′UNDAN FAZLASI KADINLARA GİDECEK

Nesiller arası büyük servet aktarımı uzun zamandır tartışılırken, UBS bu yılki raporunda servetin sadece aşağıya doğru hareket etmediğini, aynı zamanda yatay olarak hareket ettiğini tespit etti.

Önümüzdeki 20 ila 25 yıl içinde aktarılması beklenen yaklaşık 83 trilyon doların UBS’ye göre 9 trilyon doları eşlere kuşaklar arası veya yatay olarak aktarılacak. Ortalama yaşam süresi ve çiftler arasındaki yaş farkları nedeniyle, büyük servet transferinin yüzde 10′undan fazlası kadınlara gidecek.

UBS, eşlerin bu mirası genellikle dört yıl boyunca elinde tuttuğunu ve ardından mirasını başkalarına devrettiğini, en büyük yatay ve dikey servet transferinin Amerika’da gerçekleştiğini belirtti.

Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 9
  • Misafir 2 ay önce Şikayet Et
    Evet, maalesef ülkemizde Zengin ile Fakir ARASINDAKİ Gelir Dağılımını ADALET SAĞLANAMADIĞI için UÇURUM BÜYÜYOR.
    Cevapla
  • İsrafil 2 ay önce Şikayet Et
    Milyoner sayısının artması, gelirin arttığı anlamına gelmiyor. Milyon TL nin bir ederinin olmadığı anlamına geliyor. 15 yaşındaki bir ev, orta halli bir araba zaten milyon lira. Türkiyede artık herkes milyoner. :) :)
    Cevapla
  • misafir 2 ay önce Şikayet Et
    Dünyada milyoner sayısı azalırken bizde çoğaldığına göre, adil olmayan bir paylaşımdan bahsedebiliriz. Allah hak yiyenin burnundan getirsin. Haksız ve haram kazanarak milyoner olanın da belasını versin.
    Cevapla
  • Kemalettin 2 ay önce Şikayet Et
    chp yuzunden hep heykel yaptılar
    Cevapla
  • Mustafa 2 ay önce Şikayet Et
    Fakir sayısı da hızla artıyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle