EPDK'dan tavan fiyat düzenlemesi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Türkiye Elektrik İletim AŞ'nin (TEİAŞ) iletim sistemi sistem kullanım ve sistem işletim tarifelerini revize etti.

EPDK'dan tavan fiyat düzenlemesi
EPDK'dan tavan fiyat düzenlemesi
GİRİŞ 29.06.2024 09:21 GÜNCELLEME 29.06.2024 10:50
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Gün Öncesi Piyasasında ve Dengeleme Güç Piyasasında Asgari ve Azami Fiyat Limitlerinin Belirlenmesine İlişkin Usul ve Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Usul ve Esaslar, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Düzenlemeye göre ilgili piyasalarda 2 bin 700 lira olarak belirlenmiş olan spot elektrik tavan fiyatı, 1 Temmuz 2024 gününden itibaren 3 bin lira olarak uygulanacak.

EPDK'nın konuyla ilgili kararlarına göre de, TEİAŞ'ın bu yıl için sistem kullanım gelir tavanı 80 milyar 584 milyon 645 bin 281 lira, sistem iletim bedeli de 27 milyar 805 milyon 792 bin 932 lira olarak revize edildi.

Ayrıca TEİAŞ'ın 1 Temmuz 2024'ten itibaren geçerli olacak iletim sistemi kullanım ve sistem işletim tarifeleri 15 bölge bazında üretim ve tüketim için yeniden belirlendi.

Asgari fiyat limiti ise eskiden olduğu gibi sıfır lira (0 TL) olacak. Uygulama süresince herhangi bir şekilde azami fiyat azaltma işlemi de yapılmayacak.

TEİAŞ'ın gelirlerini oluşturan iletim sistem kullanım ve sistem işletim tarifeleri, Elektrik Piyasası Tarifeler Yönetmeliği ile ilgili diğer yönetmelikler ve tebliğler çerçevesinde TEİAŞ'ın maliyetleri dikkate alınarak EPDK tarafından belirlenen gelir tavanları doğrultusunda oluşturuluyor.

Öte yandan, EPDK'nin düşük tüketimli tüketicilere uygulayacağı tarife ve yeşil tarifeyi seçen tüketicilere uygulanacak fiyatlar 1 Temmuz'dan itibaren yürürlüğe girecek.

KAYNAK: AA
Emre Genç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emre Genç

Editör Hakkında

YORUMLAR 1
  • Vatandaş 2 gün önce Şikayet Et
    Temel gıda maddelerine de tavan fiyat uygulansın.
    Cevapla