Türkiye gri listeden çıktı: Önümüzde atılacak hangi adımlar kaldı?

Türkiye'nin gri listeden çıkış kararını ve ülke ekonomisine katkılarını açıklayan Marbaş Menkul Değerler Yatırım Uzmanı Aziz Kaçmaz, kararın piyasalara yansımalarını da değerlendirdi.

GİRİŞ 28.06.2024 16:33 GÜNCELLEME 28.06.2024 16:33
Bu Habere 25 Yorum Yapılmış

Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından 3 yılda bir açıklanan gri liste Türkiye tarafından da yakından takip ediliyordu. Ülkelerin mali suçlarla mücadeleye uyumunu tespit eden FATF, Türkiye'nin de içinde bulunduğu gri liste kararını bugün açıkladı. Gri listeden çıkış kararını Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet ŞimşekBaşardık’ mesajıyla duyurdu.

FATF, 3 yıl sonra Türkiye'nin gri listeden çıkardı.

FATF, Türkiye’nin kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadele rejimini iyileştirmede önemli ilerleme kaydettiğini belirti.

Öte yandan Fed'in enflasyon göstergesi olan ve ABD faiz görünümü hakkında netlik sağlaması beklenen ABD çekirdek kişisel tüketim harcamaları (PCE) verisi bugün takip edilecek. Kritik veri öncesi ons altın fiyatı geriledi.

Kararın ülke ekonomisine katkılarını ve piyasalara yansımalarını Marbaş Menkul Değerler Yatırım Uzmanı Aziz Kaçmaz Haber7’ye değerlendirdi.

 

 

TÜRKİYE GRİ LİSTEDEN ÇIKTI: EKONOMİYE YANSIMALARI…

Gri listenin ‘güvensizliği’ temsil ettiğini belirten Marbaş Menkul Değerler Yatırım Uzmanı Aziz Kaçmaz, gri listeden çıkmanın yatırımcı nezdinde güven kazandığının altını çizdi. Sene başı itibarıyla bu hikayenin başladığını ve ekonomi yönetiminin bu anlamda önemli mesai harcadığını söyleyen Aziz Kaçmaz, derecelendirme kuruluşlarından kredi not artışlarının da önümüzdeki dönemde görülebileceği yönünde beklentilerin kuvvetli olduğunu ifade etti. Kaçmaz, yılın ikinci yarısında yabancı girişinin ivme kazanacağını vurguladı.

 

PİYASA GRİ LİSTEDEN ÇIKIŞI NASIL FİYATLADI?

Türkiye’nin gri listeden çıkış kararı sonrası piyasa yansımalarından bahseden Kaçmaz, fiyatlamanın dün başladığını belirtti. Kaçmaz, daha önce yaşanan yabancı satışlarının dün itibarıyla alım tarafına geçtiğinin altını çizdi. Haftanın son işlem günü olduğunu söyleyen Aziz Kaçmaz, önümüzdeki haftalarda daha pozitif yansımalarının görülebileceği yönünde tahminlerde bulundu.

Teknik seviyelere değinen Kaçmaz, 10.846 üzeri kapanışların ivme kazandırabileceğini belirtti. Kaçmaz, kredi not artışları ile 11 bin puanın yeniden görülebileceğini dile getirdi. Aşağıda önemli destek seviyesinin 10.650 puan olduğunu dile getiren yatırım uzmanı, 10.650 seviyesinin altına gerilemelerde 10.400 seviyelerinin direnç seviyeleri olduğunu belirtti. Yabancı yatırımcının tahvil piyasasına geçtiğini söyleyen Kaçmaz, gri listeden çıkış ile yabancı yatırımcı tarafında alışların başlayabileceği yönünde tahminlerde bulundu.

 

 

ALTININ SEYRİ NE OLUR?

ABD tarafından gelen verilerin belirsiz olduğunu söyleyen Aziz Kaçmaz, altın tarafında desteklenecek verinin son 2 aydır alınmadığını belirtti. Ons altında 2.350 seviyesinin üzerinde kapanışlar alınmadığı müddetçe baskının devam edeceğini söyleyen Kaçmaz, altın yatırımcısının ABD’den gelen her veriyi sıkı takip etmesi gerektiğini vurguladı.

KAYNAK: HABER7
Dilan Can Haber7.com - Muhabir-editör
Haber 7 - Dilan Can

Editör Hakkında

2001 yılında Kocaeli'de doğdu. Gazetecilik mesleğine lise yıllarında başlayarak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gazetecilik bölümünden 2023 yılında mezun oldu. 7 yıllık gazetecilik hayatında sunucu, editör, muhabir gibi birçok görevde bulundu. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Özel Haberler Muhabiri' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 25
  • verme 1 gün önce Şikayet Et
    ne iyi ya gri liste kirmizi lise bize araplara amma kendileri ne isterse yapar isgal vurgun terøre destek verir ona buna su bu yasak der dunya mal mal bakar
    Cevapla
  • Bulakspor 1 gün önce Şikayet Et
    Demekki ülke kara para cennetimiymiş ve kimse gıkını çıkarmamış, peki buna gözyumanlar nerede? Varmı yargılanan, şaka şaka yok tabi.
    Cevapla
  • Ben 1 gün önce Şikayet Et
    Bence sıradaki adım tüm dünyanın aksine her krizden büyüyerek çıkan bankalardan bir makas alınmalı
    Cevapla
  • Bagkurlu Ahmet 1 gün önce Şikayet Et
    Sıradaki adım esnafa 7200 gün prim eşitliği müjdesi olsun
    Cevapla
  • Aydın 2 gün önce Şikayet Et
    gri listeye neden aldilar neden cikardilar demekki Reis adeta dize getirdi batiyi vesselam baska aciklama yok
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle