FATF Başkanı Kumar'dan Türkiye açıklaması: 'Önemli adımlar atıldı'

FATF Dönem Başkanı Kumar, Türkiye'nin gri listeden çıkarılan iki ülkeden biri olduğunu belirterek "Türkiye kara para aklama ve terörün finansmanıyla mücadelesini iyileştirmek için önemli adımlar attığını teyit etti" dedi.

FATF Başkanı Kumar'dan Türkiye açıklaması: 'Önemli adımlar atıldı'
FATF Başkanı Kumar'dan Türkiye açıklaması: 'Önemli adımlar atıldı'
GİRİŞ 28.06.2024 15:24 GÜNCELLEME 28.06.2024 15:24
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Singapur'un iki yıl süreyle üstlendiği dönem başkanlığında bu yıl 23-28 Haziran'da 6'ıncısı düzenlenen ve Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) bünyesinde faaliyet yürüten FATF Genel Kurulu tamamlandı.

Mali Eylem Görev Gücü (FATF) Dönem Başkanı T. Raja Kumar, FATF Genel Kurulu sonrası düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin Ekim 2021'de FATF'ın "gri liste" olarak tabir edilen "artırılmış izleme sürecine" eklendiğini anımsattı.

FATF yetkililerinin mayısta Türkiye'yi ziyaret ettiğini dile getiren Kumar, "Türkiye kara para aklama ve terörün finansmanıyla mücadelesini iyileştirmek için önemli adımlar attığını ve bu eylem planındaki tüm maddeleri ele aldığını teyit etti." ifadesini kullandı.

Kumar, Türkiye'nin stratejik kara para aklama ve terörün finansmanıyla mücadelede (AML/CFT) eksikliklerini giderdiğini belirterek, "FATF Genel Kurulu, Türkiye ve Jamaika'nın çabalarının devam ettiğini ve sürdürülebilir olduğunu, bu değişiklikleri sürdürmek ve devam ettirmek için gerekli siyasi iradeyi gösterdiklerini tespit etti." dedi.

Ülkelerin gri listeden çıkmasının halihazırda mükemmel bir sisteme sahip oldukları anlamına gelmediğini de kaydeden Kumar, "Bu ülkeler için yapılacak daha çok iş var. Tespit edilen zayıflıkları ele almaya devam etmeleri gerekecek." değerlendirmesinde bulundu.

FATF nedir? Financial Action Task Force (Malî Eylem Görev Gücü)FATF nedir? Financial Action Task Force (Malî Eylem Görev Gücü)

TÜRKİYE, CAYDIRICI YAPTIRIMLAR UYGULADI

Bir hafta süren FATF Genel Kurul toplantılarına 200'ün üzerinde hükümet ve Birleşmiş Milletler, Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu, INTERPOL ve Egmont Mali İstihbarat Birimleri de dahil olmak üzere gözlemci kuruluşları temsil eden delegeler katıldı.

FATF Genel Kurulu'na ilişkin yapılan açıklamaya göre, FATF Genel Kurulu iki ülkeyi "gri liste" olarak tabir edilen "artırılmış izleme sürecinden" çıkardı.

Genel Kurul, daha önce karşılıklı değerlendirmeler sırasında tespit edilen stratejik karapara aklama ve terörün finansmanıyla mücadelede (AML/CFT) eksikliklerini giderme konusunda kaydettikleri ilerlemeden dolayı, Türkiye ve Jamaika'yı tebrik ederek, bu iki ülkenin artık FATF'ın artırılmış izleme sürecine tabi olmayacağına karar verdi.

Açıklamada Türkiye ve Jamaika'ya ilişkin, "Bu ülkeler, belirlenen stratejik eksikliklerin giderilmesine yönelik eylem planlarını mutabık kalınan zaman dilimleri içerisinde tamamladı. Artık FATF'ın artırılmış izleme sürecine tabi olmayacaklardır." denildi.

Türkiye'nin kara para aklama ve terörizmin finansmanı ihlallerine ilişkin caydırıcı yaptırımlar uyguladığına yer verilen açıklamada, ülkenin soruşturmalarla denetim konusunda eksiklikleri giderdiği ifade edildi.

GÜNCEL LİSTEDE OLAN ÜLKELER

Genel Kurul'daki görüşmeler sonrasında, Monako ve Venezuela kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadele konusunda "eksiklikleri olduğu" gerekçesiyle gri listeye alındı.

Bu iki ülkenin yanı sıra Bulgaristan, Burkina Faso, Kamerun, Hırvatistan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Haiti, Mali, Mozambik, Nijerya, Filipinler, Senegal, Güney Afrika, Güney Sudan, Tanzanya ve Vietnam FATF'in artırılmış izleme sürecinde kalmaya devam etti.

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 3
  • MİSAFİR 2 gün önce Şikayet Et
    Bu listeye eklenmesi gereken ilk ülke ABD, İsrail ve Avrupa ülkeleri olmalıdır. Teröre destek veren ülkelerin başında ABD ve Avrupa gelmektedir. Kendileri hem teröre istedikleri gibi yardım edecekler hem de işlerine gelmeyen ülkeleri kontrol altında almak için bu tip kurumları kullanacaklar. Avrupa ve ABD'nin kurduğu hiç bir kurum kurulduğunu söyledikleri amaç ve işlem için kullanılmaz
    Cevapla
  • HIDIR BUDUR 2 gün önce Şikayet Et
    Benim Doğudaki insanım kışın tezek yakıyor. ABD'ye bakarsan "İRAN LA ALIŞVERİŞİ KES " ültimatomları. Ya da "dolar sistemini veya bankaları kullanamassın " tehditleri. Aldıklarımızı altınla saman altından ödeyelim diyoruzzz. Hoooppp bi listeye ekliyorlar..
    Cevapla
  • Ziyag 2 gün önce Şikayet Et
    amerikayı ekleyin o listeye,
    Cevapla