Kirada yüzde 25 sınırının kalkması mevcut davalara yansıyacak mı?

1 Temmuz itibarıyla kira zammı sınırlaması kalkıyor. 1 Temmuz öncesi açılan kira tespit davaları bu durumdan etkilenmeyecek. Kira tespit davalarında kiralar bölgedeki emsallere göre belirlenecek.

GİRİŞ 28.06.2024 14:30 GÜNCELLEME 28.06.2024 14:42
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Türk Borçlar Kanunu'na 8 Haziran 2022'de eklenen geçici madde ile konut kiralarına yüzde 25 kira artış zam sınırı getirilmişti. Bu uygulama 1 Temmuz 2024 itibariyle kalkacak kira zamları son 12 ayın TÜFE oranlarına göre hesaplanacak. 1 Temmuz öncesi mülk sahipleri tarafından açılan kira tespit davaları bu durumdan etkilenmeyecek. Avukat Arabulucu Dr. Umut Metin, yüzde 25 zam sınırlamasının kalkmasının 1 Temmuz öncesi açılan kira tespit davalarını etkilemeyeceğini söyledi. Metin, ‘‘Mevcut kira tespit davalarının yüzde 25 zam sınırının kalkmasıyla bir ilgisi bulunmamaktadır. Mevcut davalarda kira tespitleri bölgedeki emsallere göre belirlenecek’’ ifadelerini kullandı.

Yüzde 25 kira zam sınırının kalkması ile ilgili açıklamalarda bulunan Avukat Arabulucu Umut Metin, ‘‘Mevcut kira tespit davalarının yüzde 25 düzenlemesi ile herhangi bir bağı bulunmamaktadır. 1 Temmuz sonrası yüzde 25 zam sınırlamasının kalkacağı bildirilmişti. Yeni dönemde TÜFE oranlarına göre zam yapılacaktır. Mülk sahipleri tarafından istenilen oran kadar zam yapılabilecek algısı olmamalı. 1 Temmuz sonrası yenilenecek kira sözleşmelerinde zam oranı son 12 ayın TÜFE rakamları baz alınarak yapılacaktır. Geçmiş 2 yılda yüzde 25 zam yapıldıysa yeni dönemde geçmiş 2 yıldaki farkları da TÜFE rakamlarına ekleyerek zam yapılamaz’’ dedi.

“YENİ KİRA SÖZLEŞMELERİ MAKSİMUM SON 12 YILLIK TÜFE ORTALAMASINA GÖRE YAPILIR”

Kira zam oranlarının son 12 aylık enflasyon ortalamasının üstünde olamayacağını belirten Metin, ‘‘Yeni kira sözleşmeleri maksimum son 12 yıllık TÜFE ortalamasına göre yapılır. Sözleşmelerde farklı zam oranlarında anlaşılmış olabilir. Böyle durumlarda da sözleşmedeki zam oranı TÜFE’nin altındaysa anlaşılan sözleşmedeki oran geçerlidir. Eğer sözleşmedeki oran TÜFE’nin üstüne çıkmışsa TÜFE oranları geçerlidir’’ diye konuştu.

“GEÇMİŞE DÖNÜK KİRA FARKI MÜLK SAHİBİNE ÖDENİR”

Metin, kira tespit davalarında hakimin hükmettiği kira bedelinin geçmişe dönük farkının kiracı tarafından mülk sahibine ödeneceğini söyledi. Metin, ‘‘Kira tespit davaları olduğunda davalar uzun sürebiliyor. Kira tespit davaları, hakim tarafından mülkün emsallerine göre fiyatının belirlenmesidir. Taraflar dava öncesi arabulucu ile anlaşamadıysa dava sürecinde hakimin kararı beklenir. Dava sürecinde kira düşük ise hakim daha yüksek bir kiraya hükmettiyse geçmişe dönük kirayı kiracı ödemek zorundadır. Dava ne kadar uzun sürdüyse hakimin hükmettiği kira ile dava öncesi kira arasındaki fark kiracı tarafından faizsiz olarak öder. Toplumumuzda empati yaparak dava öncesi sorunları çözmek bir fırsattır. Arabuluculuk bu fırsatları mümkün kılıyor, toplumsal barışa hizmet ediyor’’ şeklinde konuştu.

KAYNAK: MİLLİYET
Emre Genç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emre Genç

Editör Hakkında

YORUMLAR 16
  • Adla 2 gün önce Şikayet Et
    Yapanlara Allah cikartir ne oldum delisi olmuṣ coku Millet
    Cevapla
  • Adla 2 gün önce Şikayet Et
    Allah korkusu olmayanlar yapar ve yapiyor Açlar onçe niye yapmiyorlardi
    Cevapla
  • Molla Kasım 2 gün önce Şikayet Et
    Ev sahiplerinin Allah yardımcısı olsun, kiracılar ciddi zulum yapıyor. İnşallah en kısa zamanda , şu kiracılar ev alırda, ev sahipleri bu zulümden kurtulur. Maaşlar %200 den fazla arttı 2 senede , kira 25 + 25 ancak %50 arttı , böyle adaletsizlik olurmu? Resmen mal a ortak oldular.
    Cevapla
  • Murat 2 gün önce Şikayet Et
    Emekli maaşı 10 bin kira 20 bin matamatik öğren
    Cevapla
  • Hasan 2 gün önce Şikayet Et
    Ev sahipleri vicdanlı olmadığı sürece %25 de değiştirmez herkes daha pahalı verme hırsına bürünmüş vicdan yok merhamet yok
    Cevapla
  • Hüseyink 2 gün önce Şikayet Et
    Sakamı yapıyorsun Adam 30 binlik evde 5 bine oturuyor bende baskasının evine 20 binlira verip oturuyorum heray 15 bin cebimden ödüyorum baskada evim yok davada 2 yıl sürüyor cebimden çıkan 360 bin tl ne olacak benim evlatlarım yokmu kim vicdansız tek evim var ve zulme ben uğruyorum
    Cevapla
  • Atakan 2 gün önce Şikayet Et
    Ev sahibi ne yapsın . Bu yasayı bahane eden çok çakal kiracı var
    Cevapla
  • 3434 2 gün önce Şikayet Et
    Enflasyon tek haneye düşmeden %25 'lik artış devam etmeli zaten mevcut kiralar anormal yüksek %40 %50 artış yapılacak durum yok
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle