Karar metninin şifreleri: MB'den faiz için indirim sinyali mi artış sinyali mi verildi?

Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, Merkez Bankası faiz kararını Haber7’ye değerlendirdi. Eryılmaz, faiz indirimleri için erken olduğunun altını çizerken 2025 yılını işaret etti.

GİRİŞ 27.06.2024 16:25 GÜNCELLEME 27.06.2024 16:57
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararını açıkladı. TCMB, politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tuttu.  Böylece Banka, üst üst üçüncü toplantıda politika faizinde değişikliğe gitmemiş oldu.

Faiz kararının yanında karar metninde yer alan ifadeler gelecek dönemin para politikasına ışık tutacağından altın, döviz ve borsa yatırımcılarının radarında yer aldı.

TCMB'den yapılan açıklamaya göre, 25 Temmuz 2024 ve 22 Ağustos 2024 olarak ilan edilen Para Politikası Kurulu (PPK) toplantılarının tarihleri, Başkan Dr. Fatih Karahan'ın ilgili tarihlerde G20 Maliye Bakanları-Merkez Bankası Başkanları Toplantısı ve Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'na katılacak olması nedeniyle, sırasıyla 23 Temmuz 2024 ve 20 Ağustos 2024 olarak değiştirildi.

Merkez Bankası faiz kararını, Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Eryılmaz Haber7’ye değerlendirdi

 

 

UZMAN İSİMDEN İLK YORUM…

Beklentinin sabit bırakılacağı yönünde olduğunu dile getiren Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, piyasaların kararı ‘olumlu’ karşıladığının altını çizdi. Eryılmaz, karar metni için ‘şahin’ yorumunda bulunurken, metinde net ve şeffaf ifadelerin kullanıldığını belirtti. Karar metnini değerlendiren Eryılmaz, enflasyon vurgusu yapıldığını ve dolayısıyla bu anlamda erken bir faiz indirim beklemediğini açıkladı.

 

 

KARAR METNİNİN ŞİFRELERİ NELER?

Merkez Bankası’nın halen daha faiz artışı noktasında olabileceği yönünü konuşan Filiz Eryılmaz, piyasanın faiz indirimi için erken beklentide olduğunu belirtti. Eryılmaz, karar metnine dayalı olarak faiz indirimlerinin 2025 yılında başlayabileceği yönünde tahminlerde bulundu. Dördüncü çeyrekte faiz indirim beklentisinin ‘iyimser’ olduğunu dile getiren Filiz Eryılmaz, ek sıkılaştırma noktasında Merkez’in gerekirse bu noktada adım atabileceğinin altını çizdi.

 

 

PİYASA KARARI NASIL FİYATLADI?

Karar öncesi ve sonrası piyasaların nabzını yokladığını belirten Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, borsada olumlu bir havanın, kur tarafında ise baskının devam ettiğini belirtti. Borsa tarafında yabancının satışları ile baskı oluştuğunu söyleyen Eryılmaz, yakın vadede gri liste sonrası alımların artabileceği yönünde tahminlerde bulundu.

Eryılmaz, altın tarafında dördüncü çeyrekte yükselişin güçlü olabileceğini söyledi. Fed’ten gelecek olan faiz indirim sinyalleri ile altında baskının kalkacağını belirten Filiz Eryılmaz, orta uzun vadede düşüşlerin alım fırsatı oluşturduğunu belirtti.

KAYNAK: HABER7
Dilan Can Haber7.com - Muhabir-editör
Haber 7 - Dilan Can

Editör Hakkında

2001 yılında Kocaeli'de doğdu. Gazetecilik mesleğine lise yıllarında başlayarak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gazetecilik bölümünden 2023 yılında mezun oldu. 7 yıllık gazetecilik hayatında sunucu, editör, muhabir gibi birçok görevde bulundu. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Özel Haberler Muhabiri' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 5
  • Sakaryalı 2 gün önce Şikayet Et
    Boş işler
    Cevapla
  • Faizizm 2 gün önce Şikayet Et
    Faizden kazanılan para öyle normalleşti ki insanlar ev araba alacağıma faize yatırıp keyfime bakarım modunda.
    Cevapla
  • Sivaslı 2 gün önce Şikayet Et
    Faiz düşerse, dolar tekrar çıkar
    Cevapla
  • Sivaslı 2 gün önce Şikayet Et
    Faiz düşerse, dolar tekrar çıkar
    Cevapla
  • kemal 2 gün önce Şikayet Et
    Uzun süren enflasyon herkesin ekonomist olmasını gerektirir. Ekonomi gibi ikinci bir ilgi/uzmanlık alanı edinmek ise verimliliğin düşmesine, işlerin yarım yapılmasına ve çıktının düşmesine neden olur. Düşen çıktı ise enflasyonun kalıcı olmasını garanti eder.
    Cevapla