Bayram öncesi ATM'ler doldu taştı: Piyasada banknot rekor kırdı

Kurban Bayramı tatili öncesi ATM'lerde büyük yoğunluk oluştu. Yoğunluk sonrası piyasada banknot miktarı bir haftada 91,9 milyar TL'lik artışla 681,1 milyar TL'ye ulaştı ve yeni zirvesini gördü.

Bayram öncesi ATM'ler doldu taştı: Piyasada banknot rekor kırdı
Bayram öncesi ATM'ler doldu taştı: Piyasada banknot rekor kırdı
GİRİŞ 21.06.2024 16:56 GÜNCELLEME 21.06.2024 17:06
Bu Habere 28 Yorum Yapılmış

Kurban Bayramı tatili öncesi ATM'lerde büyük yoğunluk yaşandı. Bu nedenle piyasada banknot miktarı bir haftada 91,9 milyar TL'lik artışla 681,1 milyar TL'ye ulaştı ve yeni zirvesini gördü.

Her bayram tatili öncesinde olduğu gibi son kurban bayramı tatili öncesinde de tedavüldeki banknot miktarında (emisyon) patlama yaşandı.

Vatandaşlar, bayram tatili sırasındaki harcamaları için ATM'lerden yoğun olarak nakit çekti.

Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, emisyon, 8-14 Haziran haftasında 91,9 milyar TL'lik rekor artışla 681,1 milyar TL'ye ulaştı ve tarihi zirvesini yeniledi.

Kredi kartı kullanımının yaygınlaşmasına rağmen enflasyonla birlikte emisyon da artırıyor.

İki ay önceki ramazan bayramı tatili öncesindeki haftada emisyon, 63,7 milyar TL artışla 552,5 milyar TL'ye ulaşmıştı. 2023'te kurban bayramı tatili öncesindeki haftada da emisyon 79,4 milyar TL artışla 515 milyar TL'yi görmüştü.

Mayıs sonu itibarıyla tedavüldeki 4,8 milyar adet banknot içinde yüzde 44,5'le en yüksek payı 200 TL'lik banknotlar almış durumda.

Yüzde 21,9'luk payla 100 TL'lik banknotlar ikinci, yüzde 8,1'lik payla 50 TL'lik banknotlar üçüncü sırada bulunuyor.

VERGİ İNCELEMESİ ETKİLİ OLDU

Son aylarda vergi incelemelerinin artışı, kayıt dışı mal ve hizmet ticareti yapanların banka üzerinden IBAN ya da hesap numarası ile para gönderiminden kaçınmasına neden olmaya başladı.

Bayram öncesi hızlı banknot talebi artışında, geleneksel bayram etkisi dışında banka hesabına para gönderiminden kaçınılmasının da etkisi olabilir.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 28
  • Mehmed 5 ay önce Şikayet Et
    Avrupa’da nakit diye bir şey kalmamış, sokak sanatçısı (modern dilenci) bile pos cihazıyla bahşiş alıyor, Çin’de 1,5 milyar insan yaşıyor ama kredi kartı bile kalkmış, her şey yüz tanımayla, mesela metroya bindin kart falan yok, hesabından kesiliyor. Bizimkiler kayıt dışını bitirmek isteseler mevcut teknoloji ile her şey mümkün ama öyleki kayıtdışılık birilerinin işine geliyor.
    Cevapla
  • Ömer egmen 5 ay önce Şikayet Et
    Bunlar vergi kaçağını engellemek ve piyasayı oturtmak istemiyorlar vergi kaçağını önlemek istiyorsan teknolojiyi kullanacaksın bu altyapı türkiyede var sakızı dahi kredi kartı ile alınsın bak vergi kaçağı oluyormu tl piyasadan kaldır ama bunlar zengini zengin yapıyor
    Cevapla
  • Abdülhamid han 5 ay önce Şikayet Et
    memur maaşları ayın 14 ünde odenseydi 15 inde bankamatiğe gidenler para bulamadı.
    Cevapla
  • eğitimci 5 ay önce Şikayet Et
    Yani enflasyok çok yüksek paranın kıymeti kalmadı ayrıca kırbanlık satanlar pos cihazı kullanmıyor diye düşünen yok mu.
    Cevapla
  • ahmet 5 ay önce Şikayet Et
    cevabı çok basit, bütün nakit para kurbanlara gitti. çünkü kurban satanların hiçbiri banka kullanmıyor. fiş, fatura kesmiyor...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle