Baklavacının fıstık isyanı: Durup dururken fiyatı arttı

Seyidoğlu Gıda Genel Müdürü Mehmet Göksu Kurban Bayramı ile Ramazan Bayramı arasında, baklama fiyatlarında yaşanan değişikliği fıstık fiyatlarında ki artış ile açıkladı.

GİRİŞ 17.06.2024 17:00 GÜNCELLEME 18.06.2024 09:19
Bu Habere 324 Yorum Yapılmış

Seyidoğlu Gıda Genel Müdürü Mehmet Göksu "Ürünün mahsülü çıkmasına rağmen fıstığın fiyatı 850 TL’den bin 250 TL’ye çıkınca baklavaya 100 ila 150 TL arasında zam geldiğini söyleyebiliriz. Fıstık fiyatlarının durup dururken artmasının, Gaziantap’te belli bir fıstık stoğu olan firmaların yapmış olduğu bir hamle olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Seyidoğlu Gıda Genel Müdürü Mehmet Göksu Kurban Bayramı ile Ramazan Bayramı arasında, baklama fiyatlarında yaşanan değişikliği fıstık fiyatlarında ki artış ile açıkladı.

Bloomberg HT’ye konuşan Göksu “Baklavada en büyük hammadde fıstık. Ramazan Bayramı’nda fıstığın kilogram fiyatı 800-850 lira arasında iken şu anda fıstığın kilogram fiyatı bin 250 lira. Öte yandan şu anda mahsülde bir değişiklik yok. Ürün mahsülü neredeyse aynı. Ramazan Bayramı ile Kurban Bayramı’nda neredeyse dolar kuru aynı. Ürünün mahsülü çıkmasına rağmen fiyatı 850 TL’den bin 250 TL’ye çıkınca baklava sektöründe 100 TL ila 150 TL arasında zam geldiğini söyleyebiliriz. Ağustos ayında mahsül çıkıyor. Ağustos Eylül ayında genelde fiyatı belirleniyor. Fıstık fiyatlarının durup dururken artmasının, Gaziantap’te belli bir fıstık stoğu olan firmaların yapmış olduğu bir hamle olduğunu düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Göksu, cevizli baklava fiyatlarında ise iki bayram arasında çok değişiklik olmadığını söyledi.

İyi bir usta olmak için bir kişinin 7-8 sene emek sarfetmesi gerektiğinin altını çizen Göksu “Ustasına göre değişmekle beraber 50-60 bin TL’nin altında alan iyi bir baklava ustası yoktur” dedi.

KAYNAK: BLOOMBERG
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 324
  • Dede 1453 3 gün önce Şikayet Et
    Fıstık çok ucuz. Geçen sene erkek kurbanlık 2 katından fazla arttı. Ev kitalırı 3 katından fazla arttı. Domates beş liradan 20 liraya çıktı. Patates 3 kattan fazla arttı. O yüzden fıstığın kabuklu fiyatı 500 lira olmalı en az. Baklavacılar yüzde 500 değilde yüzde 50 kazansın. Beğenmiyorsa yapmasın işi bıraksın.
    Cevapla
  • 1 Kayseri'li 1 hafta önce Şikayet Et
    Baklavayı bıraktım param cebime kaldı 6 aydır almıyorum 10 KG ZAYIFLADIM
    Cevapla
  • İcat yapacagim 1 hafta önce Şikayet Et
    Ben yeşillik yiyecem nane tere maydanoz baklavayı nohuttan yapacam nohutlu baklava icat edicem nohutu kavuracagim leblebi yapıp leblebili baklava yaoacam süper olacak sonr üzerine teeyag dökeceğim fıstıklı baklav kimse almayacak fiyetlerda uçurumdan düşecek
    Cevapla
  • Misafir 1 hafta önce Şikayet Et
    Hükümet bu işlerde çok pasif bürokrasiyi hareket ettiremiyor. Bürokrasi hımbıllaşmış aman banane havalarında TMO ile fıstık üreticisinin bütün fıstığını satın al piyasaya sen sat. Olmadı mı? Bu fıstığı bir tek biz üretmiyoruz önce ihracatını yasakla ardından ithalata izin ver. Buradaki deli paraları kazananlar fıstık üreticileri değil fıstığı piyasadan toplayan 3-5 stokçu.
    Cevapla
  • Sahin 1 hafta önce Şikayet Et
    Fıstık Mazotla olgunlaşıyor tabiki haklısın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle