Rusya, Akkuyu NGS'nin maliyetini açıkladı

Rosatom Genel Müdürü Aleksey Lihaçev, 20 ila 22 milyar dolar arasında olacağı tahmin edilen Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin maliyetini açıkladı. Santralin başlangıçta maliyet 20 ila 22 milyar dolar arasında tahmin ediliyordu.

GİRİŞ 15.06.2024 16:55 GÜNCELLEME 15.06.2024 17:10
Bu Habere 78 Yorum Yapılmış

Rosatom Genel Müdürü Aleksey Lihaçev, perşembe günü Rusya Bilim ve Eğitim Konseyi toplantısında yaptığı açıklamada, Akkuyu nükleer santralinin Türkiye'deki inşaat maliyetinin cari fiyatlarla 24-25 milyar dolar olduğunu söyledi. Başlangıçta maliyet 20 ila 22 milyar dolar arasında tahmin ediliyordu.

İnterfaks'ın haberine göre Lihaçev, "İnşaatı şu anda Rostaom'un kendisinin finanse ettiğini, Türkiye'den finansmanın henüz başlamadığını" belirtti.

Lihaçev ayrıca, devlet kurumunun şu anda yurt dışında 22 güç ünitesi inşa ettiğini ve toplam 39 tesis için sözleşmesi olduğunu kaydetti. Rusya'da da yedi güç ünitesi inşa ediliyor.

Rosatom, Türkiye'nin ilk nükleer santrali Akkuyu'yu Mersin'de inşa ediyor. İstasyon, her biri 1200 MW kapasiteli dört güç ünitesinden oluşacak. Nükleer santralin fiziki açılışının bu yı içinde yapılması planlanıyor. Daha önce Türkiye'nin Sinop ve Trakya'da iki nükleer santral daha inşa etme projelerini değerlendirdiği bildirilmişti.

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, Atomexpo 2024'te ülkesinin Sinop ve Trakya'da yeni nükleer santralleri kiminle kuracağı konusunda yakın zamanda anlaşmaya varacağını bildirdi. Ona göre Türkiye, Sinop'taki nükleer santral projesinin geliştirilmesi konusunda ciddi ilerleme kaydetti. Rosatom ve diğer ilgili taraflarla diyalog sürüyor.

RUSYA DEVLET DUMASI HEYETİNDEN AKKUYU NGS'YE ZİYARET

Öte yandan Sputnik'in haberine göre Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma milletvekillerinden oluşan heyet, Mersin'de yapımı süren Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) inşaat sahasını ziyaret etti.

Akkuyu Nükleer AŞ'nin açıklamasına göre, Gülnar ilçesindeki sahayı gezen heyete, Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdürü Anastasiya Zoteyeva, Rosatom Genel Müdür Danışmanı Nikolay Martyanov ve diğer proje yöneticileri eşlik etti.

Heyet, büyük boyutlu ekipmanların getirildiği Doğu Kargo Terminali ile birinci ünitenin reaktör binasını ziyaret etti, santralin işletime alınacak güç ünitelerinin ve altyapının görülebildiği seyir tepesine çıktı.

Ziyarette Rus milletvekilleri, güç ünitelerindeki inşaatın durumu ve Akkuyu NGS projesinin Türkiye ile Rusya'nın sosyoekonomik kalkınmasına katkısı konusunda bilgilendirildi.

Duma Enerji Komitesi Başkanı Pavel Zavalnıy ve Enerji Komitesi Birinci Başkan Yardımcısı Sergey Levchenko'nun da yer aldığı heyet, daha sonra proje kapsamında çalışanlar için Silifke ilçesinde inşa edilen yerleşim yerine gidip bilgi aldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Zoteyeva, projenin en eşsiz özelliğinin, Türkiye'nin teknolojik, ekonomik ve sosyal gelişimine yapacağı etki olduğunu anlattı.

Zoteyeva, şunları kaydetti:

"Türkiye, Akkuyu NGS ile kendi topraklarında nükleer santral inşa etmenin yanı sıra mühendislik alanında nitelikli personelin yetiştirilmesi, nükleer enerjinin geliştirilmesi için hazır bir yol haritası ve üretimin yerelleştirilmesi konularında da destekleniyor. Akkuyu Nükleer AŞ, Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom'un yurt dışındaki taahhütlerini istikrarlı şekilde yerine getirmektedir. NGS inşası, yüksek teknolojili ekipman üreticileri olan Rus sanayi kuruluşlarından uzun vadeli olarak faydalanılmasını da sağlamaktadır. Böylesine etkin işbirliğini takdir ediyor, Akkuyu NGS projesinin Rusya ve Türkiye arasındaki uluslararası işbirliğine fayda sağlaması için elimizden geleni yapıyoruz."

Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdür Birinci Yardımcısı ve NGS Yapı İşleri Direktörü Sergey Butckikh de, ana hedeflerinin santrali yüksek kalitede ve zamanında inşa etmek olduğunu belirterek, "Çalışanları ve ailelerini desteklemeye büyük özen gösteriyor ve yerel sakinleri de unutmuyoruz. Bölgenin yaşamına aktif olarak katılıyor, yardım etkinlikleri, kültürel etkinlikler ve eğitim faaliyetleri yürütüyoruz" ifadelerini kullandı.

Duma Enerji Komitesi Başkanı Pavel Zavalnıy da Akkuyu NGS'nin, iki ülkenin işbirliği tarihindeki en büyük proje olduğunu kaydetti.​​​​​​​

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 78
  • sakaryali 6 ay önce Şikayet Et
    bunun gibi bize en az 20 tane tesis lazim anca aradaki farki biraz kapatiriz
    Cevapla
  • Ali 6 ay önce Şikayet Et
    Yapamadığımız bir santrali yap islet devret modeliyle yapmamız doğru bir karar daha düne kadar batılılar da düzinelerce nükleer santralleri vardi onlar sanayeşlemeyi bitirdiler şimdi martaval okuyorlar bu santral sayesinde nükleer silah yapabileceğiz çok yakın bir gelecek de nükleer silaha sahip olmayan ülkeler parçalanacaktır şimdiden işaretler görülmeye başladı
    Cevapla
  • Ramo 6 ay önce Şikayet Et
    Nükleer silah yapamazsın bununla
    Cevapla
  • Göktürk 6 ay önce Şikayet Et
    Yaptırtmıyorlar Japonlara, Korelilere. Bırak onu Fransa'ya bile engel oldu ABD. Hükümet de malum Ruslarla hiç iyi bir anlaşma imzalamamış ve çok ağırdan alıyor Ruslar. 20 senede 4 reaktörü 2030'a zor bitirecekler. Türkiye'nin kolları sıvayıp savunma sanayi gibi aynı bunun üzerine düşüp yerlileştirmesi şart. Yoksa 2. ve 3. santraller de Çin veya Ruslara kalacak
    Cevapla
  • Murat Demir 6 ay önce Şikayet Et
    Ruslarla hic bir endustriyel tesis yapilmamali, bu kadar ilkel, bencil ve boş egoya sahip bir millet dunyada yoktur, yapilacaksa da asla ve asla %100 u teslim edilmemeli bu cahillere!
    Cevapla
  • Mehmet Aydın 6 ay önce Şikayet Et
    Senin derdin başka.. Rusya Türkiye de faydalı işler yapıyor...AYNEN DEVAM.
    Cevapla
  • Ahmed 6 ay önce Şikayet Et
    Bu haberi eleştiren vatan hainleri itraile gitsin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle