Piyasada fiyatlar dengelendi: İhtiyaç dışı alışveriş dönemi sona eriyor

Market raflarındaki fiyat yatay seyre geçtiğini söyleyen İstanbul PERDER Başkanı Faruk Güzeldere, "Geçen yılki ciddi fiyat yükselişleri bu yıl görülmüyor. Döviz kuru uzun süredir sabit kaldı, bu da panik alımlarını sona erdirdi" dedi.

GİRİŞ 15.06.2024 10:43 GÜNCELLEME 15.06.2024 16:07
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

2022'den beri gıda ve market fiyatlarında yaşanan fahiş artışlar, geçen yıl zirveye ulaşmış ve vatandaşları oldukça zorlamıştı. Raflardaki etiketlerin neredeyse her gün değiştiği marketlerde şimdilerde ise sakinlik hakim. Hükümetin enflasyonu kontrol altına almak için devreye aldığı tedbirler, döviz kuru ve akaryakıt fiyatlarındaki yatay seyir, piyasada normalleşmeye dair umutları artırıyor.

ENFLASYONDA GIDA PERAKENDESİNİN ETKİSİ AZALIYOR

İstanbul Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakendeciler Derneği (PERDER) Başkanı Faruk Güzeldere “Enflasyonda gıda perakendesinin etkisi azalıyor. Son açıklanan rakamlarda da bunu gördük. Enflasyona gıda perakendesinin etkisi yüzde 1,69 ile sınırlı kaldı. Meyve-sebze grubunda bazı spesifik ürünler hariç ciddi yükselişler yok. Geçen yılki fahiş artışları görmüyoruz. Fiyatlar dengelendi. Türkiye Gazetesi'nin haberine göre geçen yıl 150 liraya kiraz vardı, şimdi 60-70 liraya alabiliyorsunuz, aynı şekilde kayısı ve şeftali de öyle. Bakliyat tarafından mercimek ve buğday başta olmak üzere rekolteler çok iyi geldi. Kırmızı et 2 ay önce artmıştı. Şimdi düşüşe geçti. Biz PERDER üyesi marketler olarak kıymayı 314, kuşbaşı eti 349 liradan satıyoruz, bunu marketlerimizde görebilirsiniz” dedi.

"ALIM DENGESİ OLUŞTU, BU DA TALEBİ AZALTTI"

Piyasada talep enflasyonunun durduğunu söyleyen Güzeldere “Döviz kurlarının sabit kalması bundan bir unsur, ayrıca 2022 yılı ile başlayan bir panik durumu vardı, insanlar ihtiyacı olmayan ürünleri de alıyorlardı. Şimdi bu son buldu. Alım dengesi oluştu. Bu da talebi azalttı. Mesela market satışlarında düşüş var, düşüş olunca da fiyat artışları yaşanmıyor. Kısacası talep enflasyonu durdu. 40 yıllık esnafım, hayatımda ilk kez Kurban Bayramı öncesi et fiyatlarının düştüğünü gördüm” ifadelerini kullandı.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 4
  • ALPASLAN 5 gün önce Şikayet Et
    Şimdi şöyle bir durum oluştu, fiyatlar zirvede dengelendi ama maaşlar en alt seviyede kaldı. Alım gücü düştü, dar gelirli asgari ücret ile çalışan emekli maaşlarına zam yapılmazsa rrfah seviyemiz dipte kalır. Zam yapılırsa fiyat dengesi bozulur, devlet be millet bu işin içinden nasıl çıkacak...
    Cevapla
  • Misafir 5 gün önce Şikayet Et
    den gelen en hiç bir şey yok
    Cevapla
  • zafer gülten 5 gün önce Şikayet Et
    ihtiyacından fazla alan zengin,parası bol olandır,mesala 10000 tl maaş alan bir emeklinin ihtiyacından fazla alacak halimi var,ihtiyacı olanı bile zor alıyor.
    Cevapla
  • Misafir 5 gün önce Şikayet Et
    Herkes aç kalacakmış gibi marketlere yüklendi. Sonuç, talep fazla olunca her şeyin ayarı kaçtı. İhtiyacinizdan fazla almayın. Çoğu ürün bozulup atılıyor.
    Cevapla