Aynı anda 45 bölgede devam ediyor! Türkiye Avrupa'da ikinci ülke konumunda...

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) 2023 Petrol ve Doğal Gaz Sektör Raporu'na göre; 2024 yılı mart ayı itibarıyla Türkiye'de aynı anda sondaj yapan aktif kule sayısı 45 olarak kaydedildi.

GİRİŞ 09.06.2024 09:15 GÜNCELLEME 09.06.2024 09:43
Bu Habere 23 Yorum Yapılmış

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Her arayan bulamaz ama bulanlar arayanlardır" sözlerini ilham alarak denizde ve karada hidrokarbon aramacılığına ağırlık verilirken, Türkiye bu kapsamda Avrupa'da hidrokarbon aramacılığının en yoğun olduğu ikinci ülke oldu.

Hem karada hem de denizde petrol ve doğalgaz üretimine devam eden Türkiye, uluslararası alanda da kendini ispatlamayı sürdürüyor.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) 2023 Petrol ve Doğal Gaz Sektör Raporu'na göre; 2024 yılı mart ayı itibarıyla Türkiye'de aynı anda sondaj yapan aktif kule sayısı 45 olarak kaydedildi.

Bu sayı ile Türkiye, Avrupa'da arama faaliyetlerinin en yoğun olduğu ikinci ülke olarak öne çıktı. Sadece Ukrayna, 46 kule ile sondaj yapan aktif kule sayısı bakımından Türkiye'nin önüne geçti.

Türkiye'yi de 13 kule ile üretimini sürdüren Norveç takip etti. Öte yandan, Türkiye'nin deniz alanlarında da 4 derin deniz sondaj gemisi ile faaliyetleri devam ediyor.

GABAR'DA 34 KUYUDA ÜRETİM DEVAM EDİYOR

Terörden arındırıldıktan sonra TPAO'nun petrol üssüne çevirdiği Şırnak'ın Gabar Dağı bölgesinde de petrol üretimi tüm hızıyla sürüyor.

2021'de TPAO tarafından Şırnak'ta kazılan Şehit Esma Çevik-1 arama kuyusu ile petrol keşfi gerçekleştirilmesini takiben sürdürülen çalışmalar kapsamında 2024 Mayıs sonu itibarıyla Şehit Esma Çevik Sahası'nda 27 kuyudan üretim yapılıyor.

Şehit Esma Çevik Sahası'nın kuzey doğusunda bulunan ve Türkiye'nin kara alanlarındaki en büyük keşfinin yapıldığı Şehit Aybüke Yalçın Sahasında da 2024 Mayıs sonu itibarıyla 7 kuyudan üretim devam devam ediyor.

Bu bölgede üretim yıl sonunda rekor seviyelere ulaşacak.

GEÇEN YIL 214 KUYU SONDAJI YAPILMIŞTI

Türkiye'de 2022'de 126 adet arama ve tespit kuyusu, 65 üretim kuyusu olmak üzere toplam 191 kuyu sondajı yapılmıştı.

Geçen yıl ülke çapında 134 arama ve tespit kuyusu ile 80 üretim kuyusu olmak üzere toplam 214 kuyu sondajı gerçekleştirilmişti.

Bu kuyulardan 176'sı TPAO tarafından, 38'i ise sektörde faaliyet gösteren diğer şirketler tarafından açılmıştı.

TPAO'DAN 9 YILDA 27,6 MİLYAR DOLAR YATIRIM

TPAO, yurt içi faaliyetlerinin yanı sıra, ülke ihtiyacının kesintisiz, yeterli ve ekonomik bir biçimde karşılanması amacıyla yurt dışında da petrol ve doğalgaz arama ve üretim faaliyetleri gerçekleştiriyor.

Bu kapsamda, TPAO tarafından 2014-2023 yılları arasında yurt içi ve yurt dışında toplam 27,6 milyar dolar yatırım yapıldı.

Son yıllarda artan faaliyetlerin de etkisiyle yatırımlarda önemli artışlar gözlemlenirken, 2023 yılı yurt içi yatırım rakamı da TPAO tarihinin en yüksek yurt içi yatırım seviyesi olarak kayda geçti.

KAYNAK: SABAH
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Muhabiri
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

İstanbul'da yaşayan Ekrem Öztürk, 2021 yılında Medya ve İletişim bölümünden mezun oldu. Uzun süre kendi alanında metin yazarlığı yapan Öztürk, şu an Haber7.com'da "Muhabir - Editör" olarak görev yapmaktadır. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmakta ve bu değerleri meslek hayatında da ön planda tutmaktadır.
YORUMLAR 23
  • Cskn 7 ay önce Şikayet Et
    Türkiye doğal gaz,kaya gazı,nükleer enerji konusunda tüm gücüyle atılımlar yapmalı . Yoksa bu eflasyon dusmez
    Cevapla
  • Bahçe 7 ay önce Şikayet Et
    Bazı.yorumlara.bakıyorum.bu.ülkenin.kalkınmasını İstemeyenler.rapbim.işallah.boşa.cıkarır Devlet.bizim.devletemiz
    Cevapla
  • Misafir 7 ay önce Şikayet Et
    en azından çaba gösteriyoruz.
    Cevapla
  • Bir Vatandaş 7 ay önce Şikayet Et
    Maşallah, savaştaki Ukrayna'nın aktif sondaj yapan kule sayısı Türkiye'den fazla.
    Cevapla
  • Misafir 7 ay önce Şikayet Et
    Bir bevi bu milletin kurtuluşu yer altı kaynaklarımızda cari acıgı dogal gaz ve petrol e gidiyor bu şekilde calışma olsa 15 yıl mutlak şaha kalkacagız inşallah bizlere faydası olmada gelecek nesiller faydalansın bir agac dikiyorsunuz faydasını diken degil torunları görüyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle