Çin menşeli otomotiv ithalatına ek vergi

Resmi Gazete'de yayımlanan düzenleme ile Çin'den ithal edilen tüm yakıt tiplerindeki binek araçlara ilave vergi getirildi.

GİRİŞ 08.06.2024 12:42 GÜNCELLEME 08.06.2024 12:45
Bu Habere 140 Yorum Yapılmış

Ticaret Bakanlığı, yerli üretimin iç pazardaki payının yükseltilmesi ve korunması ile yurt içine yatırımların özendirilmesi amacıyla Çin menşeli benzinli ve hibrit binek otomobillere ithalat değerinin yüzde 40’ı veya 7 bin dolar/adetin yüksek olanı şeklinde ilave gümrük vergisi uygulamanmasına karar verdi.​​​​​​​

İthalatta İlave Gümrük Vergisi Uygulamasına İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gezete'de yayımlandı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada da düzenlemenin ayrıntıları kamuoyuyla paylaşıldı.

Buna göre, ithalat rejimi kararı ve eklerinde taraf olunan uluslararası anlaşmalar, tüketici güvenliği, kamu sağlığının ve yerli üretimin pazar payının korunması, yurt içine yatırımların özendirilmesi ve cari açığın düşürülmesi amaçları doğrultusunda gerekli düzenlemeler ilgili kurumlarla istişare içinde yapılıyor.

Bu kapsamda, Avrupa Birliği üyesi ve Serbest Ticaret Anlaşması imzalanan ülkeler haricindeki ülkelerden gerçekleştirilen bazı eşyaların ithalatında gümrük vergisi ile beraber ilave gümrük vergisi (İGV) uygulanıyor. Tatbik edilen İGV'ler ekonomik ve ticari hayattaki gelişmeler ve sektörel ihtiyaçlar dikkate alınarak güncelleniyor.

Söz konusu gelişmeler ışığında yerli üretimin iç pazardaki düşen payının yükseltilmesi ve korunmasını teminen, dış ticaret dengesine ilişkin gelişmeler ile cari açık hedefler dikkate alınarak, aynı zamanda yurt içinde yatırım ve üretimi teşvik amacıyla, 8703 Gümrük Tarife Pozisyonu altında sınıflandırılan konvansiyonel (içten yanmalı) ve hibrit binek otomobillerin Çin menşeli olanlarının ithalatında 'İthalat değerinin yüzde 40'ı veya 7 bin dolar/adetin yüksek olanı uygulanır.' şeklinde ilave gümrük vergisi uygulanması kararlaştırıldı.

30 GÜN SONRA YÜRÜRLÜKTE

Bakanlık, yerli üretim, istihdam, dış ticaret ve cari işlemler dengesi hedeflerine ulaşılması amaçları doğrultusunda, ithalat politikalarını etkin şekilde düzenlemeye ve uygulamaya devam edecek.

Değişiklik 30 gün sonra yürürlüğe girecek.

TOFAŞ CEO'su geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Çin'den ithal elektrikli otomobillere getirilen verginin yetmeyeceğini zira Çin'den ithal edilen otomobillerin yüzde 78'inin içten yanmalı motorlu otomobiller olduğunu söylemişti.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 140
  • Misafir 2 ay önce Şikayet Et
    bu ulkede aranan en buyuk suclu bulundu. chery marka araba alıp cari açığı zıplatan gariban vatandaş. Neden sizde gidip chery marka çin arabası aldiniz kine. fiat veya renault alaydınız.
    Cevapla
  • Kiralama ve zarar 2 ay önce Şikayet Et
    Çin malı aldığınız zaman direk kazıklanıyorsunuz. Aslında çin malını almış olmuyorsunuz. Bir aylığına kiralamış oluyorsunuz. Bir ay sonra işi bitiyor çünkü. Paranız çine güç katarken siz zarar ediyorsunuz. çine kurdurulan ototmotiv, telefon, vs. Şirketleri ile tiktokun ortaklık ve geri planında siyonistler var.
    Cevapla
  • Akıl Dostu! 2 ay önce Şikayet Et
    Çin Sübvansiyon stratejisi izleyerek birçok sanayiyi bitirdi! Böyle AB+ABD kimya ilaç hammade üreticileri iflas ettirdiler bugün AB+ABD ve biz Çin ilaç hammade üreticilerine muhtacız! Çin araba üretecekse gelsinTürkiyeyi yatırım yapsın araba üretsin! Ucuz alan pahalı alır atasözünü hatırlayalım! Kendi var olan sanayi şirketlerimizi koruyup daha fazlasına ekleyelim!
    Cevapla
  • Ahmey 2 ay önce Şikayet Et
    Bu yapılan fakir gariban vatandaşı içerideki godsmanlara peşkeş çekmektir, sanayici ,galerici,bayi kovit zamanında üç liralık arabaya yirmi lira cekiyordu
    Cevapla
  • Kamil 2 ay önce Şikayet Et
    Çin Ejderi ile rekabet edemiyorsunuz , değil mi ? Lakin , Bu kaçak güreş nereye kadar ? Rekabet , Küresel Piyasanın en önemli kriteri , olmazsa olmazıdır . Bu piyasada ; Ya varsın , Ya yoksun . Elon Musk'ın Tesla Şirketi bile Çin'li elektrikli otomobil devleri ile rekabet edemiyor .
    Cevapla
  • Akıl Dostu! 2 ay önce Şikayet Et
    Çin Türkuyede araba satacaksa gelsin Türkiyede araba üretsin Türkiye koşulları ile üretim yapsın! Çin kendi araba üreticilerine milyarlarca Dollar sübvansiyon veriyor yerli üretici TOGG Toyota Hyundai Tofaş Ford bu koşullarla Çinli üteticilerle asla rekabet edemez iflas eder bu kararı doğru ve haklı buluyorum!
    Cevapla
  • Togg 2 ay önce Şikayet Et
    Çok güzel ve yerinde bir karar. Tebrik ediyorum. Müslüman doğu Türkistan lı kardeşlerimize zulm eden çine lanet olsun. Afrika'nın pek çok yerindede yayılmacı politika izliyor bu çin. Tabiki siyonistlerin yönlendirmesi ile. Bu zavallı çinliler Türkiye dede siyonistlerin yönlendirmesiyle Togg u hedef alıyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle