5 yıl sonra ilk! Faiz indirimi açıklaması

IMF Sözcüsü Julie Kozack, Avrupa'da da enflasyonun düşürülmesi konusunda önemli ilerleme kaydedildiğini belirterek, Avrupa Merkez Bankasının (ECB) haziranda faiz oranlarını düşürmeye başlamasının "yerinde" olduğunu bildirdi.

5 yıl sonra ilk! Faiz indirimi açıklaması
5 yıl sonra ilk! Faiz indirimi açıklaması
GİRİŞ 06.06.2024 20:26 GÜNCELLEME 06.06.2024 20:31
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Kozack, düzenlediği basın toplantısında, küresel ekonomideki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

ABD ekonomisinin önemli şoklara ve para politikasının sert şekilde sıkılaştırılmasına rağmen oldukça dirençli olduğuna işaret eden Kozack, bu yılın ilk çeyreğinde faaliyetin yavaşladığını ancak iç talebin güçlü kalmaya devam ettiğini söyledi.

Kozack, ilk çeyrekteki enflasyon verilerinin ABD'de görmek istediklerinden genel olarak daha yüksek olduğunu belirterek, bunun ülkede enflasyonu hedefe geri getirmeye çalışırken yolda engellerle karşılaşılacağını hatırlattığını dile getirdi.

Bunun aynı zamanda ABD Merkez Bankasının (Fed) gelecek aylarda politika kararlarında temkinli ve verilere bağımlı olması gerektiği görüşünü de güçlendirdiğine dikkati çeken Kozack, politika kısıtlamasının 2024'te ABD ekonomik büyümesini yavaşlatmasının beklendiğini ifade etti.

Kozack, sıkı para politikasının ve daha az genişlemeci maliye politikasının etkisinin hem tüketim hem de yatırım üzerinde baskı yaratmasının beklendiğini belirterek, iş gücü piyasası koşullarında da bazı gevşeme belirtileri olduğunu aktardı.

ECB'nin bugünkü faiz indirimi kararına da değinen Kozack, ABD'de olduğu gibi Avrupa'da da enflasyonun düşürülmesi konusunda önemli ilerleme kaydedildiğine dikkati çekti.

Kozack, "ECB politikasının uygun olduğunu değerlendiriyoruz. Dolayısıyla daha önce de söylediğimiz gibi, ECB'nin haziran ayında faiz indirimine başlamasının yerinde olduğunu düşündük ancak ECB'nin veriye bağlı ve toplantı bazlı yaklaşımını sürdürmesi de önemli." diye konuştu.

ECB bugün, yaklaşık 5 yıl sonra ilk faiz indirimine giderek üç temel politika faizini 25 baz puan düşürmüştü.

KAYNAK: AA
Emrah Konak Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrah Konak

Editör Hakkında

1992 yılında Erzurum'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Erzurum'da, lise öğrenimini Rize'de, lisans öğrenimi ise Atatürk Üniversitesi'nde tamamladı. Halihazırda Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrenimine devam ediyor. Meslek hayatına 2015 yılında başlayıp birçok haber sitesi ve televizyon kanalında farklı pozisyonlarda görev aldı. Şu an meslek hayatına haber7.com'da "Editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 8
  • hasan 3 ay önce Şikayet Et
    Millet evini arabasını tarlasını satıp faize koyuyor tam yılbaşı gelmeden ise tekrardan mal mülk alıyolar enflasyon açıklanmadan millet hepten faizci oldu memleketimizde
    Cevapla
  • Istanbullu 3 ay önce Şikayet Et
    Zengini yoksulu cahili vs zonemli soru da bu olsun hayatı bu hale getirenler belli gençlerinden avrupali gençler gibi isvicreden alınan hukuk belli 36 milyon okuyor gecen pazar milyonlar lise icin yarin unuversite sınavı var parası olan isvicrede 4 dil konuşan liseli modern cagdas medeni kültür seviyesi muhtesem borcu yok ne petrolü ne de gazı var hu medeniyet seviyesini öğretiyorla
    Cevapla
  • Xxxx 2 ay önce Şikayet Et
    Zamanında şapka devrimiyle, bir gece uyanıp herkes cahil olarak uyanmadımi,heykelelle,türbanla,darbelerle, batı hayranligiyla oyalanilmasiydi belki bizde onlar gibi olurduk hatta onları geçebilirdi kürt,turk alevi vs vs ama ne hikmetse hiç bisey olmamış gibi vatanı kötülemek batıyı ölmek rahat oluyor belli kesimlere bari bunlara Bakim ders alalım batı demokrasisini İsrail'e öğrenelim..
    Cevapla
  • Vatandaş ! 3 ay önce Şikayet Et
    Türkiye'de faiz artmaya devam edecek, Faizle kimin işi varsa ye-hudi ile birlikte zarar etmeli ! Fakirleşmeli, mal mülkünü hükmünü kaybetmeli !
    Cevapla
  • Vatandaş ! 3 ay önce Şikayet Et
    YUrt dışında faiz düşünce türkiye'de dolar fazlası olacak ! içeride faiz düşsün diyenler Dolar düşmesin diye faiz düşsün diyor !
    Cevapla
  • Vatandaş 3 ay önce Şikayet Et
    Faizler bizde düşmeli. Yüzde 50 faiz veriyorlar dünyanın en fazla faiz veten ülkesi olduk. Arjantin ve biz en yüksek faiz veren ülkeler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle