Piyasalarda gergin bekleyiş: Faiz indirimleri başlayacak mı?

Piyasalarda karışık seyri Haber7’ye değerlendiren Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdür Yardımcısı Onur Can Bal, çarpıcı açıklamalarda bulundu.

GİRİŞ 06.06.2024 15:00 GÜNCELLEME 06.06.2024 15:01
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Borsa ve kripto paralara işlem vergisi uygulamasına ilişkin çalışmaların son aşamada olduğu iddia edildi. Kulislerde işlem vergisi veya kazanca dayalı gelir vergisi gibi farklı ihtimaller üzerinde duruluyordu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, borsa ve kripto paralarda vergi tartışmalarına son noktayı koydu. Şimşek, kazanca dayalı gelir vergisi öngörmediklerini belirterek, "Çok sınırlı bir işlem vergisi gündemimizde" dedi.

Borsa İstanbul’da ise kurban bayramı sonrasında ralli beklentisi artıyor. Yaz aylarında endeksteki ralliyi destekleyecek birçok gelişme olacağına dikkat çeken ekonomistler, borsanın sıcaklığının artacağını ve TL bazlı yeni rekorların gündemde olacağını düşünüyor.

Piyasalarda gözler Avrupa Merkez Bankası’na çevrildi. Avrupa Merkez Bankasının (ECB), Avro Bölgesi’nde enflasyonun zayıf ekonomik büyüme görünümünden daha az sorun teşkil etmeye başlamasıyla 6 Haziran'da gösterge faiz oranlarını yaklaşık 5 yıl sonra ilk kez düşürmesi bekleniyor.

Haftanın dördüncü işlem gününde ise altın fiyatları değer kazanmaya devam ediyor. Gram altın, 2.456 Türk Lirası civarında seyrederken, çeyrek altın ise 4.032 Türk Lirası seviyesinde el değiştiriyor.

Piyasalarda karışık seyri Haber7’ye değerlendiren Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdür Yardımcısı Onur Can Bal, çarpıcı açıklamalarda bulundu.

BORSA VE KRİPTOYA VERGİ GELECEK Mİ?

Borsa ve kripto paralara vergi iddiasına ilişkin konuşan Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdür Yardımcısı Onur Can Bal, ilk dönemde bir belirsizlik oluşturduğunu ve satışlarda bir derinlik oluştuğunu ancak açıklama ile toparlanmaların görüldüğünü belirtti. Onur Can Bal, gelir üzerinden alınmayacak olması ve işlem üzerinden sınırlı vergi alınacak olmasının piyasayı rahatlattığını dile getirdi. Ancak vergi miktarının altını çizen Bal, borsadan çıkışın sınırlı şekilde görülebileceğini ifade etti.

 

 

BAYRAMDAN SONRA BORSA İSTANBUL’DA HAREKETLİLİK BEKLENİYOR!

Nisan’dan bu yana görülen rekor seviyelerin ardından borsada geri çekilmeleri dinlenme seviyeleri olarak değerlendiren Piyasa Uzmanı Onur Can Bal, 10.500 seviyesinin geçilmesi ile ivmenin yukarı yönlü olacağını söyledi. Mayıs ayındaki güçlü seviyenin 10.700 olduğunu dile getiren Bal, direnç kırıldığı noktada 11.000 seviyesinin yeniden görülebileceğini dile getirdi. 9 günlük bayram tatili ile Borsa’da sakin bir seyrin olduğunu söyleyen Bal, bayram sonrası piyasalarda pozitif hareketlerin görülebileceğini ifade etti.

 

 

FAİZ İNDİRİMLERİ BAŞLAYACAK MI?

Avrupa Merkez Bankası’ndan sürpriz bir karar beklemediklerini söyleyen Onur Can Bal, ECB’nin bugün 25 baz puanlık bir faiz indirimine gitmesini öngördüklerini açıkladı. Bal, Fed’in Çarşamba günü açıklayacak olan faiz kararı için ise ‘Sabit bırakılması bekleniyor’ dedi.

Fed’in öncelikli olarak faiz indirimine gitmesi piyasalarda beklenirken enflasyonist zemin ile indirimin Eylül ayına ötelendiğini belirten Onur Can Bal, Ağustos ayında ise İngiltere’den bir faiz indirimi gelebileceğini söyledi. Karar metinlerinin önemini vurgulayan Bal, her toplantıda üst üste bir faiz indirimi beklenmediğini de ifade etti.

 

 

ALTIN FİYATLARINDA HAREKETLİLİK!

Yatırımcının güvenli limanı altını değerlendiren Onur Can Bal, altının jeopolitik riskler ve Fed faiz indirim beklentisi ile baskılandığını belirtti. Altının, 2024 yılı için ‘pozitif’ seyrettiğini söyleyen Onur Can Bal, zaman zaman 2,300 seviyelerinde seyretmesinin alım fırsatı yarattığını söyledi.

KAYNAK: HABER7
Dilan Can Haber7.com - Muhabir-editör
Haber 7 - Dilan Can

Editör Hakkında

2001 yılında Kocaeli'de doğdu. Gazetecilik mesleğine lise yıllarında başlayarak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gazetecilik bölümünden 2023 yılında mezun oldu. 7 yıllık gazetecilik hayatında sunucu, editör, muhabir gibi birçok görevde bulundu. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Özel Haberler Muhabiri' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 11
  • misafir 3 ay önce Şikayet Et
    Paradan para kazanmak için kumar oynayana, sadece vergi yetmez. Yatırıma dönmeyene bir araba da sopa atmak lazım.
    Cevapla
  • misafir 3 ay önce Şikayet Et
    Çakma misafir. Borsa ile şirkete hissedar olursun. Paradan para kazanmak değil. Sizin islami finans kurumları var ya, kar zarar ortağı oluyorsun. Borsa da bu. Kumar deyip finans şansını kullanmazsan şirketler banka faizlerine başvurur. Anlamadan etmeden kumar deyip çıkarken Faizsiz finans kuruluşları nasıl getiri sağlıyor önce onu öğren.
    Cevapla
  • HAZERFEN 3 ay önce Şikayet Et
    BTCtürk zaten her alış satışta vergi komisyon alıyor ve fatura kesiyor. yani vergi zaten alınıyor. Adam koinleri kaybedincede karşılayacakmısınız. Hep kazananlar döviz girişi sağlıyor o adamlarıda küstürmeyin önce kendi nanelerinizi yiyin başka sorunlar var. Devletteki çalışanların 3 de 1 ini çıkarsınlar yatıyorlar zaten... Asgari ücretli 17000 alıyor devlettekiler 50.000 ne bu kardeşim.
    Cevapla
  • ALİ KISA 3 ay önce Şikayet Et
    çok doğru
    Cevapla
  • Yeter artık 3 ay önce Şikayet Et
    Yüzde 50 faiz dünya rekoru ve bitirdi bizi. Artık acilen FAİZ İNDİRİMİ gelmeli
    Cevapla
  • dogru söylem 3 ay önce Şikayet Et
    Evet gelsin vergisiz devlet olmaz, kazanan herkes vergi ödemekle mükellefdir, para kazan al koy cebe git olamaz
    Cevapla
  • misafir 3 ay önce Şikayet Et
    Pırlantada vergi yok. Pırlanta alayım o zaman. Saçma sapan konuşma. Ne vergisi? Hisse senedi ile şirket ortağı olunuyor. Şirket zaten vergisini ödüyor kaç kere vergi ödeyeceğiz. Dolar işi gibi bilmeyip konuşuyorsunuz. Borsadan yatırımcı çıkarsa şirketler krediyi bankalardan yüksek faizle almaya başlar. Düşünüp yazın ezbere konuşuyorsunuz.
    Cevapla
  • Var 3 ay önce Şikayet Et
    Ha gayret biraz daha sıkın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle