Milli Muharip Uçak KAAN'a yeni 'MURAD'! Tam 5 milyar dolar...

Aselsan'ın geliştirdiği ve geçen yıl Akıncı TİHA'ya entegre edilen milli burun radarı MURAD-100A'nın daha gelişmiş versiyonu olan ve ön tasarım çalışmaları tamamlanan MURAT-600A Milli Muharip Uçak KAAN'a monte edilecek.

GİRİŞ 06.06.2024 13:02 GÜNCELLEME 06.06.2024 13:27
Bu Habere 34 Yorum Yapılmış

Aselsan, geçen yıl Akıncı TİHA’ya entegre edilen milli burun radarı MURAD-100A AESA’da seri üretim aşamasına geçiyor.

Milliyet’in edindiği bilgilere göre; insansız muharip uçak Kızılelma’ya takılacak radar MURAD-200A olacak.

MURAD-100A ile ilk uçuşlarına başlaması planlanan Kızılelma platformunun nihai radarının düşük görünürlük özelliğini de barındıran MURAD-200A olması planlanıyor.

KAAN İÇİN MURAT-600A

Milli muharip uçak Kaan için planlanan en gelişmiş versiyon MURAD-600A KAAN AESA Burun Radarı’nın ise ön tasarım dönemi tamamlandı ve kritik tasarım faaliyetlerine başlandı. Radar, Hürjet, Anka 3 ve Kızılelma’da da kullanılacak.

Az sayıda ülkenin ürettiği AESA Burun Radarı özelinde küresel pazar büyüklüğünün yıllık beş milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

Aselsan’ın 2023 Faaliyet Raporu’nda, “Bir taraftan AESA burun radarlarımızın envantere kazandırılmasına ve sahada etkin olarak kullanılmasına günleri sayarken diğer taraftan çeşitli Ortadoğu ve Asya ülkelerinden radarımıza olan ilgi her geçen gün artmaktadır. Söz konusu müşteriler, radarımızı hem Türkiye’den tedarik ettikleri İHA’larımızın üzerinde hem de kendi uçakları üzerinde görmek istemektedir. Burun radarlarımızın ihracatına yönelik görüşmeler artarak devam etmektedir” denildi.

Aselsan’ın Deniz Kuvvetleri uçakları için geliştirdiği gözetleme radarında da son aşamaya gelindi.

ASELSAN AESA

AESA UÇAK BURUN RADARI'NIN YETENEKLERİ NELER?

AESA Uçak Burun Radarı'nın özellikleri şöyle:

Otomatik tanıma, çoklu hedef takibi, yer haritalama, mesafe ölçümü, otomatik irtifa belirleme, SAR ile bulut altı gözetleme, yapay zeka destekli algoritmalar ile otomatik hedef sınırlama, geniş bantta radar spektrumu izleme (ESM),  yönlü elektronik karıştırma (ECM), mühimmata daha etkin güdüm kazandırma.

AESA radarlar, teknolojileri gereği bir çok fonksiyonu eş zamanlı olarak bir arada yerine getirebiliyor. ASELSAN AESA Burun Radarı; eş zamanlı hava-hava ve hava-yer görevleri, çok sayıda hedef tespiti/takibi, görüş ötesi füze güdümü, yüksek çözünürlüklü yer görüntüsü oluşturma ve elektronik harp fonksiyonları ile uçaklara çok büyük yetenek kazanımı sağlayacak.

5 YILDA TAMAMLANDI

ASELSAN, Hava Kuvvetleri'nin olmazsa olmaz parçası olan ve 10 yıl önce çalışmaları başlayan AESA Uçak Burun Radarı geliştirme sürecini, Savunma Sanayii Başkanlığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın desteği ile beş yıl kadar kısa sürede tamamladı.

TÜRKİYE DÜNYA DEVLERİ ARASINA KATILDI

AESA radarını üretme teknojisine sahip ülkeler arasında ABD, İngiltere, Fransa, Çin, Rusya, İsveç, Güney Kore ve Japonya yer alıyor. Türkiye, Aselsan’ın geliştirdiği milli radar ile bu alanda da birinci lige çıkmış oldu.

KAYNAK: MİLLİYET
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 34
  • Hasan Öztürk 2 ay önce Şikayet Et
    Ahmet sen uzayda mı yaşıyorsun G3'ün bizim silahımız olduğunu nerenden uydurdun? Heckler & Koch G3 (Heckler & Koch Gewehr 3), otomatik, yarı otomatik ve tam otomatik atış seçeneklerine sahip 7.62 mm'lik piyade tüfeği. 1950'lerde Alman silah üreticisi Heckler & Koch ile İspanyol devletine ait dizayn ve geliştirme ajansı CETME iş birliğiyle geliştirilmiştir.
    Cevapla
  • Ahmet 2 ay önce Şikayet Et
    Senin bilgin yanlış 1977de ge 3 piyade tüfeği yerli yapım ve eğitim silahı idi
    Cevapla
  • ŞAH44 3 ay önce Şikayet Et
    ülkemize bu tür araç gereçleri kazandıran tüm çalışanları Rabbim nazarlardan muhafaza buyursun sağlıklı huzurlu mutlu yaşamları bereketli ömürleri olsun.
    Cevapla
  • Hasan Öztürk 2 ay önce Şikayet Et
    Amin
    Cevapla
  • Misak-ı Milli 3 ay önce Şikayet Et
    20 sene önce yerli ve milli piyade tüfeği bile üretemeyen ülkeden bugün dünyanın konuştuğunu savunma sanayi projelerini üreten ülkeye, hamdolsun, vicdanı olan görüyor. Bu devrim gibi projeleri taktir etmek yerine EŞŞEK heykeline oy verip taktir etmek sizce nedir !!!
    Cevapla
  • Ahmet 2 ay önce Şikayet Et
    Sen bu bilgiyi nereden aldın ben1977de askerdir g3 piyade tüfeği eğitim silahı idi ve dünyada sayılı tufeklaedendi tarihine iyiy bak
    Cevapla
  • Polat 3 ay önce Şikayet Et
    Ey maşaAllah
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle