Bu haber birden fazla evi olanlara! Ek vergi kira fiyatlarına nasıl yansıyacak?

Konut sektörüne ilişkin olarak yapılacak olan yeni düzenlemeler kapsamında, birden fazla evi olanlar için, ikinci evlerden itibaren daha yüksek oranda vergi ödemesi planlanıyor. Sürecin detaylarını Vergi Uzmanı İsmail Vefa Ak anlattı…

GİRİŞ 06.06.2024 12:04 GÜNCELLEME 06.06.2024 12:05
Bu Habere 120 Yorum Yapılmış

Konut sektörüne ilişkin olarak yapılacak olan yeni düzenlemeler kapsamında, birden fazla evi olanlar için vergi düzenlemesi olacak. Bu vergi düzenlemesiyle birlikte, ikinci evlerden itibaren daha yüksek oranda vergi ödemesi olarak yapılması planlanıyor.

Çalışmaları devam eden taslağın haziran ayında TBMM’ye sunulması beklenirken, taslağa göre kira vergisinin yüzde 50’nin üzerinde artması, evini 5 yılın sonunda satanlara ise yüzde 40’a varan ek vergi maliyeti söz konusu. Ayrıca 2 ve daha fazla evi olan kişilerin Emlak Vergisi’nin katlanabileceği de gelen bilgiler arasında. Yeni vergi düzenlemesiyle kira fiyatları artacak mı yoksa düşecek mi?

Merak edilenleri, Vergi Uzmanı İsmail Vefa Ak Haber7 için anlattı.

 

VERGİ DÜZENLEMESİ YOLDA!

Büyükşehirlerde yaşanan konut problemine ilişkin iyileştirme çalışmalarından bahseden Vergi Uzmanı İsmail Vefa Ak, konut satışlarına getirilmesi planlanan vergi düzenlemesine ilişkin detayları açıkladı.

Gayrimenkullerin elden çıkarılma noktasında ilginç bir düzenleme olduğunu belirten İsmail Vefa Ak, 5 yıl içerisinde elde tutulan konutun 5 yıl sonraki satışında vergi ödenmemesine ilişkin yeni bir düzenleme geldiğini dile getirdi. Ak, “5 yıl elde bulundurulan gayrimenkullerin elde çıkartılmasına yönelik vergi istisnası kaldırılıyor” dedi.

HER EV SAHİBİNİ YAKINDAN İLGİLENDİRİYOR!

Düzenlemenin çok yönlü olduğunu belirten İsmail Vefa Ak, “Birden fazla konutu bulunan kimselere daha fazla vergi uygularsanız, bu sefer gayrimenkul bulundurmanın maliyeti artmış olacak ve birden fazla gayrimenkulü olanlar satmak isteyebilir” diye konuştu.

Bu durumun konut arzını arttırabileceği yönünde tahminlerde bulunan Vefa Ak, bakanlığın çözmek istediği asıl problemin ‘rayiç bedeli’ olduğunu dile getirdi. İsmail Vefa Ak, gelecek olan düzenlemeler ile harç kaybı ve gelir vergisi kaybının önüne geçilmek istendiğini vurguladı. Bu durum ile konut fiyatlarında belli başlı artış yaşanabileceğini belirten Vergi Uzmanı, ekspertiz raporu ile konutların asıl değerinin ortaya çıkacağı ve yaşanacak vergi kayıplarının önüne geçilmesinin asıl hedef olduğunu kaydetti.

PROJE GAYRİMENKUL YATIRIM FONLARI NEDİR?

Gayrimenkul yatırım fonları üzerinden gayrimenkul projelerine yatırım yapılabileceği yönündeki düzenlemeyi ‘olumlu’ bulduğunu ifade eden Vergi Uzmanı İsmail Vefa Ak, kira yönetmeliklerinde yeni düzenlemeler, konut fiyatlarının artışının mülk sahibine yük olabileceğini dile getirdi. Ak, konuta erişimi zor olan vatandaşın ve elindeki konut yatırımını korumakta zorlanan vatandaşın bu yöntem ile rahatlayabileceğini belirtti. Küçük yatırımcıyı da teşvik edebileceğini söyleyen İsmail Vefa Ak, bu fonun global piyasalarda da kullanıldığını kaydetti. Vergi Uzmanı Ak,

KAYNAK: HABER7
Dilan Can Haber7.com - Muhabir-editör
Haber 7 - Dilan Can

Editör Hakkında

2001 yılında Kocaeli'de doğdu. Gazetecilik mesleğine lise yıllarında başlayarak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gazetecilik bölümünden 2023 yılında mezun oldu. 7 yıllık gazetecilik hayatında sunucu, editör, muhabir gibi birçok görevde bulundu. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Özel Haberler Muhabiri' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 120
  • Vatandas. 1 hafta önce Şikayet Et
    Ev aldığıma da kiraya verdiğim de bin pişmanım.
    Cevapla
  • Aydın 3 hafta önce Şikayet Et
    Bu uygulama planlanırken İnşaat sektörünü krize sokup istihdamı kötü etkileyeceği hesaplandımı. İnşaat sektörü yaklaşık 130 kalemden oluşan yan sanayinin ve istihdamın lokomotif gücüdür. Ülkede büyüme de yavaşlayacaktır. Ekonomiye domino etkisinin olması kaçınılmazdır.
    Cevapla
  • Saffet 3 hafta önce Şikayet Et
    Ya devlet vergi topluyacaksa önce şirket leri iyi denetlesin vergi affı hiç bir şartla gelmesin devlet normal insandan vergiyi zaten topluyor bir elektronik eşya alıyorsun ödüyoruz vergi bozulur parça alıyoruz vergi si var sistem maaşlı çalışan dan her şekilde vergi yi topluyor
    Cevapla
  • Reisx 3 hafta önce Şikayet Et
    Hükümet ilk evim projesi yapıyordu. Neden devamı gelmedi. Toki her ilde 100 er bin konut yapsın ve maliyetine kiracılara versin. Bakalım arsa payı hariç maliyetler ne çıkıyor ve devlet bunu kaça veriyor.
    Cevapla
  • Misafir 3 hafta önce Şikayet Et
    Adam faize para yatırıyor bir kuruş vergi ödemiyor, yatırımcıya destek için adam ev alıp kiraya veriyor isdihtamın önünü açıyor siz adama evini sat FAİZE yatır diye zorluyorsunuz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle