Rusya'dan sürpriz karar! Türkiye'nin borçlarını sildi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye'ye yönelik bir jest yaptı. Putin, Ukrayna yaptırımlarına uymaması nedeniyle Türkiye'nin kredi borcundan kalan cezayı sildi.

GİRİŞ 30.05.2024 11:26 GÜNCELLEME 30.05.2024 16:28
Bu Habere 51 Yorum Yapılmış

Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna yaptırımlarına uymaması nedeniyle Türkiye'nin kredi borcundan kalan cezayı sildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye'nin Batı yaptırımları nedeniyle ödeyemediği kredi borcuna faiz uygulanmamasını öngören protokolü onayladı. Bu adım, Türkiye'nin Ukrayna yaptırımlarına katılmaması dolayısıyla bir jest olarak değerlendiriliyor.

BORCUN DETAYLARI VE FAİZ İNDİRİMİ

Kredi Anlaşması: Türkiye, 2017 yılında Rusya'dan 726 milyon dolar ihracat kredisi aldı. Bu kredinin 111 milyon dolarlık kısmı, Batı'nın yaptırımları nedeniyle ödenemedi.

Faiz Silinmesi: Eylül 2023'te Türkiye, borcun tamamını geri ödemiş olmasına rağmen anlaşma gereği 17 milyon dolarlık bir ceza borcu bulunuyordu. Rusya parlamentosu Duma, bu cezanın silinmesini öngören yasa tasarısını kabul etti.

Açıklamalar: Rusya Maliye Bakan Yardımcısı Aleksey Sazonov, Türkiye'nin yaptırımlar nedeniyle ödemelerde zorlandığını ve bu durumun kontrolü dışındaki nedenlerden kaynaklandığını belirtti.

KARARIN NEDENLERİ VE SONUÇLARI

Dostluk ve İşbirliği: Rus vekil Vyaçeslav Nikonov, ceza tutarının ikili ticaret hacmiyle kıyaslanamayacak kadar düşük olduğunu ve bu kararın dostluk ve ekonomik iş birliğinin bir göstergesi olduğunu vurguladı.

Yaptırımlara Katılmama: Türkiye, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı askeri harekat sonrası Batı'nın uyguladığı geniş kapsamlı yaptırımlara katılmamıştı. Ankara, Moskova ile ilişkilerini bu süreçten etkilenmemesi için yoğun çaba göstermişti.

POLİTİKA VE EKONOMİ ÜZERİNDEKİ ETKİLER

Bu adım, Türkiye-Rusya ilişkilerinin güçlenmesine yönelik bir jest olarak değerlendiriliyor. Aynı zamanda, Türkiye'nin Batı yaptırımlarına uymama politikasının bir sonucu olarak ortaya çıkan bu durum, iki ülke arasındaki ekonomik ve politik işbirliğinin devam ettiğini gösteriyor. Bu tür adımlar, gelecekteki ticari ve diplomatik ilişkilerin nasıl şekilleneceğine dair önemli ipuçları veriyor.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 51
  • Selcuk 1 ay önce Şikayet Et
    Haclinin iyisi kötüsü olmaz....
    Cevapla
  • Eagle 1 ay önce Şikayet Et
    Benim de iki bankaya borcum var. Acaba rica etsek bi ilgilenebilirler mi
    Cevapla
  • Yns 1 ay önce Şikayet Et
    Olabilir ...
    Cevapla
  • Gülşen yiğit 1 ay önce Şikayet Et
    Helal sana Putin dünyada bir numaralı kıral srnsin yaşa
    Cevapla
  • Hüseyin 1 ay önce Şikayet Et
    Bunlarda kendini fasulye gibi nimetten sanıyor elinizi tutan bi biz kaldık Avrupa'nın aklına uysaydık siz o ürettiğiniz gazı ve petrolü anca kendiniz içerdiniz
    Cevapla
  • Hüseyin Taşcı 1 ay önce Şikayet Et
    O senin dediğin fasulye nimetten sayma 67 sene önceydi.müttefik denilen Amerika'nın Türkiye'ye yaptığı kalleşlik yanında Rusya'nın bu Jestine minnet duymalı unutma Türkiye'deki petkim,şeker,demir çelik,çimento,vs.fabrikaları yapan Rusya'dır biz bu davranışa teşekkür etmeli minnet duymalıyız
    Cevapla
  • Malum karınca 1 ay önce Şikayet Et
    Bu durum eğer avrupalıların ayıbını ortaya çıkarmaktan başka bir anlamı varmı !Rusya'ya ambargo uygulamadı ilk başladığında avrupalılar türkiyeye herhangi bir konuda minik bir jest yapsalardı durum bambaşka bir hal alırdı,Rusya bu jesti avrupanın türkiye düşmanlığının meydana getirdiği boşluğu değerlendirerek türkiyenin Avrupa ile olan mesafesini daha da açmıştır,avrupalı diplomatlar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle