Türkiye'den kriptoya ayar: Artık zorunlu olacak!

Meclis yoğun gündemiyle Salı günü toplanıyor. Başta kripto paralar için yapılacak düzenleme olmak üzere birçok kanun teklifi TBMM'nin gündeminde yer alıyor. Kripto paralar için SPK ayarı dikkat çekti.

GİRİŞ 26.05.2024 14:36 GÜNCELLEME 26.05.2024 14:42
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

TBMM İhtisas Komisyonları da toplanarak gündem konularını ve kanun tekliflerini ele alacak.

Plan ve Bütçe Komisyonunda, kripto varlıklara ilişkin düzenlemeler içeren Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşülecek.

SPK'DAN İZİN ALINMASI ZORUNLU OLACAK

Bu teklife göre de kripto varlık hizmet sağlayıcıların kurulabilmesi ve faaliyete başlaması için Sermaye Piyasası Kurulundan izin alınması zorunlu olacak.

HAPİS VE PARA CEZASI VERİLECEK

İzin almaksızın kripto varlık hizmet sağlayıcısı olarak faaliyet yürüttüğü tespit edilen gerçek kişiler ve tüzel kişilerin yetkililerine üç yıldan beş yıla kadar hapis ve 5 bin günden 10 bin güne kadar adli para cezası verilecek.

Zimmet suçunu işleyen kripto varlık hizmet sağlayıcı yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile diğer mensupları, 8 yıldan 14 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak.

Her yıl platformların bir önceki yılki faiz gelirleri hariç tüm gelirlerinin yüzde biri SPK, yüzde biri de TÜBİTAK bütçesine ilgili yılın mayıs ayı sonuna kadar ödenip gelir olarak kaydedilecek.

FAALİYET YÜRÜTENLER 1 AY İÇİNDE GEREKLİ BAŞVURULARI YAPMAK ZORUNDA

Kripto varlık hizmet sağlayıcılığı faaliyeti yürütenler, yürürlük tarihinden itibaren bir ay içinde faaliyet izni almak üzere gerekli başvuruları yapacaklarına veya müşteri hak ve menfaatlerini zarara uğratmadan üç ay içerisinde tasfiye kararı alacaklarına dair bir beyan sunmak zorunda olacak.

Yurt dışında yerleşik kripto varlık hizmet sağlayıcılar, Türkiye'de yerleşik kişilere yönelik faaliyetlerini kanunun yürürlüğe girdiği tarihi takip eden üç ay içerisinde sonlandıracak.

Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 15
  • MiSaFiR Tether 2 hafta önce Şikayet Et
    Benim güzel ülkem kutsal devletim.. Daha nerelerden nasıl bütçe oluştururum derdine düşmek yerine yakın zamanda dünya ticaretinde nakdi olarak ödeme şekli oluşturacak olan kripto dünyasına nasıl bir giriş yapmalıyım diye bir düşün.. hemen gözü milyarlarca dolara dikme! Tabiki merkeziyetsiz bir birimde milyarlar döner.. senin kazanmana karşı değilim ama bu şekilde sağlam verilere ulaşılmz
    Cevapla
  • Musa 2 hafta önce Şikayet Et
    Kripto paralar adı üstünde kripto. Keşke bu işin duayenleri var onlardan danışmanlık alsalardi. Mesele yeni para sistemi. Vergi olarak değerlendirilmeli. Bir eth 500milyar dolar. Koca devlet demek. Ve arkasında dev fonlar var. Bu yeni para sistemi kaçırmamak lazım.
    Cevapla
  • Ş. M 2 hafta önce Şikayet Et
    Sadece borsa kurup yönetenleri ilgilendiriyor. Kullanıcılar lehine olmuş . Ayrıca istediğin yabancı borsaya yerli borsa izerinden varlık gönderebilirsiniz buna bir engel yok
    Cevapla
  • Osm 3 hafta önce Şikayet Et
    Spk nin borsada ne yaptığı ortada bu ülkede güvenilecek bir kurum kalmadı malesef
    Cevapla
  • Burhan 3 hafta önce Şikayet Et
    Saçmalama asıl güvenilmez olan sizsiniz. Biz devletimize güveniyoruz.
    Cevapla
  • Misafir 3 hafta önce Şikayet Et
    Saçma
    Cevapla
  • Seçim 3 hafta önce Şikayet Et
    Halkla ilgilenin halkla,
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle