Faiz kararı sonrası dikkat çeken açıklama: İndirim gelebilir

Merkez Bankası kararını değerlendiren A1 Capital Genel Müdür Yardımcısı Üzeyir Doğan, “Aylık enflasyon yüzde 1,5 seviyelerinin altına gelirse faiz indirimi gündeme gelebilir” dedi.

GİRİŞ 23.05.2024 16:33 GÜNCELLEME 23.05.2024 16:33
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yılın 5'inci faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası, beklentilere paralel politika faizini yüzde 50'de sabit tuttu.

TCMB'den yapılan açıklamaya göre nisan ayında aylık enflasyonun ana eğiliminin sınırlı bir zayıflama kaydedildi. Yakın döneme ilişkin göstergeler yurt içi talepte ilk çeyreğe kıyasla yavaşlamaya işaret etti.

Merkez Bankası’nın politika faiz kararını Haber7'ye değerlendiren A1 Capital Genel Müdür Yardımcısı Üzeyir Doğan, karar metninde öne çıkan başlıklara değindi. Doğan, para politikası ile jeopolitik risklerin düşmeyeceğini ve bu kapsamda ilave sıkılaştırmanın tek başına yeterli olamayacağını dile getirdi.

Enflasyon noktasında gıda fiyatlarına ilişkin konuşan Üzeyir Doğan, ‘fırsatçılığın’ altını çizdi. Doğan, Merkez Bankası’nın uzun vadede yüzde 5 enflasyon hedefi ile ilgili “Kira, gıda gibi alanlar enflasyon üzerinde risk oluşturuyor. Buradaki riskleri azaltmak için Merkez Bankası ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan tek başına beklemek gerçekçi olmaz. Enflasyonla mücadele kapsamında tüm alanların topyekün katılması gerekir” diye konuştu.

 

 

“FAİZ İNDİRİMİ GÜNDEME GELEBİLİR”

Üzeyir Doğan, TCMB’nin aldığı kararları ‘yerinde ve kararlı’ olarak nitelendirerek, önümüzdeki aylarda yine Merkez’in karar metni ve politikasının değişmeyeceğini söyledi. Doğan, faiz indirimi beklentisine yönelik “Aylık enflasyonda yılsonuna doğru yüzde 1,5’un altındaki rakamları konuşmaya başlarsak bir faiz indirimi gündeme gelebilir” dedi.

 

 

BORSA İÇİN RİSK UYARISI

Borsa İstanbul’da rekor seviyelerin risk taşıdığını ifade eden Doğan, borsada her hissenin getirisi olmadığını ve yatırımcıların portföy oluştururken dikkat etmesi gerektiğini söyledi. TL mevduatlarında getirinin yüksek olduğunu belirten Doğan, yatırımın bir kısmının burada değerlendirilmesi yönünde yatırımcılara tavsiyelerde bulundu. Doğan borsada ivmenin yukarı yönlü devam edeceğini ancak hareketlerin sertleşmesi ile bazı sektörlerin pozitif ayrıştığını kaydetti.

 

 

“ALTINDA DÜŞÜŞ BEKLENİYOR”

Altını Fed ve jeopolitik riskler dışında destekleyen bir unsurun olmadığını ifade eden Doğan, altın tarafında düşüş beklediğini belirtti. Altında jeopolitik risklerin etkili olduğunu söyleyen Doğan bu riskler azaldığında altının kendi seyrine döneceğini belirtti. Doğan altında düşüşlerin aynı zamanda alım fırsatı yarattığını kaydetti.

 

KAYNAK: HABER7
Dilan Can Haber7.com - Muhabir-editör
Haber 7 - Dilan Can

Editör Hakkında

2001 yılında Kocaeli'de doğdu. Gazetecilik mesleğine lise yıllarında başlayarak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gazetecilik bölümünden 2023 yılında mezun oldu. 7 yıllık gazetecilik hayatında sunucu, editör, muhabir gibi birçok görevde bulundu. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Özel Haberler Muhabiri' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 5
  • Aynen 3 hafta önce Şikayet Et
    Yüksek FAİZ demek kölelik sistemi demektir, sömürü düzeni demektir. Halk, 3-5 parası olan haramzadenin faizine çalışır.
    Cevapla
  • Malesef 3 hafta önce Şikayet Et
    Faiz acilen önümüzdeki aydan itibaren indirilmeli. Durum vahim. Fakir zenginin alacağı FAİZE çalışıyor
    Cevapla
  • dere beyi 3 hafta önce Şikayet Et
    altın 2025te çıkacak
    Cevapla
  • Mülayim 3 hafta önce Şikayet Et
    Faiz indirimi gelmez gelmediği gibi artırımda gelebilir. Kkm 2,5 trilyon dile kolay bu para nasıl ödenecek millete birde vadesi gelmiş borçlar var birde geçen seneden bütçe açığı var bu senenin bütçe açığı iki kat olacak en az 1,5 trilyon saten rezervler ekside Buda 1,5 trilyon en az 6 trilyon lazım biraz nefes almak için 2025 de faiz indirimleri başlar
    Cevapla
  • Vatandaş 3 hafta önce Şikayet Et
    Mülayim tuzun kuru FAİZ ile besleniyorsun herhalde. Algı oluşturmayın. Ne oldu Faiz 8.5 'tan 50 ye çıkınca enflasyon 40 'tan 70 e çıktı. Peki faiz giderleri nolacak. Ülkeni düşün az, 3 kuruş haram faize tav olmayın
    Cevapla