Citi'ye 'tombul parmak' parmak cezası: 1,4 milyar dolarlık hisse yanlışlıkla satıldı

ABD merkezli bankacılık devi Citi'ye, "tombul parmak" hatası nedeniyle İngiltere'de 61,7 milyon Sterlin para cezası verildi. Londra merkezli bir yatırımcı, yanlışlıkla 1,4 milyar dolarlık hisse sattı.

GİRİŞ 23.05.2024 15:04 GÜNCELLEME 23.05.2024 17:03
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

ABD merkezli Citigroup'a, Avrupa borsalarını kısa süreliğine sarsan 1,4 milyar dolarlık alım satım hatasını önleyemediği gerekçesiyle İngiltere'de toplamda 61,7 milyon sterlin para cezası verildi.

Financial Times'da yer alan habere göre, İngiltere Mali Davranış Otoritesi (FCA), ABD bankasına 27,8 milyon Sterlin ceza keserken, FCA'nın dışında kendi soruşturmasını yürüten İngiltere İhtiyati Düzenleme Otoritesi (PRA) 33,9 milyon Sterlin para cezası verdi.

İngiltere'de bankacılık ve sigorta sektörlerini denetleyen PRA CEO'su Sam Woods, verilen cezaya ilişkin "Alım satımla uğraşan firmalar, söz konusu riskleri yönetmek için etkin kontrollere sahip olmalıdır. Citigroup bu alanda beklediğimiz standartları karşılayamadı ve bu da bugünkü para cezasıyla sonuçlandı" açıklamasında bulundu.

1,4 MİLYAR DOLARLIK HİSSE YANLIŞLIKLA SATILDI

Düzenleyicilerin Citi'nin alım satım kontrollerinin yetersiz olduğunu söylediği "tombul parmak" hatası, Mayıs 2022'de yaşandı.

Borsadaki risklerini en aza indirmek isteyen Londra merkezli bir yatırımcı, borsadaki sepetinden 58 milyon dolar değerinde hisse satmayı amaçladı. Ancak yanlışlıkla 444 milyar dolar değerinde satış sepeti oluşturdu.

Citi'nin kontrol mekanizması, hatalı işlemin 255 milyar dolarlık kısmını engelledi, ancak 189 milyar dolar değerindeki satış emri gerçekleşmiş oldu. Londra merkezli yatırımcı, satış emrinin iptalini verdiği komuta kadar geçen sürede 1,4 milyar dolarlık hisse yanlışlıkla satıldı.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 5
  • Arif¹ 3 hafta önce Şikayet Et
    Parmak kaydı diye borsa oyun çıkmış demek ki. Biz de çok oluyor. Hee bir de biz de manipulasyon yapmanın cezası hapis iken 3-5 ay men cezası veriyor. Onlarda başkaları üzerinden islemlerini yaparlaedir sanırım.
    Cevapla
  • Misafir 3 hafta önce Şikayet Et
    bence hiç bir yanlışlık yok. çok yakında dünyada bi savaş başlatacaklar, zaten şiiler Avrupa ve amerikanın donanmaları ile müslümanları kuşatması için üstüne düşen rolü oynadı. bence ilk kıvılcımla borsalar çakılacak ama kendi paraları tatlı o yüzden böyle alelacele borsadan çıkarıyorlar..
    Cevapla
  • misafir 3 hafta önce Şikayet Et
    Senin okuyacağın siyaset bu kadar olur. Savaş çin kore tarafında çıkacak. Bu tombul parmak meselesi başka. Adamlarda kanun var, müşterisinin hatalı işlemini geri alamaması yada yüklü hak kayıplarında denetim sorumluluğunu finans kuruluşunu kusurlu bulmuş buna medeniyet denir. Biz de olsa banka benim sorumluluğumda değil git mahkemede çöz dolandırıldıysan bile der.
    Cevapla
  • Vat 3 hafta önce Şikayet Et
    Bir yatırımcıdaki paraya bak sanki devlet gibiler, ne para var adamlarda demekki
    Cevapla
  • Misafir 3 hafta önce Şikayet Et
    Çocuk oyuncağı gibi.Finans sektörünü parmaklarında oynatıyorlar.Cezanın ismine bak,tombul parmak.Dünyayı bu zalimlerden kim kurtaracak.Daha çok çekeceğiz çok.
    Cevapla