Senegalli işçiler çay hasadında

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde çay hasadında geçtiğimiz yıllarda yoğun olarak görülen Afrikalı çay işçileri yeniden çay bahçelerinde görülmeye başladı.

Senegalli işçiler çay hasadında
Senegalli işçiler çay hasadında
GİRİŞ 21.05.2024 21:30 GÜNCELLEME 21.05.2024 21:30
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yaş çay sezonunun birinci sürgün döneminin başlamasıyla üreticiler geçtiğimiz günlerde çay bahçelerine girdi. Geçmiş yıllarda Gürcistan’dan gelen işçilerle gerçekleştirilen çay toplama işlemlerinde son yıllarda çalışkanlıkları nedeniyle özellikle Afrika'dan ve daha çok da Senegal’den gelen işçiler tercih edilmeye başlandı. Sabahın erken saatlerinde bahçeye giren Senegalli işçilerin günlük ücretinin en az 2 bin TL olduğu öğrenildi.

“TON İŞİ OLDUĞU ZAMAN GÜNLÜK 5 BİN 500 TL OLUYOR”

Trabzon’un Of ilçesinde 3 yıldır çay toplama işlemi gerçekleştiren Senegalli Süleyman Akbay, 3 yıl önce çay toplamaya başladığını söyledi. Akbay "İlk yılımda Of’ta bir amcamız vardı. 2 yıl boyunca onların yanında çalıştım. Bu yıl 3. yılım oldu. Türkiye’de ilk yılımda İstanbul’daydım, çay sezonu olunca Trabzon’a geldim. Artık burada duruyorum. İlk çay toplamaya makasla birlikte başlamıştım. Sonra baktım ki herkes motorla kesiyor ben de gidip motor aldım. Senegal’den arkadaşlarım geçen sene geldiler. Onlara çay toplamayı ben öğrettim. Bu yıl yeni gelen arkadaşlarımızda oldu. Memleketten alışık olduğumuz için buradaki çay bahçelerinde çok zorlanmıyoruz. Sıcak havalarda bakıyoruz burada yaşayan vatandaşlar oturuyorlar ama biz çalışıyoruz. Senegal’den buraya çay toplamaya gelmek isteyenler oluyor. Maalesef kolay bir şekilde gelemiyorlar. Burada ton işi çalışıyoruz. Fiyatlar değişiyor. Ton işi olduğu zaman 5 bin 500 TL oluyor. Günlük en az bir ton topluyorum. Çay sezonu bittikten sonra Trabzon’da kalıyorum. Burada limanlarda çalışıyorum. Artık Of’luyum” dedi.

“GÜNDE YAKLAŞIK 500 KİLOGRAM ÇAY KESİYORUZ"

2 yıl önce Türkiye’ye geldiğini belirten Senegalli İsa Bah ise “İlk kez bu yıl çay toplamaya başladım. Süleyman arkadaşımız bana çay toplamayı öğretiyor. Çay toplamak çok güzel. Allah’a şükür buradakiler çok iyi. Çay sezonu bittikten sonra tekrar İstanbul’a gideceğim. Fabrikada çalışıyorum. Günde yaklaşık 500 kilogram çay kesiyoruz. 3 hafta daha burada çay toplayacağım. Bende artık Trabzonlu oldum. Bize her yer Trabzon” şeklinde konuştu.

Senegalli Mustafa Lo ise geçen yıl çay toplamaya başladığını kaydederek “İnşallah bu yıl çay toplamaya işi bitene kadar buradayız. Burada insanlardan çok memnunuz. Herkes bize iyi davranıyor. Burada kendi memleketimizdeymiş gibi hissediyoruz” diye konuştu. Gineli İbrahim Yello ise Trabzon’da çok mutlu olduğunu ve çay toplama işine ilk kez bu yıl başladığını söyledi.

“YEVMİYEYİ DURAN BURAYA GELMEYE BAŞLADI”

İstanbul’dan çay toplamak için memleketine gelen Trabzonlu Erkan Karamustafa ise sezonun başladığını ancak yorucu olduğunu dile getirerek, “Çay kırmaya devam ediyoruz. Bu sene biraz kuraklık olduğu için verim düştü. Filizler çok büyümedi. Allah bereket versin. Yevmiyeyi duyan buraya gelmeye başladı. Biz hiç rahatsız değiliz. Herkes kıramıyor. Yaşlısı, hastası var. Gençler artık köylere gelmeyi bıraktılar. Geçmiş yıllarda Gürcistan’dan gelip burada çay topluyorlardı. Artık bizim paramız onlarda değersiz olduğu için gelmiyorlar. Önceden Gürcistan’dan doktor gelip ‘burada 3 ayda kazandığımı 1 sene orada geçiniyorum’ diyordu. Artık çay toplama işini bıraktılar” ifadelerini kullandı.

 

 

KAYNAK: İHA
Muhammet Binici Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 18
  • efsane beşiktaşlı 5 ay önce Şikayet Et
    almancı zeka zaten bizimkiler toplasa onlara gerek yok ama bizimkiler tembel olunca mecbur birisi toplayacak bu ülkede işsizlik yok iş beğenmez lik var buda yabancıların işine geliyor kahveler aç dolu ama iş var gel çalış diyorsun bu paraya o iş olmaz cevabı alıyorsun o zaman bu na ne diyeceksin çok bilmiş almancı
    Cevapla
  • misafir 5 ay önce Şikayet Et
    Kendi vatandaşına bu kadar hakaret edecek tembel diyecek kadar muhterem zat. Senegalin milli geliri ne? Adam senden aldığı parayla senegalde krallar gibi geçinecek. O parayla bu ülkede kira ödeyemezsin. Konu ekonomin kötü iyi olsa ingiliz, alman getirirdin toplatmaya. Kendini kandırma.
    Cevapla
  • Vatandaş 5 ay önce Şikayet Et
    Ülkemizin nekadar zengin oldugunu gösteriyor işyokderler çalışmazlar çaytoplama hayvancılıga sanayiye çalışacak elamanyok her kez masa başı olsun sallabaşı almaaşı misali işistiyorallah insanlarımıza akıl fikir versin inşallah
    Cevapla
  • Kayserili. 5 ay önce Şikayet Et
    bu çalışmanın bedeli evde çay içinden çıkıyor Oflu niye çalışsın
    Cevapla
  • asıl yorum 5 ay önce Şikayet Et
    Sen çalışmazsan çalışacak adam bulunur!!?
    Cevapla
  • Misafir 5 ay önce Şikayet Et
    başka zaman olsa kızarız yabancı lar gitsin diye ama iş olunca tembellikten canımız çıkar ekiden yabancılarmı kesiyordu çayı tembel bir millet olduk
    Cevapla
  • misafir 5 ay önce Şikayet Et
    Bu kadar mı cahilsin? Adam çayı toplar gider, Dövizini alır senegale döner kral gibi yaşar. Sen kiranı ödeyemezsin. Bu tembellik değil. Ülkenin ancak senegalden beter olduğunu gösterir. Anla artık.
    Cevapla
  • Doğu-Batı 5 ay önce Şikayet Et
    Tembel değil, iş beğenmeyen millet olduk. İş beğenmeyip nerede kolay para kazanılacak onun peşindeyiz. Yattığımız yerden para kazanmak. Aslında iş çok ta çalışacak kimse yok.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle