Dünya Bankası’ndan Kanal İstanbul açıklaması: Yer almıyor

Dünya Bankası'nın Türkiye'ye sağlayacağı 35 milyar dolarlık finansmanın Kanal İstanbul Projesi için kullanılacağı iddialarına yanıt veren Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, "İşbirliği içerisinde yer almıyor" dedi.

GİRİŞ 10.05.2024 15:02 GÜNCELLEME 10.05.2024 17:17
Bu Habere 48 Yorum Yapılmış

Dünya Bankası, geçtiğimiz aylarda Türkiye'nin Ülke İşbirliği Çerçevesi (CPF) kapsamında 17 milyar dolar ve ülke portföyüne ek olarak 18 milyar dolarlık finansman desteğini onayladı. 5 yıl içerisinde sağlanacak 35 milyar dolarlık bu finansman desteği sebebiyle Türkiye Dünya Bankası'nın en büyük üçüncü ülke programı oldu.

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, konuyla ilgili merak edilen sorularını yanıtladı.

35 MİLYAR DOLARLIK FİNANSMAN DESTEĞİ NERELERDE KULLANILACAK?

BBC Türkçe’nin haberine göre; Lopez, finansman desteğinin başlıca, 6 Şubat 2023 depremlerinden etkilenen bölgelerde ekonomik toparlanmanın desteklenmesi ve iklim değişikliği alananında atılacak tedbir adımları için kullanılacağını söyledi.

Humberto Lopez

ONAYLANMIŞ PROJELER VAR

Halihazırda belirlenmiş ve onaylanmış bir dizi projenin bulunduğunu ifade eden Lopez  “Örneğin, ihracatçılara destekleyen bir kamu bankası olan Eximbank’a, Avrupa Birliği Sınırda Karbon Yönetmeliği’ne uyum için şirketleri finanse edilmesi amacıyla, 660 milyon dolar garanti verildi. Ayrıca, yakınlarda, salınımlarını azaltmayı hedefleyen firmaların yatırımlarını destelemek için 400 milyon dolar operasyonunu ve çatılardaki güneş panellerinin yaygınlaştırılmasını destelemek için 600 milyon dolarlık bir operasyonu onayladık” ifadelerini kullandı.

Lopez, depremden etkilenen bölgelere ilişkin ise “Depremden etkilenen bölgelerdeki mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesini içeren bir operasyon için hazırlanıyoruz ki bu da Haziran ayında onaylandı" diye konuştu.

Mehmet Şimşek

"MEHMET ŞİMŞEK İLE ÖZDEŞLEŞEN EKONOMİ POLİTİKALARI"

Türkiye’deki, Hazine Bakanı Mehmet Şimşek’le özdeşleşen mevcut ekonomi politikalarını da değerlendiren Lopez, bu politikaları övdü ve ikinci yarıda düzelme beklediklerini umduğunu belirtti.

Lopez, Türkiye’ye yönelik yabancı yatırımda bir pozitif eğilimin bulunduğunu da söyledi.

Kanal İstanbul

35 MİLYAR DOLARLIK FİNANSMAN DESTEĞİNDE "KANAL İSTANBUL" İDDİASI

Finansmanın açıklanmasının ardından bazı uzmanlar “Dünya Bankası bu parayla Kanal İstanbul’u finanse eder mi?” sorusunu da gündeme getirmişti.

Kanal İstanbul projesinin mevcut Ülke İşbirliği Çerçevesi içinde yer alıp almadığını sorulan Lopez “Kanal projesi, hükümet ile Dünya Bankası ile yürütülmüş görüşmelerin bir parçası olmadığı için Ülke İşbirliği Çerçevesi içinde yer almıyor" yanıtını verdi.

KAYNAK: DÜNYA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 48
  • Kamil 1 hafta önce Şikayet Et
    Mesela , Türk Şirket - Güney Koreli Şirket ortak olmuş , Çip ve Batarya üretecek , Güney Koreli yatırımdan vazgeçiyor , Türk ortak ne yapayım , Koreli vazgeçip gitti diyor , Bundan hazineye ne ? Çöp yatırım yapmanın cezasını ikisi de ödesin .
    Cevapla
  • Kamil 1 hafta önce Şikayet Et
    Enerji açığımız varsa , Barajlardaki doluluk yeterli değilse , Yüce Rabbin hikmeti Rüzgâr esiyor , Rüzgâr türbinleri elektrik enerjisi üretmeye başlıyor . Jeotermal ve Deniz akıntı türbinleri sürekli çalışıyor , üretiyor . Enerji politikasında çeşitliliğe yatırım yapmalıyız . Şirketler taahhütlerini yerine getiremezlerse , hazineye ödeme yapsınlar .
    Cevapla
  • Kamil 1 hafta önce Şikayet Et
    Hazine'yi zarara uğratacak projelere fon sağlanmasına son vermeliyiz . Fon temin ederek zarara uğratabilecek , yatırımcılara , cezai şart koşmalıyız . Havalimanı yaparak , önüne tepe engeli çıktı bir de tepe traşlanacak , fon yetmedi diyen şirketleri direk , hazineye geri öde diye cezalandırmalıyız .
    Cevapla
  • Kamil 1 hafta önce Şikayet Et
    Değerli ekonomi yönetimimizin , hiçbir yüksek katma değer yaratmayan , gelecek vaat etmeyen hiç bir projeye ödenek ayırmasını tasvip etmiyorum .
    Cevapla
  • Kamil 1 hafta önce Şikayet Et
    Nükleer yakıt tipleri üzerine devasa yatırım yapmalıyız . Ne yakacağız , karşılığında kat kat enerji ve ne tür değerli izotoplar , Mini reaktörler , Atom Pilleri , Jet itki materyali , Işın Topu ... kazanacağız bunun araştırma ve projelendirmesi hazırlanmalıdır . Toryum , Uranyum , Plütonyum , Trityum nereden nasıl elde edeceğiz , ona bakmalıyız .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle