Depremzedelerin gözü TYP'de... İş sözleşmeleri uzatılacak mı?

6 Şubat depremlerinin ardından 11 ilde Toplum Yararına Program (TYP) kapsamına işe alınan afetzedelerden önemli bir çağrı geldi.

Depremzedelerin gözü TYP'de... İş sözleşmeleri uzatılacak mı?
Depremzedelerin gözü TYP'de... İş sözleşmeleri uzatılacak mı?
GİRİŞ 08.05.2024 14:21 GÜNCELLEME 08.05.2024 14:22
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından işsizlerin geçici süreliğine istihdam edilmesini sağlayan Toplum Yararına Program (TYP) 6 Şubat depremlerinde mağduriyet yaşayan vatandaşlara da ciddi faydalar sağladı. 57 bin depremzede TYP’den yararlandırılırken, devlet bütçesinden 7 milyar lira ödenek aktarıldı.

Vatandaşların işgücü piyasasına uyumlarına katkı sunan ve geçici gelir desteği sağlayan TYP kapsamında 11 ilde işe alınan afetzedeler, iş akitlerinin uzatılmasını bekliyor.

Deprem sonrasında %50 oranında iş kaybı yaşanan 11 şehirdeki istihdam oranının yeniden yükselmesini sağlayan TYP’nin süresinin uzatılmasıyla depremzedelerin mağduriyetinin önlenebileceği belirtiliyor.

_________

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, konuyla ilgili 19 Şubat 2024’te Elazığ'da yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:

“Afet illerinde uyguladığımız politikayla deprem sonrası yarı yarıya düşen istihdam oranını tekrar eski seviyesine yükselttik. OHAL ilan edilen illerimizde TYP’de 9 olan çalışma sınırını 24 aya yükselttik ve programdan tekrar faydalanamama kuralını kaldırdık. 3 ay olan kısa çalışma ödeneği süresini 6 aya uzattık. Yalnızca depremlerden bu yana değil, AK Parti olarak iktidara geldiğimiz ilk günden itibaren bakanlık olarak tüm birimlerimizle afet illerinde çalışma hayatına ve kalkınmasına katkı sunduk. Örneğin İŞKUR aracılığıyla 2002 yılından bu yana özel sektörde ve kamuda Elazığ’da 85 bine yakın vatandaşımızı işe yerleştirdik. Bunun yanı sıra aktif işgücü programlarımızla hem işgücü piyasamızın ihtiyaçlarını tespit ediyor hem de vatandaşlarımızın nitelik kazanmaları, daha kolay iş bulabilmeleri için kurs ve programlar düzenliyoruz. İhtiyaç duyan vatandaşlarımıza iş ve meslek danışmanlığı hizmeti veriyoruz. TYP çerçevesinde vatandaşlarımızın işgücü piyasasına uyumlarına katkı sunuyor ve geçici gelir desteği sağlıyoruz” ifadeleri olumlu yankı buldu.

Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 9
  • Gjjukk 4 gün önce Şikayet Et
    Malatya typ ohal çalışıyorum uzatma yok
    Cevapla
  • İsimsiz güvenlik 1 hafta önce Şikayet Et
    Depremzede olarak madurum ne il werdiler ne yardım ettiler sadece eşim asgari ücret çalışıyor 3 ewladıma yetişmeye calışıyoruz ew kira faturalar okul masrafları çabası hiç hoş değil samsun 19 mayıs ilçesi
    Cevapla
  • Gülşen 1 hafta önce Şikayet Et
    Sürekli iş istiyoruz ihtiyacımız var depremzedeyiz mağduruz
    Cevapla
  • Bilal Parlak 1 hafta önce Şikayet Et
    Bizde deprem zadeyiz mağduruz bizde iş verin saygıyla
    Cevapla
  • Yıldız 1 hafta önce Şikayet Et
    Sadece işe girenlermi depremzede bizlerde depzedeyiz mağduruz iş yok evlerimiz yıkıldı Ağır hasarlı iş alımi yok maduruz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle