Bakan Şimşek: 2026 yılında tek haneli enflasyona dönmüş olacağız

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Bizim en büyük önceliğimiz fiyat istikrarı. Uygulamaya koyduğumuz programla birlikte enflasyon hızlı bir şekilde düşecek ve 2026 yılında biz tekrar tek haneli enflasyona dönmüş olacağız" dedi.

Bakan Şimşek: 2026 yılında tek haneli enflasyona dönmüş olacağız
Bakan Şimşek: 2026 yılında tek haneli enflasyona dönmüş olacağız
GİRİŞ 04.05.2024 12:29 GÜNCELLEME 04.05.2024 13:00
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Almanya'nın Düsseldorf kentinde düzenlenen 8. Türk-Alman Ekonomi Günü'nde konuştu.

Türkiye'nin toplam borcu üzerine konuşan Bakan Şimşek, "Türkiye'nin toplam borcu yani özel sektör, hane halkı, şirketlerin, finans sektörünün, devletin toplam borcunun milli gelire oranı yüzde 108, bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde bu oran yüzde 255. Dünyada da yüzde 330'un üzerinde" dedi.

En büyük hedeflerinin tek haneli enflasyon olduğuna vurgu yapan Şimşek, "Mayıs ayında yüzde 70'in üzerinde bir enflasyonla zirveyi bulacağız. Daha sonra düşecek ve 2026 yılında biz tekrar tek haneli enflasyona dönmüş olacağız" ifadelerini kullandı. 

Bakan Şimşek, konuşmasında şunlar kaydetti:

BİZDE YÜZDE 255 DÜNYADA 330'UN ÜZERİNDE

Türkiye hem büyük bir ekonomi hem de son 20 yılda performansı güçlü bir ekonomi. Dünyada büyük bir borç sorunu var. Faizler yüksek o nedenle borçluluğun düşük olması büyüme açısından önemli. Almanya bu konuda tabi en disiplinli ülkelerden bir tanesi. Türkiye'nin toplam borcu yani özel sektör, hane halkı, şirketlerin, finans sektörünün, devletin toplam borcunun milli gelire oranı yüzde 108, bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde bu oran yüzde 255. Dünyada da yüzde 330'un üzerinde.

Bizim en büyük önceliğimiz fiyat istikrarı. Yani enflasyonun tek haneye düşürülmesi, mali disiplin ve tabiki yapısal dönüşüm. Yapısal dönüşümden kastettiğimiz yeşil dönüşüm, dijital dönüşüm ve sanayide dönüşüm. Bütün bunlar bize daha yüksek sürdürülebilir büyüme imkanını artıracak.

"MAYISTA ZİRVEYİ BULACAĞIZ"

Türkiye'nin enflasyonu maalesef oldukça yüksek. Mayıs ayında yüzde 70'in üzerinde bir enflasyonla zirveyi bulacağız. Daha sonra uygulamaya koyduğumuz programla birlikte enflasyon hızlı bir şekilde düşecek ve 2026 yılında biz tekrar tek haneli enflasyona dönmüş olacağız. Uzun bir yolculuk ama başaracağız. Çünkü iyi bir programımız var. 

"DEPREM NEDENİYLE ÇOK TEDBİR ALDIK"

Bütçe açığı deprem nedeniyle geçen sene çok arttı. Deprem hariç bütçe açığımız yüzde 1,6 milli gelire oran olarak. Maastricht Kriterleri ile uyumluyuz. Ama depremden dolayı yüzde 5,2. Geçen sene çok tedbir aldık. O tedbirleri almasaydık bütçe açığı çok daha yüksek olacaktı. Biz önümüzdeki yıllardan itibaren bütçe açığını deprem etkisi dahil kalıcı olarak yüzde 3'ün altına düşüreceğiz. Borcun da milli gelire oranını yüzde 35'in altında tutacağız. Yani Maastricht Kriterleri ile uyumlu olacağız.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 8
  • ifeka 5 ay önce Şikayet Et
    Kamu küçülmeli, ayrıca çok büyük israf var. Bergi kaçakçılığı önlenmeli. Belediye harcamaları yeniden düzenlenmeli. Reklam harcamaları ve ağırlama giderleri, müdürlere araç tahsisi gibi saçma sapan işler yapılmamalı. Siyasi partilere hazine yardımı kaldırılmalı. Milletvekili emekliliği kaldırılmalı vekil maaşları düşürülmeli, danışman kadroları iptal edilmeli.
    Cevapla
  • Gurbetçi 5 ay önce Şikayet Et
    (misafir rumuzlu) bide esnafların vergi kaçırmaması gerekir
    Cevapla
  • Sadık Çakar. 5 ay önce Şikayet Et
    O zamana kadar yaşama şansımız olursa.
    Cevapla
  • Emekli 5 ay önce Şikayet Et
    Emekli memurun müktesep hakkını neden vermiyorsun. Onu söyle.
    Cevapla
  • Misafir 5 ay önce Şikayet Et
    Enflasyonun düşmesi için muhtarlık sistemi kaldırılmalı, imam kadroları iptal edilmeli, kamuya yük olan memurlar emekli edilmeli, erken yaşta emekliliğe son verilmeli, kamudaki kadrolar azaltılması, lojman kaldırılmalı,makam araçları kaldırılmalı, belediyelerin borçlanmalarının önüne geçilmeli
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle