Uzmanlar açıkladı! Karar en çok altını vuracak

Yarın akşam saatlerinde açıklanacak Fed faiz kararı öncesinde döviz ve altın piyasalarında gerileme görülüyor. Uzmanlar yarınki kararın en fazla altını etkileyeceği görüşünü savunuyor.

GİRİŞ 30.04.2024 17:40 GÜNCELLEME 30.04.2024 17:40
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Borsa İstanbul güne yatay bir seyirle 10 bin puanın üzerinde açıldı. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi daha sonra rekor seviyeyi gördü. Endeks gün ortasında 10.132,88 puana kadar çıkarak en yüksek seviyesine ulaştı. Bankacılık endeksi kazandırırken, spor endeksi kaybettirdi.

Bugün yurt içinde dış ticaret dengesi yurt dışında ise Almanya'da perakende satışlar ve büyüme, Avro Bölgesi'nde öncü enflasyon ile ABD'de konut fiyat endeksi ve New York Fed tüketici güven endeksi verilerinin takip edileceğini bildiren analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 10.100 ve 10.200 seviyelerinin direnç, 10.000 ve 9.900 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.

Altın fiyatlarında ise düşüş devam ediyor. Ons değeri ve dolar kurundaki son dakika hareketlilikten etkilenen altın fiyatları haftaya değer kaybıyla başlamıştı. Gram altın, 2.421 Türk Lirası civarında seyretti. Çeyrek altın ise 3.911 Türk Lirası seviyesinde el değiştirdi. Fiyatlardaki gerilemeye rağmen altın üst üste üçüncü ayı artıda kapatmaya hazırlanıyor.

Ahlatcı Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Yücel Tonguç Erbaş, piyasalardaki hareketliliği Haber7’ye değerlendirdi.

AVRUPA FAİZ İNDİRİMİNE BAŞLAYACAK MI?

Avrupa enflasyonu ve Fed kararının Türkiye’de büyük bir karşılığı olmadığını belirten Ahlatcı Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Yücel Tonguç Erbaş, ‘Sürecin yansımalarını orta vadeli değerlendirmeliyiz’ dedi. Avrupa Bölgesi Enflasyon verilerinin açıklanması ile beklentiye paralel olduğunu dile getiren Yücel Tonguç Erbaş, Avrupa’da enflasyon krizinin çözülmeye başlandığını belirtti.

‘Avrupa tarafında faiz indirimi süreci başlar mı?’ sorusunu yanıtlayan Erbaş, yaz aylarında bir faiz indirimi gündeme geldiği senaryoda Türkiye’nin ihracatını güçlendirebileceğini söyledi.

Fed’in faiz kararına değinen Erbaş, bir faiz değişikliği beklemediklerini ifade etti. Küresel piyasaları değerlendiren Erbaş, her ülkenin kendi hikayesini yaratma noktasında olduğunu ve yarın akşam açıklanacak olan Fed faiz kararının da bu kapsamda etkin olacağını dile getirdi.

 

 

ALTININ SEYRİ NE OLUR?

Fed kararının aynı zamanda altın fiyatlarını etkileyebileceğini ifade eden Yücel Tonguç Erbaş, altının seçim sonrası süreç ile bir düşüş yaşadığını belirtti. Jeopolitik risklerin altını oldukça etkilediğini belirten Erbaş, son dönemde Ortadoğu’daki nötrleşme ile altında geri çekilme yaşandığını açıkladı.

Fed toplantısında Başkan Jerome Powell’ın açıklamalarının daha keskin olabileceğini belirten Erbaş, ‘Bir şahin duruşlu Fed algısı ile biz 2,300 dolara doğru ons altın hareketi görebiliriz’ dedi.

Gram altında 2,400’lerde yükseliş potansiyeli gösteremeyeceğini dile getiren Yücel Tonguç Erbaş, altında daha yatay bir fiyatlama görülebileceğini kaydetti.

 

 

KAYNAK: HABER7
Dilan Can Haber7.com - Muhabir-editör
Haber 7 - Dilan Can

Editör Hakkında

2001 yılında Kocaeli'de doğdu. Gazetecilik mesleğine lise yıllarında başlayarak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gazetecilik bölümünden 2023 yılında mezun oldu. 7 yıllık gazetecilik hayatında sunucu, editör, muhabir gibi birçok görevde bulundu. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Özel Haberler Muhabiri' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 9
  • zulme dur de 2 hafta önce Şikayet Et
    Banada öyle geliyor en güvenli liman altın yıllardır bu böyle
    Cevapla
  • Vatandaş 2 hafta önce Şikayet Et
    İnşallah altın dolar yerle bir olur, kanımızı emen sömürü faiz sistemi sona erer. Borçlular çaresiz
    Cevapla
  • misafir 2 hafta önce Şikayet Et
    Fed faizi sabit tutacağını enflasyonda düşüş görürse eylül ekim gibi faiz indirmeyi düşündüğünü açık açık söyledi. Şeffaf tahmin edilebilir bir politika yürütür. Bu nedenle faiz sabit kalacak. Bizdeki gibi piyango usulü ekonomi değil oralardakiler. Altın da dolara endeksli bizde dolar yükselirse zaten yükselecek size altının ithal geldiğini kimse söylemedi mi?
    Cevapla
  • Misafir 2 hafta önce Şikayet Et
    yeni atak için pozisyon alıyor altın
    Cevapla
  • Misafir 2 hafta önce Şikayet Et
    Ne fırıldaksınız. Neyi isterseniz onun üzerine oynayıp kar zarar ettiriyorsunuz. Olanda garibim vatandaşa oluyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle