Enflasyon bu Cuma açıklanacak: İşte piyasanın beklentileri

Nisan ayı enflasyon rakamları cuma günü açıklanacak. Enflasyonun gıda ve hizmetlerde yaşanan fiyat artışlarının etkisiyle yükselmesi bekleniyor. İşte piyasalardaki enflasyon beklentileri..

Enflasyon bu Cuma açıklanacak: İşte piyasanın beklentileri
Enflasyon bu Cuma açıklanacak: İşte piyasanın beklentileri
GİRİŞ 29.04.2024 16:37 GÜNCELLEME 29.04.2024 16:39
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin nisan enflasyonu belli olacak. Türkiye İstatistik Kurumu, enflasyon rakamlarını cuma günü saat 10.00'da açıklayacak.

Enflasyonun gıda ve hizmet fiyatlarındaki artışın katkısıyla yüzde 3'ten fazla yükselmesi bekleniyor.

AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, nisan ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 3,22 artacağını tahmin ediyor. Ekonomistlerin nisan ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına göre, bir önceki ay yüzde 68,50 olan yıllık enflasyonun yüzde 69,87'ye çıkacağı öngörülüyor. Öte yandan, ekonomistlerin 2024 sonu enflasyon beklentisi de nisanda 43,65 oldu.

Reuters anketinde ise katılımcılar, TÜFE'nin aylık bazda yüzde 3,4 artmasını bekliyor. Yıllık TÜFE'nin ise yüzde 70,3 ile Kasım 2022'den bu yana en yüksek seviyesine çıkması öngörülüyor. Katılımcıların yıl sonu enflasyon beklentisi ise yüzde 43,5 olarak gerçekleşti.

Tüketici Fiyat Endeksi, martta yüzde 3,16 artış kaydetmişti. Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon hedefini yüzde 36 olarak açıklanmıştı.

"PİYASA ÜÇ AY GECİKECEK"

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, ABD'deki sunumunda TCMB'nin yüzde 36 seviyesindeki yılsonu enflasyon tahminine piyasanın üç ay gecikme ile ulaşmasını öngördüğünü söylemişti.

Merkez Bankası, geçen hafta politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit bırakmıştı.

Finansal koşulların önemli ölçüde sıkılaştığını belirten TCMB, enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşunu sıkılaştıracağı görüşünü yineledi.

Merkez Bankası, enflasyonun mayısta zirve yaptıktan sonra yılın ikinci yarısında düşüş eğilimine girmesini öngörüyor. Yıllık enflasyonda zirve beklentisi yüzde 73-75 bandında tahmin ediliyor.

KAYNAK: AA
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 22
  • İsmail 2 hafta önce Şikayet Et
    Sıradan her vatandaş enflasyonun ne kadar arttığını çarşıda pazarda markette görüyor. Açlık sınırı bile 16.793 lira iken 9 milyon emekliye 10.000 lira veriliyorsa enflasyon rakamlarının merkez bankasının TÜİK rakamlarının hiç bir anlamı yoktur. Her şeyi gören ve bilen bir Allah'ımız var ona sığınırız ve ondan medet umarız. Emekliyi bu duruma düşürenleri de ona havale ediyoruz .
    Cevapla
  • Misafirkfm 2 hafta önce Şikayet Et
    Veri yanlış teşhis yanlız hasta düzelir mi bir devlet kurumu hakkında yorumları oludum kimse doğru açıklar demiyor ne hale geldik kendi elimizle hemde hakettik
    Cevapla
  • Hilmi 2 hafta önce Şikayet Et
    Daha bunlar iyi günler. Bugünleri mumla arayacağız. Film yeni başlıyor.
    Cevapla
  • vatandaş 2 hafta önce Şikayet Et
    Ekonomi yönetimini Avrupa görmemiş,Milli duruş sergileyen kendine güvenen biri devir almalı,yıllarca maaşından kesinti yapılan çalışan ve emeklilere farklı oranda zam ve seyyanen ucubesi nedir yahu, sırf bu yüzden belediyeler elden gitti
    Cevapla
  • Zeki 2 hafta önce Şikayet Et
    Benim adayım mahallemizin bakkalı İsmail abi. Bırak Avrupa'yı aşağı mahalleyi bile görmemiştir. Namazında niyazındadır. TV'de milli maçları hiç kaçırmaz. Bakkal işlettiği için hesap kitap işlerinden da anlar. Yukarıdaki yorumcu arkadaşın kriterlerine uyuyor yani. Ülkenin ekonomisini ancak o düzeltir.
    Cevapla
  • zafergülten 2 hafta önce Şikayet Et
    enflasyon ete ,süt ürünlerine göre belirlensin,atık kağıttan oluşan tuvalet kağıdına göre değil.ete ve süte her ay yüzde 100 zam geliyor.yüzde 5-6 değil.
    Cevapla
  • imam 2 hafta önce Şikayet Et
    yaw kardeşim 2 gün önce bir klimayı düşer diye sepetime ekledim. 2 gün sonra 350 tl zamlandı...
    Cevapla
  • ufuk 2 hafta önce Şikayet Et
    dua et azalsın...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle